Marcel Levi Beeld Jeroen Oerlemans.
Marcel LeviBeeld Jeroen Oerlemans.

Corona

Vraag aan internist Marcel Levi: "Hoe groot is de kans dat we na de zomer weer in lockdown moeten?”

Afgelopen weekend kwamen bijna alle coronaregels te vervallen. Dat was te merken: de mondkapjes werden massaal thuisgelaten en de kroegen stroomden als vanouds vol.

Tara StokdijkJeroen Oerlemans.

Voor velen is het fijn dat dit weer kan, maar hoe groot is de kans dat de versoepelde maatregelen leiden tot een nieuwe coronapiek? En kan de delta-variant ervoor zorgen dat we na de zomer weer in lockdown moeten? Marcel Levi geeft antwoord.

Marcel Levi

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Hoe groot is de kans op een nieuwe lockdown na de zomer?

Marcel Levi: “De lockdowns waar we tot nu toe mee te maken hebben gehad, die waren er vooral omdat we bang waren dat de ziekenhuizen het niet aankonden en de ic's te vol raakten. Die kans is wel echt heel klein geworden, omdat er zoveel mensen gevaccineerd zijn nu. Zeker de mensen van 60 jaar en ouder, want dat waren juist de mensen die in het ziekenhuis en op de ic terecht kwamen".

“Maar ik denk niet dat het ondenkbaar is dat we de komende tijd piekjes gaan zien van corona. Dat zal met name zijn onder de mensen die niet-gevaccineerd zijn en onder jonge mensen. Nu komen jonge mensen niet snel in het ziekenhuis terecht met corona. Bij niet-gevaccineerden die besmet raken kan dit natuurlijk wel voorkomen, maar dit zal niet voor zo'n grote druk op de ziekenhuizen zorgen dat je weer een hele lockdown moet afkondigen”.

Kan de delta-variant leiden tot meer besmettingen en daardoor strengere maatregelen?

"Nee, want onze vaccins werken daar goed tegen. In Engeland zie je door de delta-variant wel een toename in besmettingen, maar van de mensen die hiermee in het ziekenhuis belanden is meer dan 90% niet of onvolledig gevaccineerd".

Vormen de snelle versoepelingen een risico?

“Ik vind de timing van deze versoepelingen niet briljant. Dit soort volledige heropeningen zou je kunnen doen als er wat minder virus circuleert in de samenleving. Dat is gewoon nog niet zo. Ik begreep niet zo goed waar die haast om zo snel te versoepelingen ineens vandaan kwam. Zo snel alles loslaten is vragen om pieken. Maar echt opnieuw een lockdown ingaan of de maatregelen weer aanscherpen, dat doe je alleen als je denkt dat de zorg in de knel raakt. Dat zie ik niet snel gebeuren. Toch denk ik dat geleidelijker versoepelen slimmer was geweest. Want áls ze nu weer maatregelen moeten terugdraaien, dan worden mensen pas echt kriegel”.

Moet die anderhalve meter afstand er in augustus dan wel af?

“Nou echt niet! Daar zou ik echt zo lang mogelijk mee wachten. En hoe erg is het nou eigenlijk?!”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden