Waarom je geen menstruatiecup moet gebruiken als je een spiraal hebt Beeld ThinkStock
Waarom je geen menstruatiecup moet gebruiken als je een spiraal hebtBeeld ThinkStock

Gezondheid

Waarom je geen menstruatiecup moet gebruiken als je een spiraal hebt

Het gebruik van een menstruatiecup heeft veel voordelen: in tegenstelling tot een tampon of een maandverband hoef je deze niet om de zoveel uur te vervangen én is het ook nog eens stukken goedkoper. Toch kan niet iedereen zomaar een menstruatiecup gebruiken. Als je een spiraal hebt, kun je de cup beter niet gebruiken. Wij leggen je uit waarom.

Yvonne SapThinkStock

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een hypoallergeen bekertje dat eruitziet als een omgekeerd klokje of kleine kelk. De cup is gemaakt van soepel, buigzaam materiaal, zoals siliconen, rubber of thermoplastisch elastomeer (TPE). Je kunt deze cup gebruiken om menstruatiebloed op te vangen. Het is dus een alternatief voor de tampon of maandverband. Een menstruatiecup is herbruikbaar en daardoor beter voor het milieu.

Waarom niet gebruiken bij spiraal?

Voordat je zomaar overstapt op een menstruatiecup, is het belangrijk om te weten dat je deze beter niet kunt gebruiken als je een spiraaltje hebt. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat vrouwen hun spiraal vaker verliezen bij gebruik van een menstruatiecup. Zo toont het meest recente onderzoek aan dat vrouwen doorgaans 5 procent kans hebben op het verliezen van hun spiraal en dat dit percentage aanzienlijk verhoogt bij het gebruik van een menstruatiecup. Zo’n 17 procent van de vrouwen met een spiraal én een menstruatiecup verliest namelijk de spiraal.

Manier van verwijderen

De manier waarop je de cup verwijdert blijkt hier een grote rol in te spelen. Als je de cup op de juiste manier weghaalt - door eerst goed het vacuüm te verbreken én daarna pas de cup te verwijderen - is de kans dat je hem verliest veel kleiner. Toch is het beter om de cup helemaal niet te gebruiken bij een spiraal.

Bron: Verloskundig Centrum Bergweg

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden