null Beeld

ZOMERQUIZ: wat is mijn rol binnen de familie?

zomerquiz

Elke familie heeft een bepaalde dynamiek en iedereen heeft daarbinnen een eigen plaats, of we dat nu leuk vinden of niet. Zelfs als we ouder worden, uit huis gaan en misschien zelf kinderen krijgen, beseffen we soms dat we nog steeds voldoen aan de rollen die we in onze familie hadden tijdens onze jeugd. We ontwikkelen ons dan niet in de nieuwe rollen in het gezin dat we zelf hebben gecreëerd. Met deze test kunt u bepalen welke plaats u heeft binnen uw familie en krijgt u inzicht in de invloed die u heeft op de mensen om u heen.

De familie is een plek waarbinnen we ons graag gekoesterd en geliefd voelen, maar voor veel mensen is het familieleven best een uitdaging waarin ze het gevoel hebben dat ze nog steeds de rol spelen die voor hen is bepaald in hun jeugd. Als we kijken naar de archetypische rollen die in elke maatschappij bestaan, zijn er enkele die al eeuwenlang hetzelfde zijn. Moeder, vader, echtgenote, echtgenoot, dochter, zoon … allemaal roepen ze meteen een bepaald beeld op, afhankelijk van de samenleving waarbinnen je leeft. Maar onze samenlevingen zijn veranderd en ook deze rollen hebben zich ontwikkeld. Onze interpretatie ervan is echter niet altijd mee veranderd. De definities zijn ons soms al ingeprent vanaf onze kindertijd, ze komen van onze ouders, van de familiegeschiedenis die al bepaald was voordat we geboren werden, tot de maatschappelijke verwachtingen bij onze geboorte. Sommige rollen worden gezien als meer geschikt voor een man dan voor een vrouw, maar in onze maatschappij gelden deze genderdefinities niet meer op dezelfde manier. Het kan moeilijk zijn om deze maatschappelijke archetypen te doorbreken en totdat deze zich ontwikkelen, duurt het alleen maar langer voordat ons begrip en de acceptatie van deze verandering mee ontwikkelt.

Doe hier de zomerquiz

Benieuwd wat de andere types zijn?

Standvastig

Iemand op wie anderen kunnen vertrouwen.

U bent georganiseerd en succesvol, een gevoelig persoon die altijd alles voor elkaar krijgt. U bent degene die evenementen organiseert, mensen op hun plek zet en ervoor zorgt dat iedereen veilig thuiskomt. U werkt altijd nauwkeurig, ongeacht hoeveel werk u op zich heeft genomen. U neemt de leiding en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Misschien vindt u delegeren moeilijk omdat u er niet op kunt vertrouwen dat anderen het ook kunnen, maar aan de andere kant raakt u ook geïrriteerd als niemand vraagt of hij kan helpen. Doe eens een stap terug en bedenk wie er nog meer verantwoordelijkheid zou kunnen nemen of vraag mensen om hulp. Probeer niet alles perfect te doen en zelf ook van bepaalde momenten te genieten, in plaats van dat u alleen maar met de organisatie bezig bent.

Bemiddelaar

Je bewaart de vrede.

Iedereen komt naar u toe met problemen. U bent de wijze persoon die altijd klaarstaat voor mensen, op wie iedereen kan vertrouwen als dat nodig is. U vindt het soms wel lastig om nee te zeggen en soms raakt u overweldigd door wat andere mensen allemaal bij u neerleggen.

U gaat zich dan alleen maar schuldig voelen omdat u juist graag voor andere mensen zorgt. U probeert het iedereen naar de zin te maken en doet er alles aan om conflicten op te lossen, ook al bent u uiteindelijk vaak degene die water bij de wijn moet doen. Probeer eens een stap terug te doen en anderen hun eigen drama’s te laten oplossen. U zult zien dat mensen wat minder vaak bij u zullen aankloppen, waardoor u zich kunt richten op uw eigen behoeften.

Benjamin

Je wordt gezien als de jongste van de familie.

U bent altijd te laat, maar komt ermee weg omdat iedereen u ziet als de onverantwoordelijke persoon die nog niet helemaal volwassen is. U fietst door het leven, wetend dat familie en vrienden altijd voor u klaarstaan als er problemen zijn, waardoor u meer risico’s neemt dan andere mensen bij het najagen van uw dromen. Toch kunt u het frustrerend vinden dat iedereen nog steeds tegen u praat alsof u een kind bent en ervan uitgaat dat u tot niet veel in staat bent. Zeker familieleden kunnen neerbuigend doen. Zodra u belangrijke dingen doet en presteert, proberen zij het misschien als onbelangrijk af te doen of denken ze dat iemand u heeft geholpen. Bedenk eens in welke situaties u vaak de hulp van familie heeft gevraagd en kies een situatie waarin u het heft in eigen handen gaat nemen, zodat iedereen zijn mening over u zal bijstellen.

Clown

Je bent de grapjas van de familie.

Elke familie heeft wel een grapjas ertussen zitten. U maakt altijd iedereen aan het lachen en iedereen vertrouwt erop dat u een situatie wel wat luchtiger maakt. Soms denken mensen dat u het leven niet serieus genoeg neemt. U vindt het af en toe wel vervelend dat mensen verwachten dat u altijd de vrolijke Frans uithangt. U zou graag iets serieuzer worden genomen en het zou ook fijn zijn als iemand u eens aan het lachen maakt, want het kost veel energie om altijd maar vrolijk te zijn. U deelt uw eigen zorgen en problemen maar zelden en heeft het best moeilijk als u zich even niet zo goed voelt. Doe soms eens een stap terug en laat anderen in het middelpunt van de belangstelling staan, zodat u tot rust kunt komen en mensen hun verwachtingen zullen bijstellen.

null Beeld

Testen volgens het boekje

In Het grote boek vol persoonlijkheidstesten staan 25 eenvoudige testen waarmee u allerlei persoonlijke eigenschappen en kenmerken kunt ontdekken. Welke leiderschapsstijl, managementskills en liefdestaal past bij u, of wat is uw emotionele intelligentie? Het grote boek vol persoonlijkheidstesten € 16,99 (Bbnc Cadeau)

Meer ZOMERQUIZZEN!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden