In vliegtuig met mondkapje Beeld Shutterstock
In vliegtuig met mondkapjeBeeld Shutterstock

Zó groot is de kans op corona in een vliegtuig mét mondkapje

We mogen eindelijk weer op reis, maar dat betekent vaak wel dat je met honderden mensen in een vliegtuig zit. Je moet verplicht een mondkapje dragen, maar is zo’n vlucht hierdoor wel echt veilig?

Het Koninklijke Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft samen met het RIVM onderzocht wat het risico is dat een passagier besmet raakt met het coronavirus aan boord van een vliegtuig. Deze metingen hebben ze gedaan met poppen.

Geldende maatregelen

Momenteel gelden uiteraard maatregelen die de kans verkleinen dat een besmettelijke passagier het vliegtuig instapt. Zo moeten alle vliegreizigers een gezondheidsverklaring hebben en geldt voor reizigers uit risicogebieden dat ze een negatief testbewijs bij zich moeten hebben van maximaal 24 uur oud. Maar mocht op de een of andere manier toch iemand met corona in een vliegtuig stappen, hoe zit het dan met de besmettingen?

Drie rijen

Uit dit onderzoek blijkt dat als iemand die corona onder de leden heeft in een vliegtuig zit, de mensen in de drie rijen ervoor en erachter het virus kunnen oplopen. Zelfs als iedereen gewoon de regels volgt en dus een mondkapje draagt. Dat klinkt veel, maar het Koninklijk NLR geeft wel aan dat dit risico lager is dan bijvoorbeeld in een ongeventileerde ruimte van dezelfde afmeting.

De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico afneemt als de afstand groter is. Daarom gaat het rapport ervan uit dat passagiers die verder dan drie rijen verwijderd zitten van de besmettelijke passagier geen risico lopen. Wel neemt het risico op besmetting toe wanneer de vlucht langer duurt.

Risico op besmetting

De onderzoekers schatten dat er gemiddeld één besmettelijke passagier aanwezig is per 44 kruisvluchten. Uiteraard neemt het risico op besmetting neemt toe wanneer de besmettelijke passagier meer virusdeeltjes verspreidt dan gemiddeld. Zo’n persoon wordt een superuitscheider genoemd. Voor een superuitscheider wordt dat risico geschat op één tot negen vluchten. Daarmee komen de onderzoekers uit op een gemiddelde één besmettelijke passagier per 11 tot 33 vluchten.

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NLR, RIVM.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden