Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De 5 mooiste bloesemroutes op de fiets: van bloemenzee tot weelderige kasteeltuinen

In april en mei kleurt heel Nederland roze en wit, als de fruitbomen weer in vol in bloei staan. Dé periode voor een fietstocht vol kleuren en geuren.

Let op: in dit artikel tippen wij verschillende activiteiten en leuke cafe’s en restaurantjes om een hapje of drankje te doen. Helaas zal niet alles open zijn vanwege corona. Onthoud deze plekjes dus voor een andere keer!

Advertentie

Liever een andere route? Hier vind je 12 e-bikeroutes, voor iedere provincie één. >

Bloesemroutes

Lingeroute – 66 kilometer

Ooit was de Betuwse Linge, met 108 km de langste rivier van Nederland, een woest water. Nu is het een kalme stroom, die door de weiden loopt langs wuivend riet, boomgaarden en dorpen. Wie door dit deel van de Betuwe fietst, waant zich een romantisch schilderij.

Glasstad Leerdam
De route start bij fiets- en voetveer Carolinge in Arkel. Het pontje vaart tussen Arkel en Spijk. Er hoort een theeschenkerij bij met een kleine kaart en een terras. Fiets door de polders naar Leerdam, dé glasstad van Nederland en bezoek het Nationaal Glasmuseum of de Glasfabriek (Royal Leerdam).

Roemruchte historie
In Acquoy is Fort Asperen het bezichtigen waard. Het fort, met ophaalbrug en slotgracht, behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft een roemruchte geschiedenis. Het is veelvuldig belaagd, diende als opslagplaats voor munitie en in de Tweede Wereldoorlog was het een doorgangsroute voor onderduikers. Tip: boek een rondleiding zodra het weer kan. In het fort worden regelmatig kunstmanifestaties en exposities gehouden.

Rustpunt Mariënwaerdt
Door naar schilderachtig Beesd, waar het eeuwenoude familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt ligt, maar liefst 900 hectare groot. Een fijne plek om de fiets even te parkeren voor een stuk appeltaart, die is er fantastisch! De appels komen van de fruitbomen op het landgoed.

Sprookjesachtig landgoed
Steek bij Geldermalsen de Linge over voor de terugtocht via de dijk. Stop nog even bij het sprookjesachtige Landgoed Noordenhoek, maak een wandelingetje over het terrein of koop iets lekkers voor thuis in de landgoedwinkel. Fiets via de dorpen Enspeet, Gellicum en Herwijnen weer naar Asperen.

BLOESEM

Bloesemroute – 40 kilometer

De Betuwe wordt met al die prachtige fruitboomgaarden ook wel ‘de fruittuin van Nederland’ genoemd. Hoogstamboomgaarden vind je bijna nergens in ons land, maar wel in de Kromme Rijnstreek. Aan deze kant van de Betuwe is het in de lente één groot bloeiend tuinfeest.

De route
Start in het historische vestingstadje Wijk bij Duurstede. Fiets langs kasteel Duurstede, een van de oudste kastelen van ons land, dat onder Philip van Bourgondië uitdijde van woontoren tot flink verdedigingsbolwerk. Het kasteel ligt op een eiland en is omgeven door een park. Van 1 april tot 1 oktober is het eiland open voor publiek.

Oude korenmolen
In het dorp Cothen is de prachtige boomgaard aan het Ambachtspad een bezienswaardigheid en zelfs aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. Rijd door naar Werkhoven, dat in de 8e eeuw al op de kaart stond. Bij korenmolen Rijn en Weert wordt door vrijwilligers nog regelmatig gemalen voor natuurwinkels in de omgeving en particulieren. Op vrijdagmiddag en zaterdag is de oude molen te bezichtigen.

Nog meer bloesem
Toer via ’t Goy naar Schalkwijk voor nog meer bloeiende boomgaarden en tuinen. Aanrader is Tuin Brassica, met een moestuin, boomgaard, bloementuin, voedselbos en kruidentuin. Hier worden groente, zachtfruit, appels, peren én honing op ecologische wijze geproduceerd. Ook prachtig is De Pullenhof, een weelderige bloementuin afgewisseld met fruitbomen. Tip: bezoek een van de open dagen 21 april en 19 juni.

Kloostertuin
Bestel in Wijk bij Duurstede een drankje in de prachtige tuin van ’t Klooster. Liever iets eten? Fiets dan door naar het knusse familierestaurant Naast de Poort in het centrum.

bloesem

Rondje Haarzuilens – 54 km

Al jaren wordt de provincie Utrecht verkozen tot groenste provincie van Nederland. Een rondje Haarzuilens levert een afwisselende route op met kastelen, geurende bloesem langs de Vecht en indrukwekkende vergezichten bij de Loosdrechtse Plassen.

Jetsetkasteel
Het dorp Haarzuilens is het start- en eindpunt van deze route. Voor een iets relaxtere trip, kun je hier een e-bike huren. Maar een bezoek aan Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, waar nog altijd de jetsetsfeer van de jaren 70 hangt. Toen logeerden er sterren als Coco Chanel, Maria Callas, Roger Moore en Brigitte Bardot.

Buitenplaatsen
De route voert een stuk door de bebouwde kom en komt uit bij rivier De Vecht, waar de bomen langs de oevers vol in bloei staan. Langs de rivier zijn nog diverse historische buitenplaatsen en kastelen te vinden. Vanaf de Gouden Eeuw brachten de rijken en adel uit Amsterdam de zomer in deze streek door. Tip: bezoek Slot Zuylen of wandel er door de tuin, het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Loosdrecht en de plassen
Even verderop in Nieuw-Loosdrecht staat Kasteel-Museum Sypesteyn, de droom van jonkheer Henri Seypesteyn. Hij droomde van een museum in een kasteel, ter nagedachtenis aan zijn familie. Boek een rondleiding en ontdek alles over zijn droom, het ontstaan en de interessante verzamelingen van deze familie. Vergeet niet de prachtige tuin te bezichtigen. Fiets via Oud Loosdrecht en de Loosdrechtse plassen door naar Vreeland. Sla hier af richting Loenen aan de Vecht.

Pauze in Loenen
Loenen aan de Vecht is een heerlijk plaats voor een wat langere pauze. Ga lekker lunchen bij Eetcafé De Eend, maak een ommetje door het wandelpark van Landgoed Vrederijk en geniet van de boten bij de ophaalbrug in het centrum. De bloesemrijk waterroute loopt verder via Nieuwersloot en Breukelen en vervolgens terug naar Haarzuilens.

bloesem

De geheimen van Salland – 98 km

Alles in Overijssel dat niet tot Twente en de Kop van Overijssel behoort, heet Salland. Zwolle, Kampen, Staphorst, Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer en Hellendoorn, allemaal Salland. Een prachtig gebied, met uitgestrekte landerijen, eeuwenoude herenboerderijen, landgoederen vol bloeiende bomen en havenzates. Daar stroomt de Regge dwars doorheen.

Engelse tuinen
Stap op bij het buitencentrum van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug voor een bijzondere tocht over heidevelden en langs poelen en vennen. Dit is het leefgebied van de de zeldzame korhoen. De route voert langs natuurgebied De Hoge Broek en Landgoed Colckhof. Ervaar hier de romantiek van Engelse tuinen vol slingerlanen, spiegelende waterpartijen, doorkijkjes en historische gebouwen.

Superbrunch
In het Vechtdal, tussen Ommen en Zwolle, ligt Dalfsen. Trap nog even 4 km door voor een lunchpauze bij restaurant Het Boskamp. Tip voor wie stevige trek heeft of gewoon niet kan kiezen: bestel de superbrunch.

Grandeur
Salland staat bekend om de havezaten, oftewel: chique buitenhuizen. In een zijtak van de Overijsselse Vecht ligt een kasteeleiland, met daarop Kasteel Rechteren, omgeven door uitbundig bloeiende bomen, siertuinen en een moestuin. Landgoed Hessum is zo mooi begroeid dat het wel nep lijkt. En dan het enorme Landgoed Vilsteren, met een molen, natuurkampeerterrein en een landgoedcentrum. De grande finale is Landgoed Eerde, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Compleet met kasteel, boerenerven, statig parkbos, slotgracht en heel veel wilde bloemen. De Sallandse grandeur is adembenemend mooi.

BLOESEM

Zeeuwse bloemendijken – 71 kilometer

In april en mei is het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland één grote bloemenwaas. Hier in een van de oudste polderlandschappen van Nederland wordt veel fruitteelt bedreven. De telers verkopen hun oogst in kraampjes langs de weg.

Bloeiende meidoorns
Start in Hoedekenskerke en koers via Kwadendamme richting Nisse. Natuurgebied De Poel is een voormalig zoutwinningsgebied, waar Schotse hooglanders en talloze weidevogels leven. De bloeiende meidoorns zorgen voor een witte bloemenzee.

Oude getijdengeul
Tussen Kwadendamme en Nisse bevindt zich natuurgebied de Zwaakse Weel, een van de mooiste gedeeltes van de route. Fiets hier gerust iets langzamer door de weiden, langs fruitbomen en laag struikgewas, zoals de Gelderse roos. Er leven hier veel vogels, met een beetje geluk zijn er bergeenden, futen, karekieten, rietzangers, steenuilen of bruine kiekendieven te spotten.

Zeeuwse bolus
Bestel in Nisse in elke geval een Zeeuwse bolus bij theetuin en bakkerij Jikkemiene aan het dorpsplein. Via Heinkenszand door naar Landschapspark Borsele. Bezoek hier de Tropical Zoo, het Bevrijdingsmuseum of maak een ritje met de stoomtrein naar Goes of Borsele.

Bloemendijken
Vervolg de rit over weelderig bloemendijken door de pittoreske dorpen Ovezande, Driewegen en Ellewoutsdijk: piepklein, beeldschoon, met frisgelapte ramen en kleurige luiken. Trap lekker door tot het startpunt Hoedekenskerke.

Tekst: Elleke van Duin. Beeld: iStock.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Willem-Alexander en Máxima steken Songfestival-deelnemers hart onder de riem

Naar aanloop van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, dinsdagavond in Ahoy Rotterdam, steken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de deelnemers een hart onder de riem. 

Ook complimenteren ze de organisatie van het evenement én de stad Rotterdam.

Advertentie

Willem-Alexander en Máxima

Dit doet het koningspaar op Twitter. Ze schrijven: “Alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival wensen wij succes en vooral heel veel plezier toe! Er is geweldig werk verzet door iedereen die bij de organisatie betrokken is. Eén winnaar staat al vast: Rotterdam!”. Hetzelfde bericht delen zij ook in het Engels.

Onaangekondigd bezoek

Koning Willem-Alexander toonde al eerder zijn betrokkenheid richting het Songfestival. In april verraste hij de organisatie met een onaangekondigd bezoek. Hij liet zich rondleiden door Ahoy en bekeek, inclusief bouwhelm en mondkap, hoe de opbouw eraan toe ging.

Eerste halve finale

Dinsdagavond is het dan eindelijk zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats in ons eigen Rotterdam. Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren. Zij onthulden maandag al hun eerste Songfestival-looks. Naar schatting zullen er dinsdagavond zo’n 200 miljoen mensen kijken naar de live-uitzending. Donderdagavond vindt de tweede halve finale plaats en zaterdagavond is de spannende finale, waar ook onze Jeangu Macrooy aan meedoet.

Máxima vindt dat deze dochter het meest op haar lijkt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Willem-Alexander en Máxima steken Songfestival-deelnemers hart onder de riem

Naar aanloop van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, dinsdagavond in Ahoy Rotterdam, steken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de deelnemers een hart onder de riem. 

Ook complimenteren ze de organisatie van het evenement én de stad Rotterdam.

Advertentie

Willem-Alexander en Máxima

Dit doet het koningspaar op Twitter. Ze schrijven: “Alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival wensen wij succes en vooral heel veel plezier toe! Er is geweldig werk verzet door iedereen die bij de organisatie betrokken is. Eén winnaar staat al vast: Rotterdam!”. Hetzelfde bericht delen zij ook in het Engels.

Onaangekondigd bezoek

Koning Willem-Alexander toonde al eerder zijn betrokkenheid richting het Songfestival. In april verraste hij de organisatie met een onaangekondigd bezoek. Hij liet zich rondleiden door Ahoy en bekeek, inclusief bouwhelm en mondkap, hoe de opbouw eraan toe ging.

Eerste halve finale

Dinsdagavond is het dan eindelijk zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats in ons eigen Rotterdam. Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren. Zij onthulden maandag al hun eerste Songfestival-looks. Naar schatting zullen er dinsdagavond zo’n 200 miljoen mensen kijken naar de live-uitzending. Donderdagavond vindt de tweede halve finale plaats en zaterdagavond is de spannende finale, waar ook onze Jeangu Macrooy aan meedoet.

Máxima vindt dat deze dochter het meest op haar lijkt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hannahs dochters zijn helemaal dol op hun stiefmoeder: “Niets is haar te dol, er zijn amper regels”

Na de scheiding, vier jaar geleden, had de man van Hannah (43) al snel een nieuwe, jongere vriendin. Met lede ogen moet Hannah aanzien hoe dol dochters Roos (13) en June (11) zijn op hun stiefmoeder. “Ze vinden iemand van 27 jaar zonder regels natuurlijk veel toffer.”

“Op vrijdagochtend word ik altijd met een knagend gevoel wakker. Alsof ik voor een wortelkanaalbehandeling naar de tandarts moet. De hele dag sleep ik me naar vijf uur, het tijdstip waarop mijn ex onze meiden op komt halen. Van gekkigheid staan ze al een halfuur van tevoren met hun jassen aan ongeduldig uit het keukenraam te kijken of ze de auto van hun vader zien. Zo veel zin hebben ze in weer een weekendje bij papa en Jitske. Ik probeer mee te gaan in hun enthousiasme en veins blijheid, maar zodra ze de straat uit zijn, ben ik in tranen. Deze geschiedenis herhaalt zich op zondag. Reikhalzend kijk ik uit naar half acht, het moment waarop mijn ex onze kinderen weer thuis aflevert. Al weet ik dat ook dat een pijnlijk verhaal is. De meiden zijn door het dolle van alle leuke dingen die ze hebben gedaan met papa’s vriendin en willen me alles tegelijk vertellen. Het kost me veel moeite om geen sarcastische of negatieve opmerkingen te maken over die ge-wel-di-ge Jitske.”

Advertentie

Over de schreef

“Begrijp me goed: ik ben niet jaloers dat mijn ex een nieuwe partner heeft. Dat ik Marco terug zou willen is absoluut niet aan de orde, ik ben blij dat ik van hem af ben. Ons huwelijk was een mislukking. In de twaalf jaar dat we samen zijn geweest, ging Marco stelselmatig vreemd. Hij begon ermee toen ik net bevallen was van de eerste. Tenminste, destijds ontdekte ik een pakje condooms in zijn broekzak en vermoedde ik dat hij een ander had. Iets wat hij later ook toegaf: hij was over de schreef gegaan, omdat hij al negen maanden ‘droog’ stond. Hij wilde namelijk geen sex hebben met een zwangere vrouw. Ook daarna ging hij door met zijn slippertjes. Dan ontdekte ik een vunzig appje in zijn telefoon of werd er wel heel vaak anoniem gebeld. Soms stond zo’n vrouw ineens op de stoep. Alle keren toonde Marco berouw. ‘Het is me overkomen’, ‘Het was slechts een kus op een bedrijfsfeest’ of ‘Een collega stalkte me, waardoor ik overstag ging’. Altijd maar excuses. Verantwoordelijkheid voor zijn gedrag nam hij niet. Omwille van ons gezin, de kinderen en het feit dat ik zelf kind ben van gescheiden ouders, vergaf ik hem iedere misstap. Al brokkelde mijn liefde voor hem af. Ook omdat hij steeds meer zijn eigen plan trok. Hij toonde weinig betrokkenheid bij de opvoeding. Naar tienminutengesprekken ging ik alleen, net als naar sportwedstrijden en trainingen. Dus toen Marco vier jaar geleden aankondigde dat hij niet verder wilde omdat zijn liefde voor mij was verdwenen, kwam die klap niet eens hard aan. Ik was al redelijk aan het alleen zijn gewend.”

Jongere minnares

“De scheiding werd gelukkig geen vechtscheiding. We konden alles via een mediatorregelen en maakten een fatsoenlijk ouderschapsplan. Marco bleef in de woning en kocht mij uit, maar hielp me bij de inrichting van mijn huurhuis. In principe gaf hij me alles wat ik wilde, inclusief de door mij gewenste omgangsregeling: de kinderen zouden twee weekends per maand bij hem zijn. Hij kreeg nog een extra optie voor de woensdagmiddag, maar dat was niet te combineren met zijn werk, vond hij. Het eerste half jaar verliep alles in harmonie, Marco hield zich aan zijn afspraken. Soms gingen de meiden met tegenzin naar hun vader, maar ik stimuleerde dat ze zouden gaan. Ook omdat ik dan een weekendje kon bijtanken. Even geen verplichtingen, niet honderd keer ‘mama’ op een dag en onbezorgd met vriendinnen naar de film of uit eten. Toen mijn ex-man een vriendin kreeg veranderde alles. Jitske was geen losse flodder, zoals hij die net na de scheiding had, maar een serieuze relatie, beweerde hij. Ik lachte hem uit vanwege haar leeftijd: ik zag een bijna twintig jaar jongere minnares als een typische actie van een man met een midlifecrisis. Maar Jitske was anders, zei Marco. Hij kreeg gelijk, ze is er ruim drie jaar later nog steeds en hij lijkt verliefder dan ooit.”

Elk weekend feest met hun stiefmoeder

“Mijn dochters lopen weg met Jitske. Ze is hun beste vriendin geworden, ze is leuk, grappig, lief en jong. Sinds zij er is, zijn de bezoekjes aan hun vader minifeestjes. Jitske rijdt paard en heeft een eigen pony en de meiden mogen helpen met de verzorging. En als Roos en June bij hun vader zijn, organiseert Jitske discoavonden waarbij ze gek met elkaar door de woonkamer dansen. Bovendien houdt Jitske wél van spelletjes en kan ze hele middagen met de meiden Kolonisten van Catan of Monopoly spelen. Niets is haar te dol, er zijn amper regels. Aan vaste bedtijden doen Jitske en mijn ex niet, de meiden mogen zelf bepalen hoe laat ze willen gaan slapen. En gezond eten is weer ‘voor bij mama’, wordt er gezegd. Jitske kookt alleen op verzoek, en dan iets van de door hen zo geliefde p’s (pizza, patat, pasta, poffertjes). Of ze gaan uit eten naar all-you-can-eatrestaurants. Soms appt ze woensdag ineens dat ze ’s avonds pannenkoeken gaat bakken en een versierwedstrijd houdt, of de meiden komen. Sowieso appt ze regelmatig met Roos en June, die steevast hard om haar berichten moeten lachen. Mijn dochters zijn gewoon stapelgek op hun stiefmoeder en dat wringt. Het gaat hier in huis geregeld over Jitske en al haar kwaliteiten.

Van mij zou die verering best minder mogen. Soms zou ik zelfs willen dat ze, zoals in het begin, weer eens zouden mopperen als ze naar hun vader moeten, in plaats van ongeduldig op vrijdag al om vier uur met hun jas aan te staan. Ik besef dat het gemeen klinkt. Zou ik als moeder niet dolblij moeten zijn met een lieve vrouw in het leven van mijn kinderen? Iemand naar wie zij toe kunnen gaan met hun meidenprobleempjes? Jitske helpt Roos met haar huiswerk, dat is toch alleen maar fijn? Rationeel kan ik dat allemaal best beamen, maar gevoelsmatig word ik gehinderd door afgunst en vind ik het moeilijk te verteren dat mijn ex nu schijnbaar de juiste vrouw heeft getroffen. Met haar doet hij alles wat hij bij mij niet deed. Marco wilde vorig jaar per se samen met Jitske een middelbare school uitzoeken voor Roos. Hij staat op zondag langs de lijn bij hockey en verschijnt ineens onaangekondigd bij een balletles. Iets wat hij nog nooit heeft gedaan. Hij lijkt zelfs monogaam nu. Volgens hem komt dat door Jitskes grenzeloze en niet-aflatende liefde voor hem.”

Luxe reis

“Het ergst vind ik dat het bij Marco thuis een walhalla is met onbeperkte bed- en schermtijd en geen enkele maaltijd volgens de schijf van vijf. Iedere zondagavond krijg ik twee doodvermoeide meisjes terug die zich de volgende dag verslapen omdat ze in het weekend zo veel slaap tekort zijn gekomen. Tot nu toe wist ik gezamenlijke vakanties in het buitenland af te houden. Daar moet ik namelijk toestemming voor geven, zo hebben we dat afgesproken in het ouderschapsplan. Al meteen het eerste jaar wilden Marco en Jitske met de meiden naar Turkije. Ik vond ze destijds te jong om zo lang zonder hun moeder te zijn. Wat als er iets met hen gebeurde? Of met mij? Vorig jaar zijn ze naar een vakantiepark net over de grens geweest, drie uur rijden. Deze zomer kon ik het niet meer tegenhouden, ook omdat Roos en June zelf begonnen te zeuren: ‘Doe niet zo moeilijk mam, we willen zo graag weer eens echt naar het buitenland op vakantie.’ Dat snap ik en ik gun het ze ook. Zelf heb ik het geld niet voor luxe reizen. Schoorvoetend heb ik ja gezegd, daarbij uitgaand van een bestemming als Turkije of Spanje. Maar nu hoorde ik dat ze naar Thailand willen. Thailand! Hoe kóm je erbij om zo’n land uit te kiezen met jonge kinderen? Natuurlijk vinden de meiden het te gek. Het wordt ze als een vette worst voorgehouden, met de leukste excursies in het vooruitzicht. Ik heb er niets van gezegd, anders ben ik weer de boeman, maar het vreet me op vanbinnen. Ik merk nu al dat de meiden zich tegen mij afzetten zodra ik me ook maar een beetje negatief uitlaat over wat er bij hun vader thuis gebeurt. Sowieso gaan ze nu richting puberteit, dan is je moeder de eerste tegen wie je aan schopt. Mijn dochters vinden iemand van zevenentwintig zonder regels al snel veel toffer. In mijn ogen is het heel oneerlijk. Als ik Roos en June totaal vrij zou laten, zouden ze mij ook de allerliefste moeder vinden. Maar er moet ook opgevoed worden en een gezonde levensstijl aangeleerd. Ooit waren dat de normen en waarden van Marco en mij, ooit was hij net zo fel op rust, reinheid en regelmaat. Sinds Jitske laat hij alles los.”

Interview: Joan Makenbach

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hannahs dochters zijn helemaal dol op hun stiefmoeder: “Niets is haar te dol, er zijn amper regels”

Na de scheiding, vier jaar geleden, had de man van Hannah (43) al snel een nieuwe, jongere vriendin. Met lede ogen moet Hannah aanzien hoe dol dochters Roos (13) en June (11) zijn op hun stiefmoeder. “Ze vinden iemand van 27 jaar zonder regels natuurlijk veel toffer.”

“Op vrijdagochtend word ik altijd met een knagend gevoel wakker. Alsof ik voor een wortelkanaalbehandeling naar de tandarts moet. De hele dag sleep ik me naar vijf uur, het tijdstip waarop mijn ex onze meiden op komt halen. Van gekkigheid staan ze al een halfuur van tevoren met hun jassen aan ongeduldig uit het keukenraam te kijken of ze de auto van hun vader zien. Zo veel zin hebben ze in weer een weekendje bij papa en Jitske. Ik probeer mee te gaan in hun enthousiasme en veins blijheid, maar zodra ze de straat uit zijn, ben ik in tranen. Deze geschiedenis herhaalt zich op zondag. Reikhalzend kijk ik uit naar half acht, het moment waarop mijn ex onze kinderen weer thuis aflevert. Al weet ik dat ook dat een pijnlijk verhaal is. De meiden zijn door het dolle van alle leuke dingen die ze hebben gedaan met papa’s vriendin en willen me alles tegelijk vertellen. Het kost me veel moeite om geen sarcastische of negatieve opmerkingen te maken over die ge-wel-di-ge Jitske.”

Advertentie

Over de schreef

“Begrijp me goed: ik ben niet jaloers dat mijn ex een nieuwe partner heeft. Dat ik Marco terug zou willen is absoluut niet aan de orde, ik ben blij dat ik van hem af ben. Ons huwelijk was een mislukking. In de twaalf jaar dat we samen zijn geweest, ging Marco stelselmatig vreemd. Hij begon ermee toen ik net bevallen was van de eerste. Tenminste, destijds ontdekte ik een pakje condooms in zijn broekzak en vermoedde ik dat hij een ander had. Iets wat hij later ook toegaf: hij was over de schreef gegaan, omdat hij al negen maanden ‘droog’ stond. Hij wilde namelijk geen sex hebben met een zwangere vrouw. Ook daarna ging hij door met zijn slippertjes. Dan ontdekte ik een vunzig appje in zijn telefoon of werd er wel heel vaak anoniem gebeld. Soms stond zo’n vrouw ineens op de stoep. Alle keren toonde Marco berouw. ‘Het is me overkomen’, ‘Het was slechts een kus op een bedrijfsfeest’ of ‘Een collega stalkte me, waardoor ik overstag ging’. Altijd maar excuses. Verantwoordelijkheid voor zijn gedrag nam hij niet. Omwille van ons gezin, de kinderen en het feit dat ik zelf kind ben van gescheiden ouders, vergaf ik hem iedere misstap. Al brokkelde mijn liefde voor hem af. Ook omdat hij steeds meer zijn eigen plan trok. Hij toonde weinig betrokkenheid bij de opvoeding. Naar tienminutengesprekken ging ik alleen, net als naar sportwedstrijden en trainingen. Dus toen Marco vier jaar geleden aankondigde dat hij niet verder wilde omdat zijn liefde voor mij was verdwenen, kwam die klap niet eens hard aan. Ik was al redelijk aan het alleen zijn gewend.”

Jongere minnares

“De scheiding werd gelukkig geen vechtscheiding. We konden alles via een mediatorregelen en maakten een fatsoenlijk ouderschapsplan. Marco bleef in de woning en kocht mij uit, maar hielp me bij de inrichting van mijn huurhuis. In principe gaf hij me alles wat ik wilde, inclusief de door mij gewenste omgangsregeling: de kinderen zouden twee weekends per maand bij hem zijn. Hij kreeg nog een extra optie voor de woensdagmiddag, maar dat was niet te combineren met zijn werk, vond hij. Het eerste half jaar verliep alles in harmonie, Marco hield zich aan zijn afspraken. Soms gingen de meiden met tegenzin naar hun vader, maar ik stimuleerde dat ze zouden gaan. Ook omdat ik dan een weekendje kon bijtanken. Even geen verplichtingen, niet honderd keer ‘mama’ op een dag en onbezorgd met vriendinnen naar de film of uit eten. Toen mijn ex-man een vriendin kreeg veranderde alles. Jitske was geen losse flodder, zoals hij die net na de scheiding had, maar een serieuze relatie, beweerde hij. Ik lachte hem uit vanwege haar leeftijd: ik zag een bijna twintig jaar jongere minnares als een typische actie van een man met een midlifecrisis. Maar Jitske was anders, zei Marco. Hij kreeg gelijk, ze is er ruim drie jaar later nog steeds en hij lijkt verliefder dan ooit.”

Elk weekend feest met hun stiefmoeder

“Mijn dochters lopen weg met Jitske. Ze is hun beste vriendin geworden, ze is leuk, grappig, lief en jong. Sinds zij er is, zijn de bezoekjes aan hun vader minifeestjes. Jitske rijdt paard en heeft een eigen pony en de meiden mogen helpen met de verzorging. En als Roos en June bij hun vader zijn, organiseert Jitske discoavonden waarbij ze gek met elkaar door de woonkamer dansen. Bovendien houdt Jitske wél van spelletjes en kan ze hele middagen met de meiden Kolonisten van Catan of Monopoly spelen. Niets is haar te dol, er zijn amper regels. Aan vaste bedtijden doen Jitske en mijn ex niet, de meiden mogen zelf bepalen hoe laat ze willen gaan slapen. En gezond eten is weer ‘voor bij mama’, wordt er gezegd. Jitske kookt alleen op verzoek, en dan iets van de door hen zo geliefde p’s (pizza, patat, pasta, poffertjes). Of ze gaan uit eten naar all-you-can-eatrestaurants. Soms appt ze woensdag ineens dat ze ’s avonds pannenkoeken gaat bakken en een versierwedstrijd houdt, of de meiden komen. Sowieso appt ze regelmatig met Roos en June, die steevast hard om haar berichten moeten lachen. Mijn dochters zijn gewoon stapelgek op hun stiefmoeder en dat wringt. Het gaat hier in huis geregeld over Jitske en al haar kwaliteiten.

Van mij zou die verering best minder mogen. Soms zou ik zelfs willen dat ze, zoals in het begin, weer eens zouden mopperen als ze naar hun vader moeten, in plaats van ongeduldig op vrijdag al om vier uur met hun jas aan te staan. Ik besef dat het gemeen klinkt. Zou ik als moeder niet dolblij moeten zijn met een lieve vrouw in het leven van mijn kinderen? Iemand naar wie zij toe kunnen gaan met hun meidenprobleempjes? Jitske helpt Roos met haar huiswerk, dat is toch alleen maar fijn? Rationeel kan ik dat allemaal best beamen, maar gevoelsmatig word ik gehinderd door afgunst en vind ik het moeilijk te verteren dat mijn ex nu schijnbaar de juiste vrouw heeft getroffen. Met haar doet hij alles wat hij bij mij niet deed. Marco wilde vorig jaar per se samen met Jitske een middelbare school uitzoeken voor Roos. Hij staat op zondag langs de lijn bij hockey en verschijnt ineens onaangekondigd bij een balletles. Iets wat hij nog nooit heeft gedaan. Hij lijkt zelfs monogaam nu. Volgens hem komt dat door Jitskes grenzeloze en niet-aflatende liefde voor hem.”

Luxe reis

“Het ergst vind ik dat het bij Marco thuis een walhalla is met onbeperkte bed- en schermtijd en geen enkele maaltijd volgens de schijf van vijf. Iedere zondagavond krijg ik twee doodvermoeide meisjes terug die zich de volgende dag verslapen omdat ze in het weekend zo veel slaap tekort zijn gekomen. Tot nu toe wist ik gezamenlijke vakanties in het buitenland af te houden. Daar moet ik namelijk toestemming voor geven, zo hebben we dat afgesproken in het ouderschapsplan. Al meteen het eerste jaar wilden Marco en Jitske met de meiden naar Turkije. Ik vond ze destijds te jong om zo lang zonder hun moeder te zijn. Wat als er iets met hen gebeurde? Of met mij? Vorig jaar zijn ze naar een vakantiepark net over de grens geweest, drie uur rijden. Deze zomer kon ik het niet meer tegenhouden, ook omdat Roos en June zelf begonnen te zeuren: ‘Doe niet zo moeilijk mam, we willen zo graag weer eens echt naar het buitenland op vakantie.’ Dat snap ik en ik gun het ze ook. Zelf heb ik het geld niet voor luxe reizen. Schoorvoetend heb ik ja gezegd, daarbij uitgaand van een bestemming als Turkije of Spanje. Maar nu hoorde ik dat ze naar Thailand willen. Thailand! Hoe kóm je erbij om zo’n land uit te kiezen met jonge kinderen? Natuurlijk vinden de meiden het te gek. Het wordt ze als een vette worst voorgehouden, met de leukste excursies in het vooruitzicht. Ik heb er niets van gezegd, anders ben ik weer de boeman, maar het vreet me op vanbinnen. Ik merk nu al dat de meiden zich tegen mij afzetten zodra ik me ook maar een beetje negatief uitlaat over wat er bij hun vader thuis gebeurt. Sowieso gaan ze nu richting puberteit, dan is je moeder de eerste tegen wie je aan schopt. Mijn dochters vinden iemand van zevenentwintig zonder regels al snel veel toffer. In mijn ogen is het heel oneerlijk. Als ik Roos en June totaal vrij zou laten, zouden ze mij ook de allerliefste moeder vinden. Maar er moet ook opgevoed worden en een gezonde levensstijl aangeleerd. Ooit waren dat de normen en waarden van Marco en mij, ooit was hij net zo fel op rust, reinheid en regelmaat. Sinds Jitske laat hij alles los.”

Interview: Joan Makenbach

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien