Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

1, 21 of 23 september: wanneer begint de herfst nou écht?

Als je naar buiten kijkt, is het duidelijk dat de herfst is begonnen. De lucht is niet langer strak blauw en de nodige regenbuien zijn al gevallen. Toch bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid, want wanneer begint de herfst nou écht?

De ene zegt dat het vanaf 1 september echt herfst is, in sommige agenda’s staat de 21e omcirkeld en anderen zeggen weer dat het ook 20, 22 of 23 september kan zijn. Enorm verwarrend.

Advertentie

3 verklaringen
Toch is er een verklaring voor. En het leukste van allemaal: iedereen heeft een beetje gelijk. Het ligt er maar net aan vanuit welke wetenschap je naar het seizoen kijkt.

Meteorologisch
Volgens het KNMI is 1 september de datum waarop de herfst begint vanuit een klimatologische kijk. Weerdeskundigen gaan er dus van uit dat de herfst van 1 september tot en met 30 november loopt, precies 3 maanden dus. Dit is vooral een praktische beslissing die is genomen in 1870, toen een Duitse keurvorst besloot voor het gemak uit te gaan van 3 kalendermaanden per seizoen.

Astronomisch
De astronomische kijk op de seizoenen laat de start van de herfst afhangen van de stand van de zon. Elke 3 maanden, rond de 21e van die maand, komt de zon op de evenaar of de keerkring te staan en luidt daarmee het nieuwe seizoen in. Dit jaar valt dat voor de herfst op 23 september. Op die datum is de dag precies even lang als de nacht en is daarmee volgens het heelal de herfst begonnen.

Officieel
Voor het gemak is er ook een officiële datum vastgesteld waarop de herfst begint. Dit is 21 september, omdat de astronomische herfst altijd rond die datum begint.

Goed nieuws dus voor de mensen die gek zijn op dit knusse seizoen: het is al een flinke tijd begonnen volgens de meteorologie. Ook de zomermensen kunnen hun hart ophalen: volgens de astronomie heb je nog een aantal zomerdagen voor de boeg. Genieten dus!

Bang dat jouw fijne zomerkleurtje deze herfst verbleekt? Libelle’s beautyvlogger Susan weet daar wel iets op:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: KNMI. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien