Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De 13 onbeleefdste dingen die je kunt doen tijdens een bruiloft

Elke bruiloft is altijd tot in de puntjes verzorgd. Maar ongeacht hoeveel tijd er is besteed aan het plannen van deze grote dag, er is altijd één gast (of twee) die deze speciale dag in de weg zit. Hoe? Dit zijn de dertien onbeleefdste dingen die je kunt doen tijdens een bruiloft.

Advertentie

1. Je gaat op de eerste rij zitten

Nee, geen gemaar. Je gaat gewoon nóóit op de eerste rij zitten bij een bruiloft, tenzij je hiervoor bent uitgenodigd. Ook al is er niets ‘gereserveerd’, dan zit nog steeds de familie op de eerste rij.

2. Je neemt een ongenodigde gast mee

Als je gezegd hebt alleen te komen, moet je niet ineens opdagen met een date. Dat zorgt alleen maar voor meer stress bij de bruid en bruidegom. Iedere persoon extra kost geld voor het bruidspaar of hun familie, dus ga er niet van uit dat je zomaar een date mee kunt nemen als je dit niet gevraagd is. Bovendien zou het heel awkward zijn als jouw ongenode gast geen plek heeft om te zitten tijdens de receptie.

3. Je draagt wit

Je mag de bruid nooit overtreffen. Zo mag je nooit wit dragen, mits je goedkeuring hebt van de bruid zelf. Wit is voor de bruid en voor de bruid alleen. Een regel die iedereen toch wel kent, niet waar?

4. Je vergeet door te geven dat je bij de bruiloft aanwezig bent

De meeste koppels geven de gasten meer dan genoeg tijd om te reageren, dus daar kan het niet aan liggen. Maar toch vergeten veel mensen even door te geven of ze wel of niet kunnen komen. Dit is erg vervelend voor het bruidspaar. Aangezien ze veel afspraken pas definitief kunnen maken als ze precies weten hoeveel gasten aanwezig zullen zijn, is het onbeleefd om hen te laten wachten. Bovendien is het nog erger om onaangekondigd op te komen dagen.

5. Je brengt een té groot cadeau mee naar de ceremonie

Het is natuurlijk hartstikke leuk om het bruidspaar te feliciteren met een prachtig cadeau. Toch is het niet handig om het cadeau mee te nemen naar de locatie. Het bruidspaar zit er namelijk niet op te wachten om aan het eind van de avond uit te moeten zoeken hoe ze al die cadeaus mee naar huis krijgen. Je kunt het presentje daarom beter naar hun huis sturen. Vergeet dit niet uit te leggen bij de receptie. Je wilt niet dat ze denken dat je met lege handen aankomt.

6. Je komt te laat

Het maakt niet uit hoe casual de bruiloft is. Je laat zien dat hun grote dag belangrijk voor je is en je zorgt ervoor dat je nóóit te laat bent. Te laat komen is namelijk erg onbeleefd, gezien de moeite die het koppel in hun bruiloft heeft gestoken. Houd dus rekening met files en dergelijke. Bovendien wil je de binnenkomst van de bruid natuurlijk niet missen.

7. Je maakt zelf foto’s en post die online

Tegenwoordig is het de gewoonte om alle mooie momenten uit je leven op Instagram met de hele wereld te delen. Maar pas bij een bruiloft wel een beetje op. De meeste bruidsparen willen niet dat er allerlei foto’s online verschijnen zonder dat zij het weten. Vraag het bruidspaar van tevoren wat ze willen. Misschien vinden ze het fijn dat je foto’s maakt, maar mag je ze nog niet online zetten voordat ze je toestemming geven. Maar sommige koppels willen juist dat er helemaal geen foto’s gemaakt worden. Het is hún dag, dus houd je aan hún regels.

8. Je stoort het koppel tijdens het diner

Een bruiloft heeft meestal een druk schema en het diner is het enige moment waarop het bruidspaar even bij kan komen en op hun gemak kan genieten van de heerlijke maaltijd die ze samen hebben uitgekozen. Stoor ze niet tijdens dit moment voor een selfie of kort praatje. Je hebt de hele avond nog.

9. Je neemt je kinderen mee, terwijl op de uitnodiging Adults Only staat

Volg altijd de wensen van het bruidspaar op. Als zij graag een bruiloft willen zonder kinderen, respecteer je dat.

10. Je geeft een ongepaste speech

Grote kans dat als een van je beste vrienden of vriendinnen trouwt, je in een speech wilt vertellen over alle gekke dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Maar doe dit niet. De speech hoort kort en lief te zijn. Je wilt het bruidspaar niet ongemakkelijk laten voelen op hun grote dag. Dus bewaar de mooie grappen voor later.

11. Je begint als eerste aan de taart

Het is een traditie dat alle gasten wachten met het eten van de taart, totdat het bruidspaar de taart heeft aangesneden.

12. Je zegt wat onaardigs over de bruiloft

Je kunt sommige dingen beter niet zeggen. Helemaal als je hiermee de bruid en bruidegom kwetst. Hou je niet zo van al die bloemen of zou jij een andere locatie hebben uitgekozen? Prima, maar niemand hoeft dat te weten. Het is belangrijk dat iedereen de keuzes van het bruidspaar respecteert. Iedereen trouwt op zijn of haar manier.

13. Je verrast het bruidspaar (en de ceremoniemeesters)

Zoals al eerder werd verteld, heeft elke bruiloft een strak schema. De ceremoniemeesters weten precies wanneer en hoe laat alles moet gebeuren om ervoor te zorgen dat alles soepeltjes verloopt. Verrassingsspeeches zijn daarom echt een no-go. Superlief dat je het bruidspaar wilt verrassen met een mooi praatje, maar overleg dit in elk geval met de ceremoniemeesters.

Bruiloften zijn de beste feestje, maar houd je op bepaalde momenten dus eventjes in en respecteer de wensen van het bruidspaar.

Een bruiloft kost veel geld, maar hoeveel eigenlijk precies? In de video hieronder zie je hoeveel het écht kost om een bruiloftsgast te zijn:


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien