Raad de organen Beeld Getty Images
Raad de organenBeeld Getty Images

Weet jij welke organen waar in je lichaam zitten?

Zeg eens eerlijk: weet jij waar je alvleesklier zit? En andere organen? Uit onderzoek blijkt dat mensen weinig weten over de anatomie van het lichaam. Weet jij welke organen waar in het lichaam zitten?

RedactieGetty Images

Onderzoekers van de Lancester Universiteit testten de kennis van willekeurige mensen. Deze mensen moesten 20 tot 25 organen aangeven op een blanco pop. ’s Werelds grootste anatomiequiz is gemaakt om erachter te komen hoeveel mensen weten welke organen waar in het lichaam zitten.

Anatomiequiz: welke organen waar in het lichaam?

Je raadt het al: dat was niet zo’n succes. Alleen de hersenen wist iedereen goed aan te wijzen, terwijl slechts 20% de milt en 15% de bijnieren wist aan te wijzen. Om jullie kennis te testen, hebben wij ook een klein overzichtje gemaakt. Hoeveel scoor jij er goed?

Tip: scroll niet te ver naar beneden, want daar staan de antwoorden al.

Weet jij welke organen waar zitten? Beeld Getty Images
Weet jij welke organen waar zitten?Beeld Getty Images

De antwoorden: hier zitten je organen!

We zetten de organen op een rijtje, van boven naar beneden:

1. Hersenen

In je hersenen worden allerlei vitale lichaamsfuncties (zoals ademhaling en hartslagfrequentie) gereguleerd. Ook vinden er belangrijke mentale processen zoals denken en voelen plaats. Je lichaam slaat van alles op in je geheugen en geeft seintjes aan de rest van je lichaam.

2. Strottenhoofd

Het strottenhoofd wordt ook wel je strot genoemd en is het orgaan in de hals. Daar sluit het strotklepje de luchtpijp af tijdens het doorslikken van voedsel. Dat voorkomt dat er voeding in de luchtpijp komt. Anders zou je je verslikken.

3. Longen

Je longen zorgen ervoor dat je goed kunt ademen. Dankzij je longen krijgt je lichaam elke vier seconden zuurstof. Dat is meer dan twintigduizend keer per dag, of acht miljoen keer per jaar.

De lucht die je inademt, komt via je mond of neus in de luchtpijp terecht. Die splitst zich in twee takken: de bronchiën. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed. Vervolgens brengt je bloed de zuurstof naar alle plaatsen in het lichaam.

4. Hart

Het hart vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedsomloop. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen. Deze sturen op hun beurt zuurstofarm bloed terug naar het hart. Bij een volwassen persoon pompt het hart zo een zeventig keer per minuut.

5. Lever

De lever heeft verschillende functies. Een belangrijke functie is de productie van gal, dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. Ook produceert de lever belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft en verder kan de lever afvalstoffen omzetten tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt.

6. Milt

De milt heeft een belangrijke functie bij het aanmaken en afbreken van bloed in je lichaam. Ook werkt het als een soort filter in het afweersysteem.

7. Maag

De maag is een belangrijk orgaan van het spijsverteringskanaal. Het zorgt ervoor dat het voedsel wordt voorbereid op de vertering. De maag kneedt het voedsel fijn en maakt er kleine stukjes van, zodat het naar de darmen kan. Daarnaast vermengt de maag het voedsel met sappen die zorgen voor een goede vertering en het onschadelijk maken van bacteriën.

8. Dikke darm

De dikke darm is eigenlijk het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Het voedsel is al bijna helemaal verteerd als het in de dikke darm aankomt. In de dikke darm wordt de voedselbrij ingedikt en wordt er nog zout en water uitgehaald.

9. Dunne darm

Alles wat je eet komt via de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (duodenum) in de dunne darm. De dunne darm zorgt ervoor dat voedsel verteerd wordt en dat belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam.

Het antwoord op de vraag: waar zitten welke organen in je lichaam? Beeld Getty Images
Het antwoord op de vraag: waar zitten welke organen in je lichaam?Beeld Getty Images

En? Hoeveel had je er goed?

Diëtiste Wendy legt uit wat slaaptekort met je lichaam doet:

Bron: Volkskrant.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden