Vind je het moeilijk om het sociale leven weer op te pakken? Dan lijd je misschien aan dít syndroom Beeld Getty Images
Vind je het moeilijk om het sociale leven weer op te pakken? Dan lijd je misschien aan dít syndroomBeeld Getty Images

Vind je het moeilijk om het sociale leven weer op te pakken? Dan lijd je misschien aan dít syndroom

De terrassen zijn weer open, de avondklok is opgeheven en de maatregelen versoepelen. Het oude normaal lijkt voorzichtig dichterbij te komen, en dat klinkt zalig. Toch wordt er gevreesd voor het zogenaamde ‘grotsyndroom’.

Anne-Flore MullerGetty Images

Want hoe heerlijk het ook is om alles weer te kunnen, de sociale druk(te) zou bij velen angstgevoelens oproepen.

Gewoontedieren

Professor psychologie Inez Germeys (KU Leuven) vertelt in Nieuwe Feiten dat dit voornamelijk te maken heeft met het feit dat mensen gewoontedieren zijn. “Mensen zijn gesetteld in de situatie zoals die nu is, hebben zich daaraan aangepast. Het huis verlaten, mensen zien en naar je werk of café gaan, het zijn gewoontes die we weer moeten opbouwen. Dat heeft tijd nodig.”

Grotsyndroom

Dit wordt het grotsyndroom genoemd. Het gaat voornamelijk over het moeilijk vinden van het oppakken van het leven zoals het was. Volgens de professor zijn er zelfs mensen die de afgelopen periode een soort posttraumatisch stress-syndroom hebben ontwikkeld, bij wie de drempel om weer sociaal te doen haast te hoog is geworden.

Verwerken

“We zijn al die prikkelingen en al die stimulatie niet meer gewend”, verklaart Germeys. “Typische dingen als smalltalk, hoe ging dat ook alweer? Dat zijn dingen waar we heel lang niet meer mee bezig zijn geweest.” Voor sommigen zal een steuntje in de rug voldoende zijn om het oude leven te hervatten, maar merk je dat je worstelt met angstgevoelens omtrent socialiseren? Dan kan een psycholoog je wellicht helpen deze angsten onder ogen te komen.

Heb je een avondje op het terras gepland, maar ben je wat verkouden? Met een zelftest kun je snel uitzoeken of er meer aan de hand is dan een verkoudheid. Zó doe je een zelftest op de juiste manier:

Bron: Welingelichtekringen. VRT. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden