Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Deze 3 tips zorgen ervoor dat je hond eindelijk stopt met blaffen

Een hond die af en toe blaft; daar heb je weinig last van. Maar: een continu keffend hondje wil natuurlijk niemand. Hoe zorg je ervoor dat je trouwe viervoeter eindelijk eens stopt met blaffen?

1. Kies één commando
“Een hond kan om uiteenlopende redenen blaffen”, legt Judith van Moorsel van Tinley Gedragstherapie voor Dieren uit. “Het kan van opwinding zijn of onzekerheid, maar blaffen kan ook aangeleerd gedrag zijn.” In dat geval kun je het ook afleren. Kies daarvoor één commando. Het maakt niet uit wat je precies kiest, als je maar consequent bent en het bij één commando houdt. Als je de ene keer boos z’n naam roept en de andere keer ‘stil’ of ‘nee’ zegt, raakt je trouwe viervoeter in de war. Op een gegeven moment weet hij niet meer waarom je nu boos bent en blijft ‘ie dus gewoon blaffen.

Advertentie

2. Belonen
“Je kunt je hond leren stil te zijn door hem te belonen”, legt Judith van Moorsel van Tinley Gedragstherapie voor dieren uit. “Neem een situatie waarin je zeker weet dat je hond gaat blaffen. Zeg niets en zodra je hond stil is, geef je het commando ‘stil’. Beloon hem dan direct met je stem en wat te eten. Wanneer je deze handeling blijft herhalen, gaat je hond na verloop van tijd reageren op het commando ‘stil’.”

3. Geen grijze gebieden
Blaffen is blaffen. Regels moeten voor dieren duidelijk zijn. Zacht geblaf of een soort mix tussen piepen en blaffen mag ook niet. Het is nog steeds geblaf en dus luisteren ze blijkbaar niet naar de regels. Sta ‘grijze gebieden’ daarom niet toe door ze in dat soort gevallen te waarschuwen. Het is zwart-wit: als je viervoeter blaft, moet je ervoor zorgen dat er altijd hetzelfde gebeurt.

BEKIJK OOK: Dit is dé manier om je hond rustig te houden onder de douche:


Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: PureWow. Beeld: iStock.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien