Likdoorn of eeltpit Beeld Getty Images
Likdoorn of eeltpitBeeld Getty Images

Zó kun je een likdoorn het snelst verwijderen

Nu de zon wat meer begint te schijnen, komen de slippers en sandalen weer te voorschijn. Maar daarvoor moeten onze voeten wel summerproof zijn. Hoe verwijder je een likdoorn?

Demi SchoenmakersGetty Images

Yes, de zomer is in aantocht en dat betekent dat het de hoogste tijd is om je voeten eens goed te verzorgen. In de winter hebben we onze voeten weggestopt in warme, dichte schoenen, dus ze vaak nu wel een opfrisbeurt gebruiken. Merk je dat sommige plekken erg gevoelig zijn en voel je een soort pit zitten? Dan is de kans groot dat je last hebt van een likdoorn. Met deze tips ben je hier zó vanaf.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, soms ook wel eksteroog of eeltpit genoemd, is een pijnlijk naar binnen groeiende eeltplek. Het komt vaak voor rop je voeten of tenen, waardoor lopen pijn kan doen. Een likdoorn is een ronde eeltplek van enkele millimeters en heeft een duidelijk en hard middelpunt. De kleur is vaak wit, grijs, geel of bruin. Dit hangt van je huidtype af. Heel soms hebben ze een zwart puntje, dit is de kern. Een likdoorn is vaak erg gevoelig, waardoor-ie pijn kan veroorzaken tijdens het lopen.

Symptomen van een likdoorn

Een likdoorn wordt soms verward met een pijnlijke blaar of een normaal laagje eelt. Om zeker te weten dat je een likdoorn hebt, zetten we de symptomen op een rijtje:

 • Een verdikt eelt plekje
 • Een witte, grijze, gele of bruine kleur (afhankelijk van je huidtype)
 • De ronde plek is slechts een paar millimeter groot
 • De plek zit op je tenen of voet
 • De huid is gevoelig en je voelt directe druk tijdens lopen
 • Een likdoorn zit meestal dicht tegen het bot aan
 • Je voelt een soort pit

Wat is de oorzaak van een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat door een constante druk of wrijving. Je huid bestaat uit verschillende lagen. De opperhuid is de buitenste laag en is de beschermlaag voor de diepere, gevoelige huidlagen. Wanneer je te strakke schoenen draagt, kan dit ervoor zorgen dat de huid dikker wordt om de huidlagen eronder te beschermen. Dit wordt ook wel eelt genoemd. Het eelt kan dan naar binnen groeien en en likdoorn vormen.

Likdoorn onder voet ontstaat vooral door:

 • Veel op blote voeten lopen
 • Dragen van sokken met naden
 • Slecht passende of te strakke schoenen
 • Hoge hakken
 • Overgewicht
 • Een afwijkende stand van de voeten of tenen

Likdoorns komen vaker voor bij:

 • Ouderen, omdat zij minder onderhuids vet hebben
 • Mensen met diabetes (suikerziekte), omdat zij vaker een afwijkende stand van de voet of tenen hebben
 • Heel actieve sporters, omdat zij vaak veel druk zetten op hetzelfde deel van de voet

Likdoorn behandelen

Als je geen last hebt van de likdoorn of eelt, hoef je ‘m mogelijk niet te behandelen. Wel is het altijd een slim idee om de oorzaak van de likdoorn te achterhalen om nieuw likdoorns te voorkomen. Wellicht zitten je schoenen te strak, dan is het tijd voor nieuwe, grotere schoenen.

Heb je er wel last van, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In sommige gevallen word je doorverwezen naar een podotherapeut of orthopedisch chirurg.

Likdoornpleister

Een van de meest voorkomende behandelingen is een likdoornpleister. Dit is een rubberen pleister die je op de likdoorn moet aanbrengen. Deze pleister bevat een actief ingrediënt dat de likdoorn zacht maakt. Het salicylzuur zorgt ervoor dat de structuur die de hoorncellen van de likdoorn bijeenhoudt, losraakt. Hierdoor kan de likdoorn er makkelijker uit kan worden gehaald.

 1. Maak de huid waar de likdoorn zit grondig schoon en droog je voet vervolgens goed af.
 2. Breng dan een likdoornpleister aan op de likdoorn. Het midden van de ring plaats je direct bovenop de likdoorn. Laat de pleister inwerken en verwissel de pleister na één of twee dagen.
 3. Meestal kun je na ongeveer vier dagen de likdoorn veilig verwijderen. Laat je voeten zacht worden in een warm (voeten)bad met zout of zeep. Probeer de likdoorn niet te verwijderen met scherpe voorwerpen, zoals een mesje of schaartje.
 4. Nadat je de likdoorn hebt verwijderd, moet je de huid goed hydrateren. Gebruik hier bijvoorbeeld een speciale voetencrème voor.

Wanneer je last blijft houden, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Ook als je diabetes hebt is het slim om langs je zorgverlener te gaan, voordat je met pleisters aan de haal gaat.

Last van stinkende voeten? Dit theebadje kan weleens de oplossing zijn:

Bron: Healthline, Thuisarts

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden