Warmte-uitslag: dit zijn de symptomen en zo kom je er vanaf Beeld Getty Images
Warmte-uitslag: dit zijn de symptomen en zo kom je er vanafBeeld Getty Images

Warmte-uitslag: dit zijn de symptomen en zo kom je er vanaf

Zweet je snel en heb je dan binnen de kortste keren een rode uitslag op je huid? Dan heb je waarschijnlijk last van warmte-uitslag. We leggen uit wat de symptomen zijn en, nog belangrijker: wat je ertegen kunt doen.

Demi SchoenmakersGetty Images

Extreme warmte kan een allergie opwekken en daar hoeft het buiten niet eens heel warm voor te zijn. Naast warmte-uitslag wordt deze vorm van huiduitslag ook wel warmte-allergie, zweetuitslag, warmtebultjes of hitte-uitslag genoemd.

Wat is warmte-uitslag?

Warmte-uitslag is een huidaandoening die in warme, vochtige weersomstandigheden vaak voorkomt bij kinderen. Dat neemt niet weg dat ook volwassenen soms last kunnen hebben van deze vervelende vorm van uitslag. Warmte-uitslag ontstaat wanneer je poriën verstopt raken en zweet niet meer weg kan.

Geen zonneallergie

Er zijn verschillende soorten huiduitslag. Deze kunnen stuk voor stuk zorgwekkend, ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Warmte-uitslag is één van de meest voorkomende huiduitslagen, maar heel zorgwekkend is deze vorm gelukkig niet.

Warmte-allergie is iets anders dan zonne-allergie. Zonne-allergie wordt namelijk veroorzaakt voor de zon. Je huid kan de hoeveelheid zon niet aan, wat zorgt voor een irritatie van de huid. Terwijl warmte-allergie wordt veroorzaakt door warmte ín de huid die je lijf niet goed kan verwerken.

Verschillende soorten warmte-uitslag

  • Miliaria crystallina: dit is de meest voorkomende en mildste vorm. Je ziet dan heldere of witte bultjes gevuld met vocht. De blaasjes verdwijnen meestal na een paar uur. Je hebt weinig tot geen jeuk.
  • Miliaria rubra: deze vorm komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. De verstopping zit hierbij wat dieper in de opperhuid, waardoor er veel kleine rode bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken. Deze uitslag komt het meest voor op de handpalmen of voetzolen.
  • Miliaria profunda: bij deze vorm is er sprake van verstopping in de lederhuid, maar dit komt gelukkig niet zo vaak voor. Er ontstaan grote rode bulten die erg jeuken en branden. Soms doen de bultjes ook pijn.
  • Miliaria pustulosa: doordat de bultjes besmet zijn geraakt met bacteriën, raken ze ontstoken. Dit herken je aan de puskopjes van de bultjes. Miliaria pustulosa is de ergste vorm van warmte-uitslag.

Symptomen van warmte-uitslag

Warmte-uitslag veroorzaakt vaak symptomen op plekken die gevoelig zijn voor zweet, zoals:

Warmte-uitslag verdwijnt meestal zonder behandeling binnen een paar dagen. Symptomen die vaak voorkomen zijn:

  • Kleine rode bultjes, soms gevuld met vocht (ook wel papels genoemd)
  • Ontstoken bultjes
  • Jeuk
  • Lichte zwelling
  • Rode huid
  • Mensen met een donkere huid kunnen soms last hebben van vlekjes met witte bolletjes

Hoe ziet warmte-uitslag eruit?

Om je een beter beeld te geven van hoe warmte-uitslag eruitziet, hebben we een paar foto’s met voorbeelden voor je.

Oorzaken en gevolgen

Oorzaken van warmte-uitslag

Warmte-uitslag treedt op wanneer de poriën verstopt raken en het zweet niet kunnen verdrijven. Wrijving op het huidoppervlak maakt het risico op uitslag groter. De kans op warmte-uitslag is dus groter in de lente en zomer of na intensieve inspanning. Ook kan het dragen van bepaalde soorten kleding zweet vasthouden, wat kan leiden tot warmte-uitslag. Verder kan het gebruik van dikke lotions en crèmes invloed hebben op deze vorm van huiduitslag.

Bij baby’s en kinderen komt warmte-uitslag ook voor bij koudere temperaturen. Vaak dragen ze dan ’s nachts kleding die onder dekens tot oververhitting kan leiden. Baby’s hebben meer kans op warmte-uitslag omdat hun poriën onderontwikkeld zijn.

Gevolgen van warmte-uitslag

De gevolgen zijn gelukkig niet ernstig. De rode warmtebultjes verdwijnen snel als je in een koele, droge omgeving bent. Als je niks tegen de uitslag doet, kan er wel een ontsteking ontstaan. Het duurt dan een stuk langer voordat de huiduitslag is verdwenen.

Als je vaak last van hebt van warmte-uitslag, is het wel van belang om de omstandigheden te vermijden waarin het makkelijk ontstaat, zoals de sauna of landen met een tropisch klimaat.

Dit kun je tegen warmte-uitslag doen

Een koud kompres, verkoelende gel of verkoelend talkpoeder kan de jeuk verminderen. Ook kan een koude douche of een koel bad helpen de jeuk te verminderen. Mocht het niet over gaan, trek dan aan de bel. De huisarts kan in ernstige gevallen een crème voorschrijven met corticosteroïden tegen de ontsteking. Heel af en toe wordt er antibiotica voorgeschreven tegen de pijn.

Uitslag voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn dan ook genoeg tips om warmte-uitslag te voorkomen:

Geen warmte-allergie, maar wel last van een rode huid? Met déze tips verminder je dat:

Bron: Healthline, Huidarts

Warmte uitslag: dit zijn de symptomen zo kom je er vanaf Beeld Getty Images
Warmte uitslag: dit zijn de symptomen zo kom je er vanafBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden