Gezondheid
Zó kan hooikoorts ervoor zorgen dat je ook ineens allergisch bent voor appels
Het hooikoortsseizoen is weer begonnen en dat betekent voor sommige mensen non-stop gesnotter, rode, jeukende ogen en niesbuien. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je er nóg een allergie bij krijgen. Mensen met hooikoorts kunnen namelijk last krijgen van een zogeheten ‘kruisreactie’ waardoor ze ineens allergisch zijn voor bepaald voedsel, bijvoorbeeld appels.
Wat is een kruisreactie?
Bij een kruisreactie kan je lichaam geen onderscheid maken tussen soorten eiwitten, omdat deze te sterk op elkaar lijken. Dit kan op diverse manieren, bijvoorbeeld tussen voedingsmiddelen onderling, tussen voedingsmiddelen en pollen en/of tussen voedingsmiddelen en latex. Zo lijkt het appelallergeen bijvoorbeeld zeer op het allergeen van de berk, waardoor je niet alleen op de berk reageert, maar ook op appels. Maar liefst 70 procent van de voedselallergieën zijn in verband te brengen met pollen (paraberksyndroom).
Hier een aantal voorbeelden van bekende kruisallergieën:
- Berk: appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot.
- Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd.
- Gras: aardappel, tomaat, tarwe, pinda.
- Koemelk: geitenmelk, schapenmelk, rundvlees.
- Pinda: boomnoten, sojabonen, groene bonen, groene erwten, linzen, lupine.
- Linzen: soja, pinda.
Hoe merk je het en wat kun je er aan doen?
De meest voorkomende klacht bij een kruisreactie is een tinteling en irritatie van de mond, keel en ogen. Als je dit merkt bij het eten van bepaald voedsel kun je het beste meteen water drinken, je mond goed spoelen en het product niet meer eten. Soms kan je lichaam het product nog wel verdragen als je het eerst verwarmt. Als je bijvoorbeeld geen appels kunt eten, dan kun je misschien wel appelmoes of appeltaart eten.