Bloeddruk meten Beeld Getty Images
Bloeddruk metenBeeld Getty Images

Wat is een normale bloeddruk? En wanneer is-ie te laag of te hoog?

Een hoge bloeddruk blijft wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Maar wat is nu een normale bloeddruk? En wanneer is-ie te laag? Of te hoog? Dit is alles wat je moet weten.

Demi SchoenmakersGetty Images

Je hart klopt gemiddeld zo’n zestig tot tachtig keer per minuut om bloed door je (slag)aderen te pompen. Elke keer wanneer je hart samentrekt, oefent je bloed een bepaalde druk uit op je bloedvaten: dit wordt ook wel je bloeddruk genoemd.

En die bestaat uit zowel een bovendruk als een onderdruk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samenknijpt, want dan is de druk het hoogst. Als het hart zich ontspant, is de druk het laagst. Dat is de onderdruk. Maar wat is nu precies een normale, gezonde bloeddruk? En wanneer is die druk te hoog?

Wat is een normale bloeddruk?

Bij een normale bloeddruk ligt de bovendruk rond de 120 mmHg en de onderdruk rond de 80 mmHg. De ideale meting is volgens de Hartstichting dan ook 120/80. Maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Bij een bovendruk tussen 120 en 140 mmHg heb je een normale bloeddruk. De onderdruk hoort 90 of lager te zijn. Kortom:

- 120/80 of lager is ideaal

- 140/90 of hoger is te hoog

- 135/85 of hoger is aan de hoge kant bij thuis meten (thuis is-ie vaak iets lager dan bij de arts)

- 180/110 of hoger is ernstig verhoogd

Normale bloeddruk 60-plussers

Een normale bloeddruk is bij iedere leeftijd hetzelfde, maar kinderen hebben doorgaans een lagere en naarmate we ouder worden stijgt-ie weer een beetje. Niet voor niets dat een hogere bloeddruk vaker voorkomt bij ouderen. Gelukkig leidt dit in de meeste gevallen niet gelijk tot problemen. Bij gezonde 60-plussers wordt een bloeddruk van 160/90 mmHg gezien als té hoog.

Laag of hoog

Te laag

Een lage bloeddruk is meestal onschuldig. De Hartstichting spreekt dan ook pas van een te lage bloeddruk als je hier klachten van hebt. Of als de bovendruk lager is dan 90 mmHg of de onderdruk lager dan 60.

Klachten zijn onder andere duizeligheid, licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd, zwarte vlekken zien, wazig zien, vermoeidheid, oorsuizen en flauwvallen.

Te hoog

Wanneer je bloed met té veel kracht door je vaten wordt gepompt, kun je last hebben van een hoge bloeddruk. Dit wordt ook wel hypertensie genoemd.

Langdurig hoge bloeddruk of hypertensie beschadigt de wanden van de slagaders. Hierdoor kan slagadervernauwing ontstaan. Door de slagadervernauwing worden de vaten minder elastisch en neemt de druk verder toe waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt vergroot.

Symptomen hoge bloeddruk

De meesten merken hier niets van. Maar dat maakt het juist ook zo gevaarlijk. Als een hoge bloeddruk een lange tijd niet wordt behandeld, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, vermoeid, misselijkheid, braken, wazig zien, rusteloosheid of kortademigheid. Heb je last van dit soort klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

De gevolgen kunnen namelijk wel groot zijn. Ten eerste kan het de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Daarnaast kan een hoge bloeddruk schade aanrichten aan je organen, zoals je hartspier, slagaders, hersenen, ogen en nieren. Ook kan een hoge bloeddruk zorgen voor een hartinfarct, herseninfarct of hartfalen.

Oorzaken

Helaas is in 90% van de gevallen niet duidelijk wat precies de oorzaak is van de hoge bloeddruk. Wel zijn er verschillende risicofactoren bekend die de kans op een hoge bloeddruk vergroten. We zetten ze op een rijtje:

- Roken

- Het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag

- Overgewicht

- Het eten van overmatig veel zout

- Het eten van veel drop

- Erfelijkheid

- Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Zelf meten

Veel mensen weten niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben, terwijl die dus wel het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het is daarom belangrijk om die regelmatig te meten. Hoe eerder je een hypertensie ontdekt, hoe beter.

Als je thuis een meter hebt, is het dus verstandig om regelmatig je bloeddruk te meten. Heb je er nog geen? De Hartstichting geeft tips om de juiste meter te kopen.

Zó meet je je bloeddruk thuis

1. Zorg ervoor dat je een half uur voor de meting rustig aan doet, niet rookt en geen koffie drinkt. Ga voor de meting vijf minuten rustig zitten en ontbloot je bovenarm. Probeer te ontspannen.

2. Doe de band van de meter om je bovenarm, met voorkeur aan de arm die je het minst gebruikt. De band moet ter hoogte van je hart zitten, ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.

3. Meet de bloeddruk zittend op een stoel met je rug tegen de leuning. Ontspan! Zet beide voeten naast elkaar op de grond. Leg de arm die je meet op de leuning van de stoel of op tafel.

4. Druk op de startknop: de meting start en stopt automatisch. Praat niet tijdens de meting. Neem na de meting een minuut rust en meet dan opnieuw. Noteer de gemeten waarden.

Met dít dieet verklein je de kans op een te hoge bloeddruk:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hartstichting, Vegro.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden