Marcel Levi Beeld Jeroen Oerlemans.
Marcel LeviBeeld Jeroen Oerlemans.

Corona

Vraag aan internist Marcel Levi: “Hoe groot is de kans op corona als je nog maar 1 van de 2 vaccinaties hebt gehad?”

Ben jij gevaccineerd met Pfizer, Moderna of AstraZeneca? Dan heb je twee vaccinaties nodig om beschermd te zijn tegen het coronavirus. Maar hoe groot is de kans op corona eigenlijk als je 1 prik hebt gehad?

Tara StokdijkJeroen Oerlemans.

Sinds 26 juni zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven. Een bezoek brengen aan een restaurant, kroeg of andere drukke plek is weer mogelijk. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor de mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Maar is het wel verstandig om hieraan mee te doen als je nog maar 1 prik hebt gehad? Marcel Levi geeft antwoord.

Marcel Levi

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Kans op corona na 1 vaccinatie

Marcel Levi: “Het ligt er een beetje aan welk vaccin je hebt gehad. Gemiddeld beschermen de vaccins na de eerste injectie voor zo’n 75%. Je hebt dan zo’n 25% kans dat je corona krijgt als je een besmet persoon tegen het lijf loopt. Deze getallen zijn overigens nog van de eerste coronavariant waar Nederland mee te maken heeft gehad. Inmiddels hebben we te maken met besmettelijkere varianten.”

Kans op ziekenhuisopname erg klein

“Gelukkig is de kans dat je met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen, als je je eerste vaccinatie hebt gehad, klein. Daar is nog niet een exact getal aan te geven, want toen de trials werden gedaan, waren de nieuwe varianten er nog niet. Als je kijkt naar de mensen die in de ziekenhuizen worden opgenomen of op de intensive care belanden en hoeveel mensen daarvan nog maar 1 injectie hebben gehad, dan zie je dat dat, zelfs nu we te maken hebben met de Indiase variant, een laag getal is. Ongeveer 8%. Het overige aantal is helemaal niet gevaccineerd of is om een andere reden onvoldoende beschermd”.

Geef het 2 à 3 weken

“Je moet niet denken: ik heb nu mijn eerste prik gehad, ik kan vanavond naar het café. Het duurt zo’n 2 à 3 weken voordat zo’n vaccin werkt. Dat geldt voor zowel de eerste als de tweede prik. Ik begrijp dan ook niet waarom we in Nederland razendsnel de maatregelen versoepeld hebben. In andere landen zie je dat dat veel meer stapsgewijs gaat.”

Zoek de drukte niet op

“Mensen die nog maar 1 van de 2 vaccinaties hebben gehad, moeten zich realiseren dat ze nog niet helemaal uit de gevarenzone zijn. Ik zou dan ook zeker niet naar een grote manifestatie gaan als je nog maar 1 keer gevaccineerd bent. En probeer ook écht goed die 1,5 meter afstand in acht te nemen en je handen regelmatig te wassen. Ook als je je tweede prik gehaald hebt, moet je niet denken dat je de volgende dag direct alles weer kunt doen. Probeer écht 2 à 3 weken te wachten na je tweede vaccinatie voor voldoende bescherming.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden