Waarom je vitaminesupplementen niet altijd aanslaan Beeld Getty Images
Waarom je vitaminesupplementen niet altijd aanslaanBeeld Getty Images

Waarom je vitaminesupplementen niet altijd aanslaan

Vitaminesupplementen zijn populair. Grote kans dat je voorraadkast zelfs zo vol staat met pillen, poeders en kruiden, dat je je eigen apotheek kunt beginnen. Toch kun je nog steeds met tekorten kampen. Hoe komt dat? En waarom neemt de ene persoon vitaminen slechter op dan de andere?

Je lichaam neemt niet altijd alles op, zowel van voeding als van supplementen. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Kamp je langere tijd met een tekort, dan kan dat voor vervelende gevolgen zorgen: zo kan een vitamine C tekort al op korte termijn zorgen voor scheurtjes in de mond, en op langere tijd voor scheurbuik. Of ijzer: op korte termijn kun je bloedarmoede krijgen en op lange termijn kan dit resulteren in het hebben van een verzwakt immuunsysteem.

Xenia Protogeros, orthomoleculair diëtist en initiatiefneemster van Happy You legt mogelijke oorzaken uit waarom je sommige voedingsstoffen misschien niet opneemt:

1) Slechte voeding

“Dit is de meest voorkomende oorzaak. Wanneer je gezond eet – dus nutriënten rijk aan mineralen, vitamines, spoorelementen en vezels – wordt de opname bevorderd door verschillende ‘samenwerkingen’ (synergie). Bovendien werken vezels als een spons: ze nemen veel water op en blijven lang ik de maag, vervoeren zich traag doorheen de darmwand, en dus is er meer tijd om de opname van vitaminen te absorberen. Eet niet teveel snelle suikers, dit bevat (bijna) geen mineralen en vitaminen en breken vitaminen zelfs vaak af.”

2) Insulineresistentie

“Als je lichaam niet goed meer goed reageert op insuline dan is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Daardoor worden ook complexe koolhydraten (macronutrient) niet goed opgenomen. Veel diabetespatiënten hebben last van een vertraagde maaglediging waardoor je minder vitamine en mineralen opneemt.”

3) Pureren of mixen van fruit en groenten

“Deze is van toepassing op voeding, niet op supplementen. Drink je graag sapjes of eet je gepureerde soepen? Houd er dan rekening mee dat veel vitaminen door bewerking worden afgebroken, waaronder de pectinevezel. Dat zorgt voor een minder verzadigd gevoel na het eten of drinken. Ook ‘blend’ je de vitamine als het ware kapot.” Kies dus eerder een vers stuk fruit, stoof en stoom groenten en eet extra groenten na je soepmaaltijd.

4) Enzymdeficiënties

“Een lactose-intolerantie, sucrose-intolerantie, intestinale disaccharidase-deficiëntie en intestinale enteropeptidase deficiëntie leiden mogelijk tot het malabsorptiesyndroom. Malabsorptie is een onvolledige opname van voedingsstoffen in het bloed. Er is daarbij een verstoring van de spijsvertering en onvoldoende absorptie uit het maagdarmkanaal”, aldus Xenia. De meest voorkomende symptomen van malabsorptie zijn buikpijn met krampen en vermoeidheid en verzwakking.

5) Trage levensstijl

Lichaamsbeweging zorgt voor beweging in de darmen. Beweeg je te weinig, dan kun je dus ook last krijgen van verstoorde stoelgang of een verstoord maag-darmstelsel.” Maak er daarom een gewoonte van om elke dag zitten, staan en bewegen af te wisselen. Beweeg daarnaast dagelijks een stukje met matige intensiteit: neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk of loop een blokje om.

6) Hormonale disbalans

Bij een hormonale disbalans, bijvoorbeeld in de menopauze, zullen onze belangrijkste hormonen oestrogeen en progesteron afnemen, wat gepaard kan gaan met schommelingen en (tijdelijke) disbalansen, zoals het vertragen van je stofwisseling. “Of je heb je last van stress? Dan wordt er meer cortisol aangemaakt. Die productie heeft een negatieve invloed op de darmen en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een verminderde opname van voedingsstoffen.”

7) Een medische aandoening

Ook andere medische aandoeningen kunnen ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld maag-darm aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, korte darmsyndroom of IBDn (een inflammatoire darmziekte). “De onderliggende medische aandoening zal dan aangepakt moeten worden om de opname te kunnen verbeteren.”

Hoe verbeter je de opname van voedingsstoffen?

Elimineer suikerrijke producten uit je dieet: suikerrijke producten worden erg snel verteerd, waardoor eventuele voedingsstoffen in deze producten snel het maagdarmkanaal weer verlaten.

Sport: HITT trainingen hebben volgens onderzoek een positieve werking op de bloedsuikerspiegel en hebben de meest positieve werking op de opname van voedingsstoffen. Deze sport houdt in dat je je training opdeelt in gedeeltes (intervallen), en vervolgens afwisselend intensief traint en dan weer even uitrust. Zo moet je lichaam telkens weer een een inspanning leveren.

Verbeter je darmflora: voedingsmiddelen rijk aan probiotica zorgen voor een betere vertering. Dat zit onder meer in zuurkool, tempé, yoghurt, kefir en in supplementen.

Hoe haal je voldoende vitamine C, D, E en K uit voeding?

Bronnen: Pubmed. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden