Waarom dagelijks kniebuigingen doen goed voor je is
De ouderwetse kniebuiging is niet alleen goed voor je billen, eigenlijk wordt je hele lijf blij van deze beweging.
De kniebuiging, tegenwoordig ook wel een squat genoemd, is een fijne en effectieve oefening om aan je dagelijkse routine toe te voegen. We leggen je uit waarom.
Goede houding
Een goede houding is van groot belang tijdens deze oefening en zo train je ook direct je rug- en buikspieren. Daarbij werk je met een squat niet alleen aan je kracht, maar kun je er ook flink wat vet mee verbranden. Zeker als je dit in hoog tempo doet.
De perfecte kniebuiging
Van de oefening wordt nog weleens gedacht dat-ie slecht is voor de knieën, maar als je ’m goed uitvoert, is juist het tegenovergestelde waar en kun je er de stabiliteit van je knieën mee verbeteren. Wat is dan die perfecte uitvoering? Simpel gezegd ga je bij de squat op een denkbeeldige stoel zitten en kom je daarna weer omhoog. Let daarbij op de volgende zaken:
1. Zorg dat je spieren goed opgewarmd zijn.
2. Plaats je voeten net iets verder uit elkaar dan schouderbreedte, je tenen mogen licht naar buiten wijzen.
3. Houd je rug recht en sta met lichtgebogen knieën.
4. Zak langzaam door je knieën totdat ze ongeveer een hoek van 90 graden hebben en je bovenbenen parallel aan de grond zijn. Blijf hierbij recht vooruit kijken, houd je rug recht en beweeg je heupen naar achteren (zoals we al zeiden: een beetje alsof je op een stoel gaat zitten). Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen.
5. Kom terug omhoog in de uitgangspositie.
Minder blessures
Door de kniebuiging verstevig je de pezen, botten en gewrichtsbanden in je onderlichaam en neemt de beweeglijkheid en flexibiliteit van het lichaam toe. Hierdoor neemt de kans op blessures af. Veel blessures ontstaan overigens door zwakke en niet goed ontwikkelde spieren. Door te squatten kun je dit ook ondervangen.
Variaties op de kniebuiging
Net als bij de meeste oefeningen, moet je rustig aan opbouwen met kniebuigingen. Begin bijvoorbeeld met drie setjes van vijftien herhalingen. Als je ze voor het eerst doet, kan het zo zijn dat het nog niet lukt om in een hoek van 90 graden te zakken. Kijk dan hoe ver je komt en houd die diepte aan. Je zult zien dat je steeds iets verder komt.
Lukt dit je zonder problemen, dan is het leuk om langzaam uit te bouwen. In aantal herhalingen bijvoorbeeld, maar er zijn ook verschillende variaties te bedenken:
Diepe squat: in plaats van zakken tot je knieën een hoek van 90 graden hebben bereikt, zak je bij een diepe squat nog verder door. Naar een hurkpositie.
Sumo-squat: zet je voeten wijder en naar buiten. Ook je knieën wijzen naar buiten. Vervolgens zak je door je knieën met je heupen naar achteren. De sumo-squat kun je ook op je tenen doen.
Jump-squat: nadat je in de squat gezakt bent, spring je explosief omhoog. Land vervolgens gecontroleerd.
Libelle's Daphne deed 30 dagen lang squats. Dit is het resultaat:
Bron: Gezondheidsnet