An Asian woman flipping through a book by hand at a library shelf Beeld Getty Images
An Asian woman flipping through a book by hand at a library shelfBeeld Getty Images

PREMIUM

Boekenhoroscoop: welke boeken lees jij het liefst?

Welke tekens van de dierenriem houden van lezen? Wie geeft er geld uit aan bestsellers en wie struint tweedehandsboekwinkeltjes af? Wie leest er dikke pillen en wie alleen de krant?

Renée MaasGetty Images

In deze boekenhoroscoop lees je wat en hoe je leest.

Ram 21 maart t/m 20 april

Ram laat zich graag verleiden door echte pageturners

Hoe leest de Ram?

Er zullen de nodige Rammen zijn die niet zoveel lezen. Daar hebben ze vaak het geduld niet voor, of ze vinden dat ze het te druk hebben. Dan volstaan ze met een beetje koppensnellen in de krant of ze bladeren wat door een tijdschrift. Even lekker wegzakken met de Libelle, dat kan, maar de tijd nemen voor een heel boek...? Maar misschien ben jij een Ram die wél van lezen houdt en die daar de tijd voor wil nemen. In dat geval vind je het leuk om te weten wat er nieuw op de markt komt. Je bent graag op de hoogte van wat populair is. Aan de andere kant ben je ook iemand die op impuls koopt. Uitgebreid recensies lezen is niet jouw ding. Eerder loop je een boekwinkel binnen, bijvoorbeeld op het station. Als je dan toevallig geld op zak hebt, ja, dan laat je je weleens verleiden.

Wat leest de Ram?

De Ram houdt van spanning en avontuur: ze leest graag thrillers, boeken waarbij ze op het puntje van haar stoel zit. Als een boek wordt aangeprezen als een echte pageturner, dan is de kans groot dat de Ram voor de verleiding bezwijkt. Rammen kunnen boeken aanschaffen over één van hun sporthelden. En ook zelfhulpboeken zijn iets voor haar: met haar onafhankelijke geest doet ze de dingen het liefst zelf, dus ze kijkt graag eerst hoe ver ze in haar eentje komt.

Stier 21 april t/m 20 mei

Stier leest standaard voor het slapen gaan

Hoe leest de Stier?

Er zullen Stieren zijn bij wie het niet eens zozeer gaat om het lezen, als wel om het hebben. De Stier is een verzamelaar en als haar hart bij boeken ligt, dan wil ze complete series in de boekenkast. Lenen bij een bibliotheek is waarschijnlijk niets voor haar, want als ze een boek mooi vindt, dan wil ze het hebben en houden. Verder houdt de Stier van een vast ritme. De kans is groot dat je je leestijd inplant, zodat het past binnen je dagprogramma. Je leest de krant graag op een vaste tijd, ’s ochtends in alle rust bij een kop thee of koffie. Je leest je tijdschriften op speciaal daarvoor bewaarde momenten, lekker onderuit in je luie stoel met een doos chocolaatjes bij de hand. En je bent waarschijnlijk ook iemand die standaard voor het slapen gaan een stukje leest, al is het maar voor tien minuten.

Wat leest de Stier?

Op het gebied van fictie heeft de Stier niet heel duidelijke voorkeuren. Wel wat non-fictie betreft: je houdt van lekker eten en drinken en je zult dus een flinke plank vol kook- en wijnboeken willen hebben. Verder zullen in jouw boekenkast boeken over tuinieren en/of over kamerplanten niet ontbreken. Ook kunst is een onderwerp waar de Stier zich graag in verdiept. Je houdt ervan om naar mooie beelden te kijken, bijvoorbeeld in platen- of stripboeken.

Tweelingen 21 mei t/m 21 juni

Voor boeken heeft Tweelingen altijd geld over

Hoe leest de Tweelingen?

De echte boekenwurm is de Tweelingen. Het is natuurlijk mogelijk dat er een enkele Tweelingen rondloopt die niet om boeken geeft – maar de meesten zijn ‘boekengek’. Je beperkt je ook niet tot één boek tegelijk, maar leest er verschillende tegelijk en als halverwege blijkt dat het niet kan blijven boeien, stop je er mee. Jouw boekenkast zal zeker half uitgelezen boeken bevatten. Een Tweelingen leest om het plezier van het lezen, maar ook om kennis te vergaren. Al zit je nog zo krap bij kas, voor boeken heb je geld over. Je leest overal: thuis, onderweg, op het werk, in de wachtkamer bij de tandarts. Een tweelingen is niet alleen weetgierig, maar kan ook nieuwsgierig zijn, wat ervoor kan zorgen dat je het soms niet kunt laten om achterin te kijken hoe het verhaal afloopt.

Wat leest de Tweelingen?

De Tweelingen leest makkelijk en graag in andere talen. Je bent en blijft in geest jeugdig, dus je vindt het heerlijk om boeken te lezen die bestemd zijn voor ‘young adults’: met verhalen die over jonge mensen gaan, kun je je goed identificeren. Reisverhalen boeien ook en tijdschriften lezen is altijd goed, want dat gaat lekker snel. De Tweelingen houdt van e-boeken, want die kunnen makkelijk overal mee naar toe genomen worden en alleen al het idee dat er honderden boeken op een klein apparaatje staan, is fantastisch.

Kreeft 22 juni t/m 22 juli

Kreeft leest graag boeken van Nederlandse bodem

Hoe leest de Kreeft?

De Kreeft heeft buien. Er zijn tijden dat ze geen boek aanraakt. En dan zomaar ineens belandt ze in een periode waarin ze een paar boeken achter elkaar leest. Het is belangrijk dat ze zich prettig en ontspannen voelt. Sommige mensen gaan lezen omdat ze hopen dat ze zich dan kunnen ontspannen. Bij de Kreeft ligt dat anders, die kan alleen lezen wanneer ze rust ervaart. De kans is het grootst dat dit thuis is. Thuis, met alle rust om je heen, maak je het jezelf makkelijk en kun je er echt van genieten. Je bent niet iemand die boeken per se zelf wil hebben. De bibliotheek is goed genoeg. Je hebt je boeken ook liever niet in de woonkamer, die heb je graag opgeruimd en boeken creëren ‘rommel’ in jouw beleving. Als je daar de ruimte voor hebt, zet je ze in een werkkamer of een hobbyruimte.

Wat leest de Kreeft?

De Kreeft is geïnteresseerd in geschiedenis en geniet van boeken die over een bepaalde periode gaan of die specifieke historische figuren behandelen. Kreeften met een romantische inslag, houden ook van historische romans én van streekromans: je leest graag boeken die op Nederlandse bodem spelen. En, met jouw vaderlandsliefde, kan je voorkeur ook uitgaan naar Nederlandse literatuur of naar boeken die een familie van generatie op generatie volgen. Tweedehandsboeken zijn prima, het hoeft niet spiksplinternieuw te zijn.

Leeuw 23 juli t/m 22 augustus

Leeuw maakt graag een beetje indruk met literatuur

Hoe leest de Leeuw?

Er bestaan luie Leeuwen en actieve Leeuwen. Actieve Leeuwen zullen in hun vrije tijd fysiek bezig willen zijn. En dan komt het er niet van om te lezen. Leeuwen uit de eerste categorie hoeven zich niet zo nodig in te spannen, dus dan is de kans groot dat je wél een lezer bent. Je wil graag weten wat de goede boeken zijn. Dat is in de eerste plaats omdat de Leeuw van kwaliteit houdt, maar ook omdat zij graag wil kunnen meepraten of, sterker nog, in gesprekken wil laten zien hoe belezen ze is. Want je vindt het wel prettig om een goede indruk op anderen te maken. Zo kun je interessante boeken zogenaamd achteloos laten slingeren als er bezoek komt. De boekenkast bevat literaire hoogstandjes die een indruk geven van jouw wijsheid.

Wat leest de Leeuw?

Intussen ben je in staat om keukenmeidenromans te lezen. Maar de kans is groot dat er een andere kaft om zo’n boek heengaat, want mensen hoeven dat natuurlijk niet te zien. Behalve vluchtliteratuur, lees je wel degelijk ook hoogstaande boeken. Je houdt van romans... op alle niveaus. Wat non-fictie betreft is de Leeuw geïnteresseerd in boeken over kunst en sport. En een kijkje in de wereld van politiek of koningshuizen vind je ook interessant.

Maagd 23 augustus t/m 22 september

Maagd houdt van medische handboeken én doktersromans

Hoe leest de Maagd?

De Maagd is een echte lezer. Maar puur als tijdverdrijf of ter ontspanning een boek pakken en lekker gaan lezen... dat kan niet zomaar. Ze zal dan toch eerst het gevoel moeten hebben dat ze het verdiend heeft. Eerst moeten alle klussen af en pas dan gun je het jezelf. Daarom leest de Maagd waarschijnlijk ’s avonds laat, als al het andere werk af is. Want dan heb je meteen het excuus dat het gezond is om voor het slapengaan even te ontspannen. Sommige Maagden zullen boekenkasten stofnesten vinden, maar de meesten houden ervan om een goed gesorteerde eigen bibliotheek te hebben, desnoods met een goede schoonmaakbeurt één of twee keer per jaar. Je ordent je boeken alfabetisch of op onderwerp, of allebei, en kijkt regelmatig welke exemplaren nog steeds een plekje in de boekenkast verdienen. Zo nodig ruim je boeken op.

Wat leest de Maagd?

De Maagd leest graag over nuttige onderwerpen: studieboeken en boeken die informeren, die je kennis verbreden of verdiepen. Je houdt van woordenboeken en van encyclopedieën. Er zullen niet veel Maagden zijn bij wie een medische encyclopedie in huis ontbreekt. Je bent geïnteresseerd in alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft, ook op het gebied van fictie: van doktersromans tot medische thrillers. Verder lezen Maagden graag over gezonde voeding en kunnen ze boeken over handwerken in de kast hebben.

Weegschaal 23 september t/m 22 oktober

Stapels boeken liggen er altijd op Weegschaal te wachten

Hoe leest de Weegschaal?

De Weegschaal wil alles wel lezen en moet dus prioriteiten stellen. Maar dat is nu juist iets waar de meeste Weegschalen niet heel goed in zijn. Want ja tegen het één, betekent nee tegen het ander. En daar houd je niet van. En dus liggen er waarschijnlijk stapels boeken te wachten op het moment dat je er – ooit – aan toe zult komen. Waar je in ieder geval voorrang aan zult geven zijn de boeken die je voor je leesclub moet lezen. Weegschalen houden ervan om hun leeservaringen te delen. De boekenkast is voor de Weegschaal een ornament en sfeermaker in de woonkamer. Zo zul je deze ook inrichten. De boeken staan op grootte of misschien zelfs op kleur bij elkaar. Zonder een logische indeling kan het gebeuren dat je niet meer weet welk boek waar staat en dat je het voor de tweede keer aanschaft.

Wat leest de Weegschaal?

De Weegschaal leest van alles: van literaire meesterwerken tot Bouquet Reeks-boekjes. Het zijn ook typische Libelle-lezeressen, want ze houden van de sfeer die het blad uitstraalt, de kleuren die worden gebruikt, de diversiteit... van mode tot koken, van wonen tot beauty. Je leest graag over mensen, vindt interviews interessant en houdt van biografieën.

Schorpioen 23 oktober t/m 21 november

Schorpioen duikt graag in de psyche van mensen

Hoe leest de Schorpioen?

Alles wat de Schorpioen doet gaat met een zekere hartstocht gepaard. Het is vaak alles of niets: ofwel je raakt geen boek aan en bent er niet toe te bewegen om te lezen, ofwel je ziet boeken als een machtig middel om kennis en informatie op te doen, of het nu om fictie of non-fictie gaat. De Schorpioen vindt het uitermate boeiend om in de psyche van mensen te duiken, om hun onderliggende drijfveren te begrijpen. Boeken zijn een uitstekend hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen. De Schorpioen vindt het ook interessant om te zien wat anderen lezen. Ze wil graag weten wat anderen bezighoudt. Een goede manier om een idee te krijgen van iemands innerlijk, is een blik werpen op zijn boekenkast. Tegelijkertijd zal je eigen boekenkast op een plek staan waar niet iedereen toegang toe heeft. Anderen hoeven niet te zien wat je leest, want daarmee geef je jezelf te veel bloot.

Wat leest de Schorpioen?

De Schorpioen zal graag boeken lezen die over passie en seks gaan. Je zult van erotische romans houden, maar ook belangstelling hebben voor informatieve boeken over seks. Schorpioenen duiken met plezier in een thriller. Deze moet wel inhoud hebben, psychologisch goed in elkaar zitten en meer dan alleen spanning te bieden hebben. Detectives vind je leuk, vooral het uitpluizen wie het misdrijf gepleegd kan hebben. Verder ben je geïnteresseerd in het thema macht en in boeken die politieke en historische thema’s behandelen.

Boogschutter 22 november t/m 20 december

Boogschutter gaat op vakantie met een tas vol boeken

Hoe leest de Boogschutter?

De Boogschutter leest met verve, zoals zij alles vol overgave doet. Ze heeft honger naar kennis en lezen is een manier om die behoefte te bevredigen. Als er iets is wat je graag doet, is het wel reizen, voorbij de horizon kijken. Het liefst letterlijk natuurlijk, maar als dat niet lukt, dan figuurlijk. En hoe vergroot je de wereld beter dan door je onder te dompelen in boeken? Dat wil zeggen: wanneer je er tijd voor hebt, want een Boogschutter heeft over het algemeen een druk en gevuld leven. Veel boeken die op jouw verlanglijstje staan, worden bewaard voor de vakantie. Waarschijnlijk gaat er dan een aparte doos of tas met boeken mee. Maar of je er op je vakantiebestemming aan toe zult komen? Ook in hun vrije tijd hebben Boogschutters het druk en willen ze de omgeving actief in zich opzuigen.

Wat leest de Boogschutter?

De Boogschutter ziet zichzelf graag als wereldburger en daarbij hoort lezen in andere talen, bijvoorbeeld over andere culturen en andere volken. Reisverhalen vind je boeiend en je geniet van boeken die zich in andere landen afspelen. Hoe verder weg en hoe exotischer, hoe beter. Verder verdiep je je graag in filosofische of religieuze onderwerpen. Ter ontspanning vind je juridische of rechtbankdrama’s interessant en je boekenkast zal hoogstwaarschijnlijk een paar boeken over honden en/of paarden bevatten.

Steenbok 21 december t/m 19 januari

De boekenkast van Steenbok is om door een ringetje te halen

Hoe leest de Steenbok?

De Steenbok leest omdat het goed voor zijn ontwikkeling is, omdat het nuttig is en soms ook wel om gevoelens van eenzaamheid te verdrijven. Maar nooit omdat ze lui onderuit wil zakken of omdat ze zichzelf een pleziertje gunt... tenminste niet als je een Steenbok bent die streng voor zichzelf is. Een boekenkast is één van de kostbaarste manieren om een wand te bekleden: daar kan de Steenbok gevoelig voor zijn, want ze heeft iets met status. Aan de ene kant is ze uitgesproken zuinig en let ze goed op aanbiedingen voor ze een boek aanschaft. Aan de andere kant heb je er wel iets voor over om een eerste druk te bemachtigen of een gesigneerd exemplaar. Hoe dan ook, je boekenkast zal eruitzien om door een ringetje te halen: geordend, stijlvol en goed gevuld.

Wat leest de Steenbok?

De molens van een Steenbok mogen langzaam malen, ze komt altijd uit waar ze wil zijn. En boeken kunnen helpen op weg naar de top, zo ziet ze dat. De Steenbok is vooral geïnteresseerd in non-fictie, in boeken die informeren. Lees je ter ontspanning, dan zijn luisterboeken geschikt: al joggend of sportend luisteren met oortjes in. Zo wordt werken aan je conditie leuk en sla je een paar vliegen in één klap. En als er iets is waar jij blij van wordt, dan is het wel efficiënt met tijd omgaan.

Waterman 20 januari t/m 18 februari

Astrologie, tarot en sciencefiction, daar leest Waterman graag over

Hoe leest de Waterman?

Leest de Waterman überhaupt wel boeken? Met alle moderne technieken, middelen en mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, zullen er de nodige Watermannen zijn die het boek afschrijven... totdat ze erachter komen dat boeken zich in sommige opzichten niet laten vervangen. En dan struin je de webwinkels af om alsnog aan je trekken te komen en zul je je vrije tijd (bijna) gelijk over je computer en je boeken verdelen. De Waterman leest in alle houdingen: zittend aan de tafel, liggend op de bank of op bed. En als ze ergens hoort dat je informatie beter opneemt als je op je hoofd staat, dan is de kans groot dat ze dat zal uitproberen. Je bent iemand die graag experimenteert, en dat vind je ook in de samenstelling van jouw boekenvoorraad terug. Je leest over alles, ook – of juist – als het controversieel is.

Wat leest de Waterman?

De Waterman is geïntrigeerd door het onverklaarbare. In de eerste plaats ben je mentaal ingesteld en houd je van logica, maar het esoterische fascineert. Alles moet logisch verklaarbaar zijn, maar je leest wél graag over astrologie, tarot en andere onderwerpen die zich met het onverklaarbare bezighouden. En over sciencefiction of boeken die gaan over utopieën, of juist het omgekeerde ervan. En, dol als je bent op alles wat met gadgets en computers te maken heeft, is het duidelijk dat je als één van de eersten e-boeken bent gaan lezen.

Vissen 19 februari t/m 20 maart

Hoe dikker het boek, hoe beter, vindt Vissen

Hoe leest de Vissen?

Dit teken houdt van beelden en dus zijn er de nodige Vissen die de voorkeur geven aan films en dvd’s boven het lezen van boeken. Maar toch, er zijn wel degelijk Vissen die van lezen houden, want een boek geeft een extra mogelijkheid om in een andere wereld te duiken. Hoe dikker het boek, hoe langer je deel van die wereld kunt zijn. Je zoekt boeken op dikte uit, maar kunt je ook laten leiden door toptienlijsten: als een boek een bestseller is, wil je het niet mislopen. Boeken zijn voor Vissen ook een manier om anderen een mooi cadeau te geven. Niet alleen geef je graag iets, je leeft je ook in in anderen. Vissen voelen vaak als vanzelf aan wat anderen interessant vinden of waar ze behoefte aan hebben en dan weten ze daar feilloos het goede boek voor te vinden.

Wat leest de Vissen?

De Vissen is een romanticus en de kans is groot dat je het heerlijk vindt om je met een dikke roman terug te trekken. Maar ook fantasy spreekt je aan en je bent dol op kinderboeken en sprookjes, vooral als deze mooie illustraties bevatten. Verder ben je geïnteresseerd in spiritualiteit en in de wereld van de film, dus ook op dat gebied zullen er geen boeken in uw boekenkast ontbreken.

Voorspellingen door astroloog Renée Maas

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden