Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Waarom je moet oppassen met het doen van aanbetalingen in woonwinkels

Er zijn weinig dingen zo leuk als het shoppen voor nieuwe meubels. Helaas is de aanbetaling die je bij de aanschaf van een nieuwe bank moet doen vaak wat minder leuk: woonwinkels vragen regelmatig meer dan de maximale 50 procent die in de algemene voorwaarden staat vermeld, zo blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

In de praktijk eisen de meeste woonwinkels zelfs het volledige bedrag, terwijl dit helemaal niet volgens de regels is.

Advertentie

Hoe zit het?
De Consumentenbond nam aanbetalingen bij Carpetright, Gamma, Hema, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker, Praxis en Roobol onder de loep en ontdekte dat de meeste winkels een hogere aanbetaling eisen dan is toegestaan. Bedrijven mogen om een aanbetaling vragen, maar als ze dit in hun algemene voorwaarden zetten, mag dit niet meer dan 50 procent zijn. Alleen Hema en Roobol bleken zich aan hun eigen voorwaarden te houden.

Niet op de hoogte van de regels
Klanten van Gamma, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker en Praxis moeten direct het volledige bedrag aftikken. Lid van de Centrale Branchevereniging Wonen Carpetright vraagt 30 procent, terwijl CBW-leden eigenlijk een aanbetaling van maximaal 25 procent zouden mogen vragen. Volgens de Consumentenbond zijn de meeste winkels niet op de hoogte van de regels. Zo mogen op individuele basis wel afspraken worden gemaakt met klanten om meer dan 50 procent aan te betalen, maar dit mag geen structurele eis zijn.

Geld kwijt bij faillissement
De Consumentenbond raadt aan niet of zo min mogelijk aan te betalen. Veel klanten realiseren zich namelijk niet dat ze hun geld kwijt zijn als de desbetreffende winkel failliet gaat. De Consumentenbond gaat de bedrijven uit het onderzoek die zich niet aan de regels houden aanspreken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Consumentenbond. Beeld: iStock

Maike heeft de Katwijkse ziekte: “Ik ben eigenlijk een tikkende tijdbom”

Katwijkse

Premium

Maike Varkevisser (30) heeft de Katwijkse ziekte, een aandoening waardoor uiteindelijk hersenbloedingen ontstaan. Zoals bij haar oma en haar vader. Eén ding weet ze heel zeker: dat het haar zoontje Yves niet staat te wachten.

“Soms sluip ik zijn kamertje binnen, om bij zijn bedje stiekem te kijken hoe hij ligt te slapen. Mijn lieve Yves. Zo rustig en tevreden. Wat zou mijn vader blij zijn geweest met zijn eerste kleinkind. Hij heeft hem nooit gezien, want papa overleed afgelopen zomer, toen ik vier ma

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien