Soy milk in a glass and a bottle on a white background Beeld Getty Images
Soy milk in a glass and a bottle on a white backgroundBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit

Wat is gezonder: rauwe melk of gepasteuriseerde melk?

De één drinkt het liefste rauwe koemelk vanwege de vitamines en goede bacteriën, de ander kiest liever gepasteuriseerde melk uit de supermarkt om veiligheidsredenen. Welke melk is nou eigenlijk het meest gezond?

RedactieGetty Images

Rauwe melk is onbewerkt, koud en kort houdbaar. Gepasteuriseerde melk uit het koelschap van de supermarkt is daarentegen kort verhit tot 72 graden zodat alle ziekteverwekkers worden gedood. Daarnaast heb je ook nog houdbare melk, die ongekoeld in de supermarkt staat. Deze melk wordt verhit tot een Ultra Hoge Temperatuur (UHT) tussen de 130 en 140 graden. Hierdoor wordt de melk gesteriliseerd, alle bacteriën worden gedood en het goedje blijft langer houdbaar.

Ziekteverwekkers

Rauwe melk vind je vaak alleen op plekken als boerderijen, omdat het is verboden om dit verpakt te verkopen. Omdat de melk niet is verhit, kan het ziekteverwekkers bevatten die je niet kunt ruiken of proeven. Denk bijvoorbeeld aan verschillende bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Dit betekent niet dat rauwe melk altijd onveilig is. Door de melk goed te koelen, te verhitten in een pannetje en niet te lang te bewaren verklein je de kans op ziekteverwekkers.

Onderzoek

Maar welke soort melk is het meest gezond? Het is lastig om daar antwoord op te geven. De onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van rauwe melk spreken elkaar namelijk flink tegen. Zo vertelde Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan Wageningen University & Research in het AD dat rauwe melk enzymen en eiwitten bevatten die goed zijn voor het lichaam. Het Voedingscentrum houdt zich daarentegen vast aan wetenschappers die zeggen dat de extra stoffen in rauwe melk niet echt iets doen voor je gezondheid.

Inlezen en adviseren

Samengevat: rauwe melk hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn mits je het op de juiste manier bewaart en consumeert. Lees jezelf goed in en laat je adviseren als je rauwe melk wilt drinken. Of speel op safe en ga voor een pak (plantaardige) melk uit de supermarkt.

Dit is waarom je een beetje melk aan je kamerplanten wilt gieten:

Bron: Voedingscentrum, 24Kitchen

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden