Zó herken je deze zeldzame bijwerking na je coronaprik Beeld Getty Images
Zó herken je deze zeldzame bijwerking na je coronaprikBeeld Getty Images

Goed om te weten

Zeldzame bijwerking na coronaprik: zó herken je die

De meesten die zich laten vaccineren tegen corona ervaren geen bijwerking. Toch is er nu een nieuwe, zeer zeldzame, klacht aan het licht gekomen.

Tara StokdijkGetty Images

Sommigen hebben na de prik namelijk een ontstoken hartspier of ontstoken hartzakje gekregen. En hoewel dit echt om een klein deel van de gevaccineerden gaat, en de kans dus niet groot is dat jou dit ook overkomt, is het goed om te weten hoe je de klacht herkent.

Ontstoken hartspier of -zakje

Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van een ontstoken hartzakje of -spier na een coronavaccinatie. In Nederland heeft het bijwerkingencentrum Lareb 24 meldingen ontvangen. Hierbij ging het bij 19 gevallen om een ontstoken hartzakje en bij de overige 5 gevallen om een ontstoken hartspier.

Zeer zeldzaam

Het lijkt er vooralsnog niet op dat er een link met een bepaald type vaccin gelegd kan worden. De klacht is namelijk bij alle types weleens voorgekomen. Angst voor deze bijwerking is niet nodig. Bedenk maar eens: er zijn inmiddels al meer dan 12,5 miljoen prikken gezet in Nederland en er zijn 24 meldingen binnengekomen. Het gaat dus om een zéér klein deel. Maar het is natuurlijk wel slim om te leren hoe je de aandoening vroegtijdig herkent.

Zó herken je een ontstoken hartspier

De medische naam voor een ontstoken hartspier is myocarditis. Het heeft diverse oorzaken en overgevoeligheid voor geneesmiddelen is daar één van. Dat is dan ook wat er aan de hand is wanneer je het krijgt na een coronavaccinatie.

De klachten die je krijgt bij een ontstoken hartspier kunnen erg verschillen. Zo kan het zelfs zijn dat je er helemaal niks van merkt, terwijl het ook ernstig hartfalen en/of hartritmestoornissen kan veroorzaken. In de meeste gevallen lijken de eerste symptomen bij een ontstoken hartspier op die van griep. Zo kun je koorts krijgen, je zeer vermoeid voelen en last krijgen van spierpijn. Wanneer je langer rondloopt met een ontstoken hartspier kun je ook last krijgen van pijn op de borst, overmatig zweten, vocht vasthouden, hartfalen en/of hartritmestoornissen. Ga bij deze klachten dus altijd naar de huisarts.

Zó herken je een ontstoken hartzakje

De medische term voor een ontstoken hartzakje is pericarditis. Hierbij raakt het vlies dat om je hart zit ontstoken. Doordat er veel zenuwen op deze plek in je lichaam zitten, zal je bij een ontstoken hartzakje veel pijn op de borst ervaren. Als je beweegt of inademt wordt deze pijn meestal versterkt. Daarnaast kun je last krijgen van koorts, benauwdheid en vermoeidheid. Ga bij deze klachten dus altijd naar de huisarts.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden