Marcel Levi Beeld Jeroen Beekman
Marcel LeviBeeld Jeroen Beekman

Vraag aan internist Marcel Levi: "Hoe belangrijk zijn de basisregels nog nu we in de laatste loodjes zitten?”

We bevinden ons momenteel in de laatste loodjes van de coronacrisis. De besmettingen en ziekenhuisopnames dalen, steeds meer mensen zijn gevaccineerd en daardoor kunnen er ook steeds meer coronaregels versoepeld worden. Hoe lang moeten we ons dan nog aan de basisregels houden?

Corona

Anderhalve meter afstand houden, thuisblijven bij klachten, mondkapjes dragen en zoveel mogelijk thuiswerken, blijven voorlopig nog gelden. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk écht nog? Marcel Levi geeft antwoord. Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

We zijn er nog niet

“Het zijn inderdaad de laatste loodjes, maar we zijn er nog niet helemaal. Hoe beter we ons houden aan de regels in de laatste loodjes, hoe sneller we hier vanaf zijn. En: de vaccinaties werken hartstikke goed, maar ze werken niet voor de volle 100 procent. Er zijn kwetsbare mensen die toch ziek worden, ondanks dat ze gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld omdat ze een afweerstoornis hebben”.

Ook gevaccineerd kun je nog besmetten

“We weten ook dat je nog altijd wel besmet kunt worden als je gevaccineerd bent. Je wordt dan weliswaar niet heel ziek, maar je kunt wel iemand anders besmetten die misschien kwetsbaar is. Het is daarom echt heel belangrijk om je aan de basisregels te houden tot corona weg is uit onze samenleving. Dit hoeft niet voor eeuwig, maar de komende maanden nog wel”.

Wanneer kunnen de basismaatregelen eraf?

“Hugo de Jonge heeft september genoemd als richtdatum, maar ik denk niet dat je naar een datum moet kijken, maar meer naar de cijfers: hoeveel mensen worden er dagelijks positief getest? Dat zijn er op dit moment nog altijd te veel. Als dat onder een bepaalde grenswaarde komt te liggen, dan kun je inderdaad zeggen dat het niet meer nodig is om je aan al die basismaatregelen te houden”.

Niet dramatiseren

“Het is natuurlijk al hartstikke fijn dat we aan het versoepelen zijn geslagen, zeker met dit mooie weer. We mogen weer op het terras zitten, weer restaurants bezoeken, de sportscholen zijn weer open, noem het maar op. Als je kijkt waar we vandaan komen, hoe erg is het dan om af en toe nog een mondkapje te dragen en dat je nog een beetje afstand moet houden van andere mensen? We moeten de basisregels ook niet dramatiseren”.

Ben je besmet en heb je milde klachten? Zó voer je veilig en goed een zelftest uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden