Vitamine B12-tekort? Deze symptomen kunnen hierop duiden Beeld Getty Images
Vitamine B12-tekort? Deze symptomen kunnen hierop duidenBeeld Getty Images

Vitamine B12-tekort? Deze symptomen kunnen hierop duiden

Ben je de laatste tijd erg vermoeid, vergeetachtig en duizelig, terwijl je wel voldoende rust krijgt? Dat zou kunnen betekenen dat je een tekort hebt aan vitamine B12.

Demi SchoenmakersGetty Images

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Toch heeft vitamine B12 belangrijke functies in het lichaam en daarom is het belangrijk dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt.

Energieniveau gezond houden

Je hebt vitamine B12 bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van bloed en zenuwen. Vitamine B12 helpt dus bij het functioneren van het zenuwstelsel. Het is een essentiële vitamine die nodig is om een gezond energieniveau te behouden.

Voedsel of supplementen

Aangezien je lichaam het zelf niet aanmaakt, is de kans groter dat sommige mensen een vitamine B12-tekort hebben. Daarom is het belangrijk dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt door middel van voedsel of supplementen. Vitamine B12 zit voornamelijk in vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt en eieren.

Symptomen van een vitamine B12-tekort

Het probleem is alleen dat naarmate ons lichaam ouder wordt, je lichaam minder makkelijk vitamine B12 uit voedsel kan absorberen. Daarom heeft 4% van de vrouwen tussen 40 en 59 jaar last van een tekort.

Hoe weet je dat je een tekort hebt? De meest voorkomende symptomen van een vitamine B12-tekort zijn vermoeidheid en lusteloosheid. Ook kun je last krijgen van vergeetachtigheid, een bleke huid, tintelingen, angst zonder duidelijke oorzaak of wazig zicht.

Vegetariërs en veganisten hebben ook meer kans op een vitamine B12-tekort, aangezien zij geen dierlijke producten eten.

Gevolgen van een tekort

Een vitamine B12-tekort is sluipend en het kan jaren duren voordat de klachten zich ontwikkelen en voordat ze ernstig worden. Wanneer je leidt aan een vitamine B12-tekort, kan dit wel gevolgen hebben voor allerlei systemen in je lichaam, waaronder het zenuwstelsel, immuunsysteem, het hart- en vaatstelsel en het maag-darmstelsel.

Als er niet voldoende vitamine B12 aanwezig is in het lichaam, gaan deze systemen minder goed werken. Dus mocht je twijfelen? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts. Door middel van een test kan worden gekeken of je een tekort hebt aan vitamine B12.

Meer weten over vitamine B12? 7 vragen en antwoorden: dit is alles wat je moet weten over vitamine B12

Zie je de laatste tijd wat bleek, heb je regelmatig hoofdpijn of hartkloppingen, ben je moe en duizelig en heb je wel eens last van oorsuizen? Dat zou kunnen wijzen op een ijzertekort. Dokter Rutger vertelt er meer over.

Bron: Goed Gevoel, Stichting B12 Tekort

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden