Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

7 dingen die ouders vroeger gewoon deden en nu niet meer kunnen

In de jaren 60 was het doodnormaal dat de sigaretten op tafel stonden en in de jaren 70 vonden veel ouders vrijheid blijheid belangrijker dan strakke huisregels. In de huidige tijd van Supernanny Jo en veiligheid voor alles kunnen we ons er soms niks meer bij voorstellen.

Iedere ouder wil z’n kind goed en veilig opvoeden, maar in de loop der jaren zijn de opvattingen over de invulling daarvan wel behoorlijk veranderd. Een overzicht van 7 alledaagse dingen waar je vroeger niet raar van op keek, maar waar je nu als ouder echt niet meer mee wegkomt.

Advertentie

 1. Trakteren op school
  Als kind mocht je de klassen rond met een traktatie waarvan meestal het glazuur al van je tanden sprong als je er naar keek. Niemand deed ingewikkeld over snoepkettingen en zakjes chips. Nu stellen de meeste scholen een volvette traktatie niet op prijs en zit het er dik in dat traktatie in de rugtas mee naar huis moet.
 2. Roken in de buurt van kinderen
  Bij je ouders stonden de sigaretten wellicht gewoon nog op tafel en lange tijd rookte bijna iedereen. Kun je je nu nog voorstellen dat tot 1995 mensen gewoon een sigaret opstaken in het vliegtuig? En op kantoor of tijdens een potje Monopoly met de hele familie? Inmiddels geldt bijna overal een rookverbod en in de buurt van kinderen roken wordt al helemaal niet gewaardeerd.
 3. Rondrijden zonder autostoeltje
  Echt verantwoord is het niet, maar 30 jaar geleden hanneste geen enkele ouder haar kroost met het MaxiCosi in de auto. Baby’s werden gewoon vervoerd in een reiswiegje op de achterbank.
 4. Billenkoek
  Ondeugende kinderen konden vroeger rekenen op een corrigerende tik op de billen of een draai om de oren. Inmiddels heeft die lijfelijke manier van opvoeden plaats gemaakt voor een hartig woordje om de kinderen weer in het gareel te krijgen.
 5. Zonder kinderen een boodschap doen
  Hoe vaak ging je moeder vroeger niet snel even alleen naar de winkel omdat ze een pak melk was vergeten? Jij deed een middagdutje of was zoet aan het spelen en geen haan die er naar kraaide. Nu kun je rekenen op verontwaardigde blikken als je even van huis gaat en je kroost een paar minuten onbeheerd achterlaat.
 6. Kinderen in de auto laten wachten
  Datzelfde geldt voor kinderen even laten wachten in de auto. Even gauw naar de bakker terwijl de kinderen zoet wachten op de achterbank, blijkt niet zonder risico. De afgelopen jaren liep het een aantal keer dramatisch af met kleine kinderen die te lang in een warme auto zaten. Nu wordt als ouder toch wel van je verwacht dat je je kind meeneemt en niet achterlaat op de parkeerplaats – ook al is het maar voor een paar minuten.
 7. Zonnebrand smeren
  Vrijwel niemand haalt het nu nog in z’n hoofd om z’n kind onbeschermd in de zon te laten spelen. Vroeger mensen daar een stuk minder zorgvuldig in. Je kreeg een beetje factor 15 op je snoet en bijsmeren was er zelden bij. Nu is het rood, morgen is het bruin luidde het credo.

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Joosje (39) tegen moeder Jantien (58): “Wil je mijn vader helpen zoeken?”

Joosje Jantien vader Libelle

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten.

Deze week spreken we Joosje en Jantien. Joosje (39) is getrouwd met Joost, ze hebben geen kinderen. Jantien (58) is bewust ongehuwd moeder en heeft twee honden.

Dochter Joosje: "Lieve mam, allereerst dank dat je me op de wereld hebt gezet met je eigenzinnige en onafhankelijke geest."

Mo

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien