Zwolse huisarts biedt 60-minners AstraZeneca aan 'zolang sigaretten niet verboden zijn' Beeld Getty Images
Zwolse huisarts biedt 60-minners AstraZeneca aan 'zolang sigaretten niet verboden zijn'Beeld Getty Images

Zwolse huisarts biedt 60-minners AstraZeneca aan 'zolang sigaretten niet verboden zijn’

Het laatste wat huisartsen willen, is dat AstraZeneca-vaccins in de prullenbak verdwijnen. Omdat ze vrezen voor een verspilling van het vaccin, willen huisartsen mensen onder de zestig jaar die extra risico lopen op het coronavirus vaccineren. Dat meldt het AD.

RedactieGetty Images

Huisartsenpraktijken weten op voorhand niet hoeveel mensen komen opdagen voor hun prikafspraak. Sinds het nieuws rondom de (zeldzame) bijwerkingen van AstraZeneca, worden er meer afspraken afgezegd. Het resultaat is dat huisartsen aan het einde van de dag spuitjes overhouden. Als een flacon geopend is, kan het maar zes uur bewaard worden.

Huisartsen willen AstraZeneca aan 60-minners aanbieden

Het kabinet vertelt de huisartsen om AstraZeneca aan te bieden aan de mensen boven de 65 jaar, omdat zij het vaccin het hardst nodig hebben. Maar omdat 65-plussers nu bij de GGD terecht kunnen voor het Pfizer-vaccin, dat beter zou beschermen en minder bijwerkingen kent, wordt het moeilijker voor huisartsen om hun AstraZeneca-vaccins kwijt te raken. Dat bevestigt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Dat de vaccins uiteindelijk in de prullenbak verdwijnen, is zonde. Daarom hebben sommige huisartsen besloten om de officiële richtlijnen te negeren en ook mensen onder de zestig jaar het AstraZeneca-vaccin te geven als ze daarom vragen. “Zolang sigaretten, de grootse veroorzaker van trombose, niet verboden worden, blijf ik aan iedereen in mijn praktijk onder de zestig op vrijwillige basis een AstraZeneca-vaccin aanbieden”, vertelt huisarts Johan de Jonge uit Zwolle.

Lees ook:

Nederland stopt voorlopig met AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60

Niet actief handhaven

De Inspectie Gezondheidszorg gaat niet actief handhaven of de richtlijnen worden nageleefd. Toch is het negeren van de richtlijn een risico voor de huisarts: als het misgaat kan hij persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. “Zolang de minister er geen toestemming voor geeft, is ons advies dan ook om in de huisartsenpraktijk geen AstraZeneca meer toe te dienen”, aldus het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Het is nu aan Hugo de Jonge en de Tweede Kamer om actie te ondernemen. De meerderheid stemt voor ruimere richtlijnen voor het AstraZeneca-vaccin. “Ik wil dat huisartsen zelf kunnen bepalen wat ze doen als er AstraZeneca-vaccins overblijven. Een meerderheid heeft mijn motie gesteund, dus ik wil in het coronadebat van de minister horen hoe dat uitgevoerd gaat worden”, aldus Lilianne Ploumen. Het kabinet blijft zich vasthouden aan de adviezen van de Gezondheidsraad, laat de woordvoerder van Hugo de Jonge weten.

Lees ook:

Dit zijn de symptomen van de zeldzame vorm van trombose na vaccinatie met AstraZeneca

Het coronavaccin is voor nu onze enige uitweg uit de pandemie. Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden