PREMIUM

Waarom we vaker over de vagina zouden moeten praten: “Is jouw schaamhaar al grijs?”

null Beeld

In de podcast De Vagina Dialogen praten Anne-Marie (46), Ellen (53) en Marieke (43) van Bureau Vrouwenzaken vrijuit over de vagina. Anne-Marie over seizoen 2 van deze baanbrekende podcast: “Van praten over elkaars vagina leer je ook weer iets over jezelf.”

Eva Breda
null Beeld

Een openhartig gesprek over de vagina

Met deze podcast willen jullie het taboe rond de vagina doorbreken. Standaard wordt eerst jullie eigen vagina besproken aan het begin van elke aflevering. Waarom? “We groeiden allemaal op met het beeld van de vagina dat we zien in biologieboeken en pornofilms: een keurige, kale poes met korte schaamlippen. Niet zo gek dat zo veel vrouwen onzeker zijn over hun vagina. Door wekelijks de status van ons geslachtsdeel te bespreken, komen Ellen, Marieke en ik erachter dat er niet één normaal is. Dat lange schaamlippen, dikkere afscheiding of een drogere periode niet ‘fout’ is. Sterker nog, we komen alle drie elke week weer met een ander verhaal over onze vagina. Dat is doodnormaal!”

null Beeld

Vonden jullie het niet een beetje gênant om dat zo publiekelijk te bespreken?

“Dat zou je denken, maar het is eigenlijk helemaal niet ongemakkelijk. De podcast is echt een gesprek tussen drie vriendinnen aan de keukentafel, waarbij elke luisteraar kan ‘aanschuiven’. Ik vraag me weleens af of ik bepaalde dingen moet zeggen, maar de sfeer is zo ongedwongen dat ik er van alles uit flap. Laatst vertelde ik hoe mijn dochter mijn vulva omschrijft. Dat is nou geen omschrijving waarvan je denkt: jippie. Maar ik vond het zo grappig dat ik het móest delen in de podcast. Er zitten veel openhartige flamoesverhalen in. Gênant? Eerder herkenbaar en hilarisch.”

Wat verandert er als vrouwen vaker over hun vagina praten?

“Van praten over elkaars vagina leer je weer iets over jezelf. Zo leerde ik van Ellen dat er hormoonpleisters bestaan, die de boel daaronder weer wat natter maken als je door de overgang droog wordt. En Marieke en Ellen hebben van mij geleerd dat je ook zelf thuis een uitstrijkje kan maken, als je een hekel hebt aan die eendenbek. Ik durf nu ook gewoon aan vriendinnen te vragen of zij daaronder al grijze haren hebben.”

null Beeld

Jullie gaan ook met het andere geslacht in gesprek.

“Ja, in de tweede aflevering willen we weten wat mannen nou écht van de vagina vinden. Vrouwen kunnen het druk hebben met de boel bijknippen en scheren, maar veel mannen interesseert het echt niet hoe je schaamhaar erbij staat of hoe lang je schaamlippen zijn. Geen man gaat met een vergrootglas kijken hoe netjes je bikinilijn is of hoe ver je schaamlippen uitsteken. Het enige wat ze denken is: een vagina, lekker. Fijn om aan te voelen, fijn om in te zitten. Voor ons fijn om eens van het andere geslacht te horen dat veel onzekerheden onnodig zijn. Zo komen we ook van genotschaamte en de orgasmekloof af.”

Orgasmekloof?

“Mannen komen een stuk vaker klaar dan vrouwen. Omdat wij vrouwen pleasers zijn, maar ook omdat we bij seks vooral denken aan penetreren. Daarvan komen veel vrouwen niet klaar. Zie daar: de orgasmekloof.”

null Beeld

Wat is genotschaamte?

“Genotschaamte gaat nog een stapje verder. Wij vrouwen zijn er zo op gefocust om het mannen naar de zin te maken, dat we onszelf het orgasme en het genot soms niet eens meer gunnen en amper weten wat we lekker vinden. In de podcast duiken we daarom ook in de wereld van soloseks.”

Wat moeten we echt weten over masturberen?

“Marieke, Ellen en ik wilden graag weten hoe we daar beter in worden. Dat zit in heel basale dingen: ga met warme voeten naar bed, zorg dat je comfortabel ligt en niet kunt worden betrapt, zodat je een fijn en veilig momentje voor jezelf creëert om te genieten, zonder ruis van buitenaf. We hebben in de vierde aflevering, die over soloseks gaat, zó veel geleerd. We kennen natuurlijk het clitorisorgasme, maar we ontrafelen ook de mythe rondom de G-spot en het vallei-orgasme. We bespreken hoe je met hulpstukken en slimme technieken bij jezelf zoiets teweeg kunt brengen. Soloseks is zo veel meer dan gewoon even afblussen!”

null Beeld

Wat hoop je verder dat vrouwen meenemen uit de podcast?

“Veel vrouwen kloppen aan bij een plastisch chirurg, om alles lichter te laten maken of de boel zelfs strakker te laseren. Er is een hele industrie rondom de poes. Er zijn zelfs eindeloos veel middeltjes te koop waarmee we de vagina kunnen reinigen, terwijl deze al zelfreinigend is! We worden onzeker gemaakt. Afscheiding, geurtjes, bloed, droogte, uitstulpsels: we denken dat het fout is, maar het hoort allemaal bij het vrouwelijk geslachtsdeel en de cyclus ervan. In de lente van ons leven gaan de knoppen open, dan volgt een vruchtbare periode en worden we voor het eerst ongesteld. De zomer is de periode van losgaan, zwanger worden en bevallen. In de herfst, de overgang, verdorren de blaadjes. Dat is waar Ellen en ik nu tegenaan hikken. Tot slot is de taak in de winter volbracht en mogen we indrogen.”

Zijn we dan seksloos?

“Absoluut niet. Wel hebben vaak minder zin in seks, meer pijn en droogheid. Ook al hoort dat er allemaal bij, toch hebben veel vrouwen veel last van onzekerheid, kopzorgen en lijfklachten.”

Die zorgen en onzekerheid, die willen jullie de wereld uit helpen, toch?

“Juist door erover te praten met Marieke en Ellen, heb ik geleerd dat die klachten niet gek zijn. Er zijn juist ontzettend veel oplossingen en mogelijkheden. Bij een dokter, psycholoog, overgangsconsulente of gynaecoloog is van alles verkrijgbaar om de overgang en de periode daarna beter door te komen. De winter van de vagina hoeft niet het einde van de lol te betekenen. Maar dan moet je wel weten waar je aan toe bent, wat je lekker vindt en wat je kunt doen om je poenani blij te houden.”

En daar kom je dus achter door erover te praten.

“Precies! We worden er een stuk wijzer en gelukkiger van. En het is nog gezellig ook.”

null Beeld

Beluister de eerste aflevering van de tweede serie van De Vagina Dialogen hieronder.

Libelle podcast: De Vagina Dialogen

Annemarie, Marieke en Ellen van Bureau Vrouwenzaken willen af van het taboe rond de vulva. Luister naar De Vagina Dialogen en ontdek alles wat je nog niet wist of durfde te vragen. Open, eerlijk, grappig en leerzaam. libelle.nl/podcasts

De eerste serie van De Vagina Dialogen kun je hieronder beluisteren (klik op een van de afleveringen in de lijst om te luisteren):

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden