Drinkwater Beeld Getty Images
DrinkwaterBeeld Getty Images

Waarom je de komende tijd goed op het kraanwater moet letten

Met de huidige hitte is het belangrijk om veel water te drinken. Maar pas wel goed op. De Algemene Rekenkamer slaat alarm over de drinkkwaliteit in Nederland. Kraanwater kan vervuild zijn met roest en zout.

Normaal gesproken beschermt de Rijksoverheid ons drinkwater, maar uit onderzoek blijkt dat de overheid te weinig doet om de kwaliteit van het drinkwater te beschermen tegen de risico’s van het boren naar aardwarmte. “Dat is zorgwekkend”, schrijft de Algemene Rekenkamer na onderzoek.

Roest en zout

In de klimaatplannen van het kabinet speelt aardwarmte een steeds grotere rol: er wordt dan met kilometerslange buizen heet water uit de diepe ondergrond opgepompt om huizen en andere gebouwen te verwarmen. Want 2 tot 3 kilometer diep is warm en zout water te vinden tot wel 90 graden Celsius.

Zoetwatervoorraden

Ruim 60% van het drinkwater in Nederland komt uit zoetwatervoorraden in de bodem. Dit water zit 20 tot 300 meter onder de grond. Aangezien aardwarmte véél dieper in de grond zit, gaan de buizen voor aardwarmte door de zoetwatervoorraden.

Reële risico’s

De komende jaren zal steeds meer naar aardwarmte geboord worden omdat aardwarmte gas gaat vervangen bij de verwarming van huizen en gebouwen. Maar die lange buizen zijn gevoelig voor roest, waardoor ze op sommige plekken kunnen gaan lekken.

Roest en zout water, waar bovendien ook chemicaliën aan worden toegevoegd, vermengen zich dan met schoon drinkwater. Kortom: zij stellen dat de winning van aardwarmte reële risico’s met zich meebrengt, zoals bevingen, vermenging van grondwaterzones en weglekken van schadelijke vloeistoffen.

Ministers en Tweede Kamer

Volgens de Rekenkamer moet de overheid veel meer doen om dit risico tegen te gaan. Dat kan door de regels aan te scherpen, bijvoorbeeld voor vergunningen. Ze hebben dan ook een brief naar de ministers gestuurd. Maar de reactie van die ministers stelt teleur, schrijft de Rekenkamer. “Dat er spanning kan ontstaan tussen het belang van geothermie en dat van drinkwatervoorziening, herkennen zij niet.” Volgens de Rekenkamer zien de ministers ‘de urgentie van het probleem onvoldoende in’. Daarom roepen de onderzoekers de Tweede Kamer op om in actie te komen.

Regenwater of kraanwater: wat is het beste voor planten?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Algemene Rekenkamer.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden