null Beeld

ZOMERQUIZ: hoe ga ik om met geld?

Geld is een onderwerp dat we vaak moeilijk vinden om te bespreken. Iedereen heeft er zijn eigen gedachten over en gedraagt zich anders ten opzichte van geld. Met deze test ontdekt u uw geldpersoonlijkheid en leert u hoe inzicht hierin kan helpen bij de relatie met financiën.

Misschien spaart u heel veel of geeft u juist alles uit. Door inzicht te krijgen in de manier waarop u met geld omgaat, kunt u uw mindset veranderen en nieuwe mogelijkheden aanboren.

Deze test is geïnspireerd op de Sacred Money Archetypes (SMA), een beoordelingsmodel dat is ontwikkeld door bedrijfscoach Kendall Summerhawk om ondernemers te helpen inzicht te krijgen in hun relatie met geld. Veel mensen hebben een ingewikkelde relatie met geld en vinden het lastig om iets aan deze onzekerheid te doen. De SMA-tools worden door coaches gebruikt om mensen te helpen inzicht te krijgen in hun relatie met geld en er iets mee te doen. Je kunt leren hoe je geldblokkades kunt doorbreken, hoe je krachten en gaven kunt inzetten en hoe je met financiële uitdagingen om kunt gaan. Via de SMA-beoordeling ontdekken mensen hun Top-3 archetypen van de 8 Sacred Money Archetypes:

  • Heerser: innerlijke imperiumbouwer
  • Verzamelaar: innerlijke bankier
  • Verbinder: innerlijke relatieschepper
  • Alchemist: innerlijke idealist
  • Rebel: innerlijke rebel
  • Beroemdheid: innerlijke grootsheid
  • Verzorger: innerlijke sponsor
  • Romanticus: innerlijke hedonist

Doe hier de zomerquiz

Benieuwd wat de andere types zijn?

Zuinig

U geeft alleen uit wat echt nodig is.

Uw relatie met geld draait om sparen, maar soms gaat dit ook ten koste van plezier. U neemt geen risico’s en als u ergens geen geld voor heeft, koopt u het ook niet. U doet het met wat u heeft en zorgt ervoor dat u genoeg spaart voor uw pensioen. Het is goed om op het geld te letten, maar vergeet niet om ook een beetje te leven. Ook u droomt vast weleens ergens van. Misschien kunt u een speciale rekening openen voor leuke dingen, waar u af en toe wat geld op zet om gek te doen en van het leven te genieten.

Verstandige spaarder/uitgever

U leeft uw leven.

Het leven is bedoeld om te leven, maar u weet ook dat u goed met geld moet omgaan en rekening moet houden met onverwachte uitgaven. U spaart wel en denkt goed na over geld, maar u wilt ook plezier hebben; niemand weet immers wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dit is een gezonde relatie met geld. Het betekent dat u met een gerust hart van het leven kunt genieten, omdat u ook een plan heeft voor de toekomst.

Big spender

U leeft in het moment.

U houdt van het leven en ziet geld uitgeven als een beloning voor uw harde werk. U heeft geen spaargeld en maakt zich zorgen over schulden en openstaande rekeningen. Bekijk uw relatie met geld eens kritisch en probeer erachter te komen waarom u het uitgeeft zonder na te denken over de toekomst. Het is goed om plezier te maken, maar een gat in de hand kan ook een onderliggende oorzaak hebben, zoals bepaalde gevoelens, de behoefte aan bevestiging of onzekerheid.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden