Dít is waarom je met koud weer vaker moet plassen Beeld Getty Images
Dít is waarom je met koud weer vaker moet plassenBeeld Getty Images

Waarom je met koud weer vaker moet plassen

Is het jou opgevallen dat je vaker moet plassen wanneer je het koud hebt? Dat is helemaal niet gek en er zijn zelfs een aantal verklaringen voor.

Hoge nood

Tara StokdijkGetty Images

Je lichaam reageert namelijk op verschillende manieren op een dalende temperatuur.

Krimpende bloedvaten

Het krimpen van je bloedvaten als reactie op de dalende temperatuur zou een van de oorzaken kunnen zijn. Doordat de bloedvaten krimpen, is er minder ruimte voor het bloed. Hierdoor moeten de nieren meer water uit het bloed halen en dit water komt in de blaas terecht. Dat verklaart die volle blaas.

Verkeerde signalen

Een andere mogelijke oorzaak is een theorie die nog verder onderzocht wordt. In onze huid zitten een soort ingebouwde thermometertjes, deze worden ook wel TRP-kanalen genoemd. Deze moleculaire metertjes sturen signalen naar de hersenen als ze voelen dat het koud is. Deze seintjes kunnen je hersenen ook het signaal geven dat je blaas vol is en je moet plassen. Dat zou een hoop verklaren!

Gespannen blaas

Dan is er nog een oorzaak, en die komt vooral voor bij mensen die al een erg gevoelige blaas hebben, bijvoorbeeld door blaasproblemen. Wanneer de blaas en de plasbuis erg gevoelig zijn, zullen deze sneller aanspannen bij kou. Ook dit veroorzaakt een vol gevoel. Vrouwen die in de overgang zitten hebben relatief meer kans op deze klachten. Dat komt omdat de aanmaak van het hormoon oestrogeen afneemt, en dit hormoon zorgt voor de productie van het beschermende slijmvlies rondom de plasbuis.

Tips

Een aantal tips als je hier last van hebt zijn bekkenbodemspieroefeningen, je warm kleden en ondanks het vaak moeten plassen tóch genoeg blijven drinken, maar vermijd wel cafeïnehoudende dranken. Ga altijd naar de huisarts als je veel last hebt van je blaas.

Kun je van kou een blaasontsteking krijgen? Dokter Rutger vertelt:

Bron: MAX

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden