Vraag aan Marcel Levi Beeld Marcel Levi
Vraag aan Marcel LeviBeeld Marcel Levi

Vraag aan Marcel Levi: “Waarom is er nog geen behandeling tegen hooikoorts?”

Een op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts. Wegens het warmer wordende klimaat duurt het hooikoortsseizoen ook nog eens steeds langer. Het KNMI verwacht dat het hooikoortsseizoen binnen dertig jaar tot zelfs vijftig dagen langer duurt dan nu.

Tara StokdijkMarcel Levi

Toch is er nog steeds weinig aan te doen als je last hebt van hooikoorts. Natuurlijk zijn er verschillende tabletten en sprays op de markt die de klachten iets kunnen verminderen. Maar een behandeling die je voorgoed van je hooikoorts af helpt, is er niet. Volgens Marcel Levi wordt er zelfs nergens in Nederland serieus onderzoek gedaan naar veelvoorkomende aandoeningen zoals hooikoorts. We praten er met hem over.

Marcel Levi

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Is bekend waarom sommige mensen wel hooikoorts krijgen en anderen niet?

“Nee, dat is een raadsel. Hooikoorts is een allergie en het gaat erom hoe gevoelig je bent voor pollen. Als je erg gevoelig bent, reageert je afweersysteem erop. Dat geeft verschijnselen zoals tranende ogen, niezen en jeuk. Sommige mensen hebben al hooikoorts als ze jong zijn, en bij sommigen ontwikkelt het zich pas later in hun leven. Waarom, dat weten we niet. Zo kan het ook ineens weer overgaan.”

Waarom wordt er geen onderzoek gedaan naar hooikoorts?

“Dit is typisch een voorbeeld van een aandoening waarvan ontzettend veel mensen last hebben en waar toch geen onderzoek naar wordt gedaan. Terwijl er ook ziektes zijn die heel zeldzaam zijn waarnaar veel onderzoek wordt gedaan. Dat is natuurlijk gek. Waar ’m dat in zit? Ik denk deels omdat het een ‘gewone’ ziekte is, waaraan niemand doodgaat. Zo wordt er bijvoorbeeld ook weinig onderzoek gedaan naar lage rugpijn of depressie, terwijl daar ook heel veel mensen last van hebben. Dat is bij zeldzame kankervormen wel anders. Daarnaast denk ik ook dat veel onderzoekers hooikoorts niet interessant genoeg vinden. Het is niet ‘sexy’ om je hele wetenschappelijke carrière te wijden aan hooikoorts. Dat zou natuurlijk geen factor moeten zijn in de onderwerpen waarnaar we onderzoek doen, maar in de realiteit is dat wel zo.”

Wat zou onderzoek kunnen opleveren?

“De hooikoortstabletten die je nu bij de drogist kunt kopen, hebben best wat bijwerkingen. Zo worden mensen er vaak suf en slaperig van. Daar is dus best wat winst te behalen. Meer onderzoek zou waarschijnlijk kunnen leiden tot effectievere medicijnen die ook nog eens minder bijwerkingen hebben.”

Wat kunnen mensen met ernstige hooikoortsklachten nu doen?

“Met hooikoortstabletten en -sprays kun je de klachten verminderen. Werkt dit niet voor je? Dan zou ik je aanraden om de huisarts te bezoeken. Die kan je doorverwijzen naar een specialist, indien nodig. We moeten hooikoorts namelijk niet onderschatten. Ook als de klachten niet heel ernstig zijn, kan het een flinke impact hebben op je kwaliteit van leven. Durf daarom aan de bel te trekken.”

Nog een aantal tips bij hooikoorts krijg je in onderstaande video:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden