Hoe slecht is te veel zout eten precies?  Beeld Getty Images/Tetra images RF
Hoe slecht is te veel zout eten precies?Beeld Getty Images/Tetra images RF

Het is zo lekker

Zó ongezond is te veel zout eten

Dat veel zout eten niet gezond is, wist je waarschijnlijk wel. Maar ja, het is ook zo lekker om nog even wat grove korrels Himalayazout over je gerecht te strooien. Hoe erg is dat nou eigenlijk?

Yasmine EsserGetty Images/Tetra images RF

Te veel zout eten kan voor best wat vervelende kwaaltjes zorgen. En op den duur zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Hoeveel zout mag je op een dag?

Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder, schrijft het Voedingscentrum.

Zelfs als je niet overal veelvuldig zout op strooit is de kans groot dat je te veel binnenkrijgt. Dit komt omdat er veel zout wordt toegevoegd aan de producten die wij dagelijks eten. In Nederland eet bijna 80% van de mensen te veel zout.

Wat krijg je als je te veel zout eet?

Je kunt van allerlei dingen last krijgen. De bekendste kwaal is waarschijnlijk een verhoogde bloeddruk. Dat komt doordat zout eten ertoe leidt dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor ontstaat meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om bloed rond te pompen.

Ook kan veel zout eten leiden tot nierziekten. “Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen”, aldus het Voedingscentrum.

Verder kan zout eten het risico op maagkanker vergroten. En leiden tot botontkalking. Maar wist je dat te zout eten ook kan zorgen voor kortademigheid? Misschien dat je daarom altijd hijgend de trap oploopt...

Zo eet je minder zout

Kook zoveel mogelijk zelf en zo min mogelijk met pakjes en zakjes. Eet je toch een kant-en-klaarmaaltijd? Lees dan op het etiket hoeveel zout erin zit.

En verder natuurlijk gewoon wat minder met zout strooien. Je hoeft niet bang te zijn dat je maaltijden flauw worden, gebruik gewoon (verse)kruiden en andere smaakmakers. Waarschijnlijk wordt je eten daar alleen maar lekkerder van.

Bron: Voedingscentrum

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden