Marcel Levi Beeld Jeroen Beekman
Marcel LeviBeeld Jeroen Beekman

Alles over vaccineren

Vraag aan internist Marcel Levi: "Mijn tiener laten vaccineren, moet ik dat willen?”

In steeds meer landen worden tieners van boven de 12 jaar gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook in Nederland wordt er meer en meer over gesproken en dat zorgt voor onrust onder ouders. Je tienerzoon of -dochter laten vaccineren: moet je dat willen? En zorgt het feit dat je kind nog volop in de groei is voor mogelijke bijwerkingen? Marcel Levi geeft antwoord.

Tara StokdijkJeroen Beekman

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

De kans op zelf ziek worden is klein

Marcel Levi: “Allereerst: de kans dat kinderen binnen deze leeftijdsgroep zelf ziek worden van Covid is heel klein. Ze kunnen het wel krijgen en ze kunnen het ook overbrengen op iemand anders, maar de kans op zelf écht ziek worden, is minimaal, dus daar hoef je het eigenlijk niet voor te doen. Maar je kunt aan Covid wel chronische klachten overhouden en dat komt bij jonge mensen wel met enige regelmaat voor. Dan is het fijn als je dat kunt voorkomen door middel van een vaccinatie. Toch is ook die kans niet heel groot, dus dat is wat mij betreft nog geen overtuigend argument.”

De hele populatie beschermen

“Maar nu komt het: er is nu ook een Indiase variant, ook wel de delta-variant genoemd, en deze is een stuk besmettelijker dan de originele variant, en zelfs ook besmettelijker dan de Britse variant. Daar worden mensen dus vaker ziek van, en misschien ook nog wel zieker. Dat treft niet de mensen die gevaccineerd zijn. Wat dat precies betekent is: waar we altijd gezegd hebben dat 70% van de bevolking gevaccineerd moet zijn, zodat we allemaal beschermd zijn, kruipt dat getal nu omhoog. Dit komt doordat die nieuwe varianten een stuk besmettelijker zijn. Eigenlijk zou je nu willen dat 80% van de bevolking gevaccineerd is. Dat kun je bereiken door ook jongere mensen te laten vaccineren. Dus als ik heel eerlijk ben is het vaccineren van jonge mensen vooral iets wat de hele populatie beschermt en is het relatief wat minder in hun eigen voordeel. Maar ze beschermen er natuurlijk wel hun opa’s, oma’s, ooms en tantes mee.”

Bijwerkingen

“Daar tegenover staan natuurlijk de bijwerkingen: wat is de prijs die je ervoor betaalt? Er zijn nu wat trials en onderzoeken gedaan en ik kan je zeggen: de bijwerkingen zijn écht minimaal. De kans dat iemand hier heel ziek van wordt, of er iets door oploopt is echt verwaarloosbaar.”

In de groei

“Tegen ouders die vooral bang zijn voor het vaccin omdat hun kind nog volop in ontwikkeling is, wil ik zeggen: dat zijn geen reële angsten. Er zijn nul aanwijzingen dat er op dat gebied iets mis kan gaan door het vaccin. Ook om bijvoorbeeld vruchtbaarheid hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Er zijn inmiddels honderden miljoenen mensen wereldwijd gevaccineerd, ook mensen die hierna zwanger zijn geworden. Ook zijn er in andere landen al jonge mensen gevaccineerd, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, en daar blijkt helemaal niks van dit alles uit. Op theoretische grond kan ik niks vinden waarom tieners die nog in de groei zijn gevaar zouden lopen en ook in de praktijk blijkt dat niet het geval te zijn.”

Conclusie

“Zet dit tegen elkaar af, het is echt een persoonlijke afweging. Als je je tienerzoon of -dochter laat vaccineren, doe je dat vooral voor de gemeenschap. Niet in de eerste plaats voor je kind zelf, maar het is ook niet zo dat hij of zij er last van zal krijgen”.

Ben je besmet en heb je milde klachten? Zó voer je veilig en goed een zelftest uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden