Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De airfryer schoonmaken: de handigste manieren om dat te doen

De airfryer schoonmaken: zie jij ertegenop omdat het je een flinke klus lijkt? Nergens voor nodig! Wij leggen je uit hoe je de airfryer op eenvoudige wijze grondig reinigt.

Wist je bijvoorbeeld dat je gebruik kunt maken van bakpoeder, een vaatwastablet of een citroen?

Advertentie

Airfryer schoonmaken

Grote kans dat je een airfryer hebt aangeschaft omdat je houdt van gemak. Het apparaat is namelijk ontzettend makkelijk in gebruik en een echte alleskunner in de keuken. Maar ja, het apparaat moet wel af en toe schoongemaakt worden. Ondanks dat je geen frituurvet in de airfryer gebruikt, wordt-ie namelijk nog steeds vuil.

In de vaatwasser

Een airfryer bestaat uit losse onderdelen en dat is in het geval van schoonmaken hartstikke handig. De losse onderdelen zijn namelijk vaatwasserbestendig. Toch is de kans groot dat de vaatwasser niet alle hardnekkige vetresten weet te verwijderen. Loop jij tegen dit probleem aan en maakt jouw vaatwasser de mand en/of opvangbak niet brandschoon? Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Speciale reinigers

Er zijn verschillende ‘airfryer-reinigers’ op de markt. Echt waar, googel er maar eens op. Met dit product verwijder je eenvoudig vet- en etensresten. Ook belangrijk: het product tast je airfryer niet aan. Vaak werkt het als volgt: je zorgt er als eerste voor dat je het product aanbrengt op de gewenste oppervlakten. Daarna laat je alles circa een uur weken in de gootsteen. Je kunt de boel daarna afspoelen met water. Gebruik een spons om alle losgeweekte etensresten eraf te vegen. Voor de hardnekkige plekken kun je een harder borsteltje gebruiken.

Airfryer schoonmaken met citroen

Een andere manier om je airfryer schoon te maken, is middels het gebruik van een citroen. Dit is ook een milieuvriendelijke manier. Citroen ontvet en laat vieze geurtjes verdwijnen. Zo doe je het: leg een stukje aluminiumfolie in de opvangbak en giet daar een klein laagje water op. Snijd een citroen in stukken en leg deze in het water. Zet de airfryer aan op 180 graden. Na 10 minuten zet je ‘m weer uit. De vet- en etensresten worden zo losgeweekt en komen op de folie terecht. Je kunt ook een kommetje met citroensap in de airfryer zetten, maar dan moet dit kommetje wel hittebestendig zijn.

Het verwarmingselement

Het verwarmingselement van de airfryer zit bovenin en kan vies worden door opspattend vet. Dit element kun je niet losmaken en is daarom lastig schoon te maken. Je kunt als eerste proberen om het met de hand te reinigen met afwasmiddel en een natte doek. Lukt dat niet? Ga dan over op het gebruik van bakpoeder.

Bakpoeder

Je kunt je airfryer ook reinigen door bakpoeder te gebruiken. Wij leggen je in stappen uit hoe je dat doet.

  1. Haal de losse onderdelen uit de airfryer en zet het apparaat op z’n kop. Vul een spuitflesje met 100 milliliter water en 3 gram bakpoeder (schud goed voor gebruik).
  2. Spuit dit mengsel aan de binnenkant van de airfryer en focus op de vieze plekken. Wacht een minuut, zet je apparaat daarna weer rechtop en laat ‘m zo 30 minuten staan. Herhaal het inspuiten en het halfuur wachten nog een keer.
  3. Stop de losse onderdelen terug in het apparaat en giet een laag water in de opvangbak. Zet de airfryer aan op 200 graden.
  4. Zet het apparaat na 20 minuten weer uit en laat het water uit de bak lopen. Maak de losse onderdelen schoon en laat het apparaat afkoelen.
  5. Als de airfryer is afgekoeld, kun je het apparaat ondersteboven zetten en de binnenkant afnemen met een doek.

Airfryer snel schoonmaken met een vaatwastablet

Nog een makkelijke manier om de binnenkant van een airfryer schoon te maken is met een vaatwastablet. Dit doe je als volgt: haal de bak los, doe er water in en zet daar het losse mandje in. Doe hier een vaatwastablet bij en laat dit een kwartier staan. Na dit kwartier kun je alles gemakkelijk afnemen met een doek of borstel en je zult zien dat je de vet- en etensresten er eenvoudig afveegt.

Bekijk je liever in video-vorm hoe je de airfryer eenvoudig schoonmaakt? Check dan deze video van LibelleTV: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLPRS, Handyman. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je een gladde huid na het scheren? Zó voorkom je scheerbultjes

Als je je ooit hebt geschoren, weet je dat scheerbultjes vrijwel onvermijdelijk zijn. Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen deze vervelende bultjes te voorkomen. 

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het scheren groeien, omkrullen en terug in je huid prikken. Die haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, toch vangen ze snel bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een soort ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken. Het is niet echt een infectie, maar de huid kan wel opzwellen en rood worden.

Advertentie

Oplossingen

Als je grof, dik en krullend haar hebt, heb je meer kans op scheerbultjes. Maar dat betekent niet dat je deze bultjes niet kunt voorkomen. Een oplossing is om het haar te (laten) verwijderen met laserontharing. Er groeit dan geen haar meer terug, waardoor je ook geen bultjes meer hebt. Verder kun je natuurlijk stoppen met scheren en het haar gewoon laten groeien.

Tips voor de perfecte scheerbeurt

Mocht je je toch willen scheren, dan is het ten eerste belangrijk om je huid regelmatig te exfoliëren. Je verwijdert dan de dode huidcellen, waardoor er tijdens het scheren minder obstakels zijn en de kans op irritaties kleiner is. Verder is slim om vochtinbrengende scheerschuim of -gel te gebruiken. Het scheermesjes glijdt dan met minder wrijving over je huid, waardoor de kans op irritaties kleiner is.

Niet te veel mesjes

Daarna moet je goed naar de haargroei kijken. Scheer nooit tegen de richting in. Verder is het advies om een scheermesje te kopen met minimale mesjes. Hoe meer mesjes, hoe groter het risico op scheerbultjes. Meerdere mesjes zorgen voor stoppeltjes in plaats van een gladde huid. Enkele mesjes zijn minder gevoelig voor je huid en veroorzaken daardoor minder bultjes.

Libelle’s Daphne harste haar benen in plaats van ze te scheren- zo beviel het haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je een gladde huid na het scheren? Zó voorkom je scheerbultjes

Als je je ooit hebt geschoren, weet je dat scheerbultjes vrijwel onvermijdelijk zijn. Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen deze vervelende bultjes te voorkomen. 

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het scheren groeien, omkrullen en terug in je huid prikken. Die haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, toch vangen ze snel bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een soort ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken. Het is niet echt een infectie, maar de huid kan wel opzwellen en rood worden.

Advertentie

Oplossingen

Als je grof, dik en krullend haar hebt, heb je meer kans op scheerbultjes. Maar dat betekent niet dat je deze bultjes niet kunt voorkomen. Een oplossing is om het haar te (laten) verwijderen met laserontharing. Er groeit dan geen haar meer terug, waardoor je ook geen bultjes meer hebt. Verder kun je natuurlijk stoppen met scheren en het haar gewoon laten groeien.

Tips voor de perfecte scheerbeurt

Mocht je je toch willen scheren, dan is het ten eerste belangrijk om je huid regelmatig te exfoliëren. Je verwijdert dan de dode huidcellen, waardoor er tijdens het scheren minder obstakels zijn en de kans op irritaties kleiner is. Verder is slim om vochtinbrengende scheerschuim of -gel te gebruiken. Het scheermesjes glijdt dan met minder wrijving over je huid, waardoor de kans op irritaties kleiner is.

Niet te veel mesjes

Daarna moet je goed naar de haargroei kijken. Scheer nooit tegen de richting in. Verder is het advies om een scheermesje te kopen met minimale mesjes. Hoe meer mesjes, hoe groter het risico op scheerbultjes. Meerdere mesjes zorgen voor stoppeltjes in plaats van een gladde huid. Enkele mesjes zijn minder gevoelig voor je huid en veroorzaken daardoor minder bultjes.

Libelle’s Daphne harste haar benen in plaats van ze te scheren- zo beviel het haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien