Ziekenhuizen onderzoeken of kwetsbare patiënten derde coronaprik nodig hebben Beeld Shutterstock
Ziekenhuizen onderzoeken of kwetsbare patiënten derde coronaprik nodig hebbenBeeld Shutterstock

Ziekenhuizen onderzoeken of kwetsbare patiënten derde coronaprik nodig hebben

Ben jij al gevaccineerd tegen het coronavirus? Afhankelijk van welk vaccin je hebt gehad, waren er twee of zelfs maar één prik nodig. Maar nu wordt er alweer druk gespeculeerd over een derde coronaprik.

Corona

Ziekenhuizen onderzoeken nu of kwetsbare patiënten baat hebben bij een derde coronaprik.

Derde coronaprik nodig?

De ziekenhuizen zien nu dat er af en toe patiënten met een zwak immuunsysteem worden opgenomen, terwijl ze al ingeënt zijn tegen het coronavirus. Het kan zijn dat deze patiënten meer prikken nodig hebben om goed beschermd te zijn.

Geen kerngezonde mensen

Bram Goorhuis, coördinator van de corona-afdelingen van Amsterdam UMC en internist, vertelt dat hij patiënten ziet die na twee vaccinaties nog zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen. “Maar dat zijn geen mensen die verder kerngezond zijn”, legt hij uit. Het gaat om mensen met bijvoorbeeld leukemie, of mensen die medicijnen slikken die het afweersysteem platleggen, bijvoorbeeld na een niertransplantatie.

Ziekenhuizen doen onderzoek

Bij deze patiënten kan een derde coronaprik baat hebben, stelt Goorhuis: “Het liefst willen we ook die patiënten goed beschermen. Het kan werken als we meer prikken aanbieden”. Daarom doen ziekenhuizen nu onderzoek. Op dit moment worden 800 mensen onderzocht, waarvan meer dan 500 mensen vanwege een tumor chemo- of immuuntherapie krijgen. Bij deze patiënten wordt de afweer gemeten, 28 dagen na de tweede vaccinatie.

Foutmarge

In Frankrijk krijgen kwetsbare mensen al een derde coronaprik, vier weken na de tweede vaccinatie. Toch zijn de signalen in de Nederlandse ziekenhuizen nog positief, ze zien dat de vaccinaties bij de meeste mensen wel voldoende werken. Annemarie Buntsma, woordvoerder van het Flevoziekenhuis, noemt het ook niet verrassend dat er mensen zijn die na de vaccinaties alsnog ziek worden: “Dit beeld past binnen de ‘foutmarge’ van studies naar vaccinaties, waarbij er geen 100 procent dekking is, maar wel een veel kleinere kans op opname”.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden