Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Let op! Je gebruikt de airco van je auto waarschijnlijk verkeerd

De zomervakantie staat weer voor de deur. Velen onder ons gaan gezellig met de auto naar Zuid-Frankrijk of Noord-Italië.

Tijdens zo’n lange autorit is een airco erg fijn, maar wel alleen als je hem goed gebruikt. En wat blijkt? Veel automobilisten gebruiken het systeem verkeerd.

Advertentie

Dit zijn de meestvoorkomende fouten (inclusief oplossingen):

1. Koudste stand
Als het buiten bloedheet is en je in een overhitte auto stapt, is het verleidelijk om de airco gelijk op de koudste en hoogste stand te zetten. Doe dit niet! Rij eerst even met ARKO (Alle Ramen Kunnen Open). Hierdoor kan de auto op z’n gemak ventileren en daalt de temperatuur vanzelf. Zet pas na een minuut de airco aan en je hebt een heerlijk koele auto. Je airco gaat zo veel langer mee, want je bespaart op je aircoverbruik.

2. Niet in je gezicht laten blazen
Natuurlijk is het heerlijk als de airco in je gezicht blaast, maar denk ook aan je medepassagiers. Als de blazer op jouw gezicht staat, ervaart niemand anders de koele lucht. Zonde! Om een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom te krijgen, moeten alle uitstroomopeningen naar boven wijzen. Zo ervaart iedere passagier de koele lucht van de airco. Er zitten nog meer voordelen aan, want wist je dat, zodra je de blazers op je gezicht richt, je last krijgt van tranende of geïrriteerde ogen? Bovendien stijgt de warmte naar boven, dus als je de airco naar boven richt heb je er het meeste baat bij.

3. Let op de temperatuur
Als het temperatuurverschil tussen buiten en binnen groter is dan 6 graden Celsius, kan dit leiden tot hoofd- en keelpijn en verkoudheid. Check daarom eerst even de buitentemperatuur voordat je de airco aanzet.

4. Airco niet uitzetten
Meestal gaat de airco pas uit als je simpelweg de motor uitzet. Maar zo kan de airco niet opdrogen, waardoor er bacteriën gaan nestelen. Als je de volgende keer de airco weer aanzet, komen deze ongezonde stoffen de auto in. Het beste is daarom om je airco 5 minuten voordat je de motor afzet uit te zetten. Zo gaat je airco ook véél langer mee.

5. Zet de airco uit als je de bergen in gaat
Ga je met een caravan naar Zuid-Frankrijk of Noord-Italië? Grote kans dat je door de bergen rijdt en dan kun je beter de airco even uitzetten. Dat geeft je auto weer wat extra vermogen om de caravan vooruit te krijgen of een berg op te rijden.

Als je een lange autorit voor de boeg hebt, is het niet fijn als je last hebt van een knellende autogordel. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat-ie de hele weg lekker zit:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD & Kwik. Beeld: iStock.

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien