Handig
Waarom je bakpapier nooit moet hergebruiken
Je kent het vast wel: je wilt wat bakken, komt erachter dat je rol bakpapier op is en herbruikt daarom een velletje dat nog in je oven ligt. Niks mis mee, zou je denken. Toch kun je dit beter niet doen, het is namelijk niet zo goed voor je gezondheid.
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar bakpapier is bewerkt zodat je het in de oven kunt gebruiken. Het papier heeft vaak een coating van siliconen of PFAS. De siliconen zorgen ervoor dat het papier waterafstotend is en door PFAS wordt het papier zowel vet- als waterafstotend.
Gelukkig komen er tijdens het bakken maar kleine hoeveelheden van deze stoffen vrij, die zo klein zijn dat het niet schadelijk is voor je gezondheid.
Belangrijke tips
Dit is een ander verhaal als je de oventemperatuur hoger zet dan de adviestemperatuur óf het papier voor een tweede keer gebruikt. Als je dit doet, komen er wél meer stoffen vrij.
Check daarom van tevoren op de verpakking tot welke temperatuur je het bakpapier kunt gebruiken. Er bestaat overigens ook bakpapier dat PFAS en siliconenvrij is, maar dit papier moet je wel altijd nog invetten.
Bron: Radar Avrotros