Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Appen met telefoon in houder? Ook dát is levensgevaarlijk

Appen achter het stuur is verboden, dat wisten we al. Maar wist je dat appen met je telefoon in de daarvoor bestemde houder net zo gevaarlijk is? Dit blijkt uit een recent onderzoek onder weggebruikers, meldt het AD maandag.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), een belangrijk kabinetsadviseur.

Advertentie

Appen achter het stuur

Automobilisten die hun telefoon in hun hand houden om een berichtje te sturen, slingeren meer en houden hun snelheid niet constant. Daarom is appen achter het stuur bij de wet verboden. Maar nu blijkt dat het even gevaarlijk is als je een berichtje verstuurt vanaf je telefoon in de daarvoor bestemde houder.

Ongewenst

Deze uitkomst is verrassend, aangezien je je telefoon wel mag bedienen wanneer deze in de houder zit. “Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook ongewenst”, leest het onderzoek van de stichting.

Verkeerd signaal

“Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is”, vervolgt het onderzoek. Daarom pleit het SWOV voor meer onderzoek naar het gevaar van je telefoon bedienen in de houder.

Verbod

Toch verwacht een woordvoerder van verkeersminister Van Nieuwenhuizen niet dat er een volledig verbod komt op het gebruik van je mobiele telefoon in de auto.

“Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee”, aldus de woordvoerder.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien