Waarom groen licht pijn kan verminderen bij migraine en artritis Beeld Getty Images/iStockphoto
Waarom groen licht pijn kan verminderen bij migraine en artritisBeeld Getty Images/iStockphoto

Waarom groen licht pijn kan verminderen bij migraine en artritis

Wie weleens last heeft van migraine en artritis, weet hoe het is om helse pijn te hebben. Je probeerde vast al heel veel om deze pijn te verlichten, maar heb je al eens gedacht aan groen licht?

Faye BosGetty Images/iStockphoto

Uit nieuw onderzoek blijkt dat groen ledlicht pijn kan verminderen bij mensen met aandoeningen als artritis, migraine en fibromyalgie. Hoe dat werkt? Het groene licht activeert receptoren in de hersenen die ervoor zorgen dat de pijn wordt gestild.

Onderzoek

Even terug naar de biologieles. Op het netvlies van het oog liggen de zogenoemde staafjes en kegeltjes. Deze fotoreceptoren zijn gevoelig voor licht. Ze sturen signalen naar cellen aan de binnenkant van het netvlies. Onderzoekers testten met muizen hoe de pijnervaring veranderde met het op verschillende tijdstippen uitschakelen van deze receptoren.

Wat bleek? De cellen aan de binnenkant van het netvlies worden beïnvloed door het soort licht dat op de ogen schijnt. Bij groen licht komen er meer stoffen vrij die het zenuwstelsel afremmen.

Minder pijn bij migraine en artritis

En dat afremmen van het zenuwstelsel activeert weer een eiwit, genaamd PENK. Ingewikkeld verhaal, maar dit eiwit activeert weer receptoren in de hersenen die een verbinding kunnen aangaan met pijnstillende stofjes, en zo je pijn verminderen.

Baat het niet dan schaadt het niet

De eerstvolgende keer dat je pijnklachten hebt, is groen licht dus zeker het proberen waard. Kom maar op met die groene ledlamp! De wetenschappers willen overigens nog verder onderzoeken wáárom de hersenen zo zijn ontwikkeld dat groen licht het gevoel van pijn kan verminderen.

Heb je soms last van ernstige migraine? Je bent niet de enige. In onderstaande video vertelt Marike haar verhaal.

Bron: Nu.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden