Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Avondklok: onder welke omstandigheden mag je na 21.00 uur nog wél naar buiten?

Vanavond gaat om 21.00 uur voor het eerst de avondklok in. Van 21.00 uur tot 04.30 uur is het niet toegestaan om naar buiten te gaan, maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Onder welke omstandigheden mag je nu tijdens de avondklok nog wél naar buiten?

Wij hebben de uitzonderingen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Advertentie

Werk

Als je voor je werk tijdens de avondklok nog buiten moet zijn, dan is dit gewoon toegestaan. Je hebt nu eenmaal beroepen die ’s avonds ook gewoon doorgaan, zoals bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken. Mocht je naar buiten gaan dan moet je wel een verklaring van je werkgever kunnen tonen. Op de website van de Rijksoverheid kun je een zogeheten ‘modelverklaring’ downloaden.

Medische hulp voor mensen of dieren

In sommige noodgevallen mag je je tijdens de avondklok ook nog buiten begeven, bijvoorbeeld als je medische hulp nodig hebt voor een mens of dier. In zo’n geval is het niet nodig om een verklaring te kunnen tonen, omdat het om een spoedgeval gaat.

Aangelijnd uitlaten van een huisdier

Ook als je een huisdier hebt die er ’s avonds nog uit moet mag je na 21.00 uur nog naar buiten.

Hulpverlening aan hulpbehoevend persoon

Voor hulpverlening aan een hulpbehoevend persoon mag je nog wel naar buiten ’s avonds. dit betekent dus dat als je bijvoorbeeld als mantelzorger voor iemand zorgt, je ook nog naar buiten mag.

Uitvaart

Ook voor een uitvaart mag je na 21.00 uur nog buiten zijn. Hou er wel rekening mee dat vanaf 25 januari er nog maar maximaal 50 personen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart.

Een noodzakelijke reis naar het buitenland

Omdat noodzakelijke reizen naar het buitenland nog zijn toegestaan, mag je om deze reden ook nog tijdens de avondklok naar buiten. Stel nu dat een familielid uit het buitenland plotseling is overleden, dan mag je dus nog gewoon na 21.00 met de auto naar het vliegveld rijden.

Een zitting van een rechter

Mocht je nu moeten voorkomen voor de rechter of bijvoorbeeld als rechter of officier van justitie werken, dan mag je je ook ’s avonds nog buiten begeven. Rechtszaken kunnen namelijk tijdens de avondklok nog gewoon doorgaan. Net als zittingen van een officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissies.

Afleggen van examen

Ook voor het afleggen van een examen mag je je ’s avonds nog buiten bevinden. Alle geplande examens van onderwijsinstellingen kunnen gewoon doorgaan tijdens de avondklok.

Als je gast bent van een live avondprogramma

Het merendeel van Nederland zal hier weinig aan hebben, maar mensen die te gast zijn bij een live avondprogramma mogen ’s avonds ook nog buiten zijn. Dit is alleen wel onder de voorwaarde dat ze een uitnodiging hebben.

Reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen

Mocht je nu vanuit het buitenland naar Nederland komen, dan mag je ook nog na 21.00 uur buiten zijn. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je net bent aangekomen, bijvoorbeeld door een vliegticket of iets dergelijks te laten zien.

Als je dak-of thuisloos bent

Dak- en thuislozen die geen gebruik willen maken van maatschappelijke opvang mogen ook ’s avonds na 21.uur nog buiten zijn.

Bij rampspoed

Als er sprake is van rampspoed, denk bijvoorbeeld aan een bevalling of een ongeluk in de huiselijke sfeer, mag je uiteraard ook na 21.00 nog naar buiten.

Belangrijke vragen

Tot slot hieronder nog wat antwoorden op dingen die je je wellicht afvraagt:

Kan ik ’s avonds nog met het openbaar vervoer reizen?

In principe wel, want het openbaar vervoer rijdt ook na 21.00 uur nog gewoon. Je mag echter alleen met de trein, tram of bus reizen als één van de bovenstaande uitzonderingen op jou van toepassing is. Dus als je bijvoorbeeld naar je werk gaat of mantelzorg moet verlenen.

Mag ik iemand ’s avonds met de auto ergens afzetten of ophalen?

Helaas is het ophalen of afzetten van iemand die bijvoorbeeld s’ avonds aan het werk is geen geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok. “Zij kunnen gebruik maken van het ov of de taxi,” zo zegt de Rijksoverheid. Alleen als je dus zelf naar je werk moet gaan, mag je buiten zijn. Maar niet om iemand anders op te halen of weg te brengen van werk.

Kan ik ’s nachts nog eten laten bezorgen?

Veel mensen vragen zich af of ze bijvoorbeeld ’s nachts nog eten kunnen bestellen en laten bezorgen: dit mag gewoon mits de bezorger die het eten brengt een werkgeversverklaring op zak heeft.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan over het verraad van haar vader: "Ik zou mijn kind nooit opzettelijk pijn doen"

In exclusieve beelden van het interview van Oprah met Meghan en Harry doet de hertogin van Sussex nog een boekje open over de slechte band tussen haar en haar vader, Thomas Markle. 

Meghan verloor contact met haar vader rond de tijd van haar huwelijk met prins Harry in 2018. Thomas sprak toen namelijk voortdurend met de Britse pers.

Advertentie

In nieuwe beelden van het Oprah-interview zegt Meghan dat ze het moeilijk vindt om haar vader hiervoor te vergeven. Deze beelden werden niet vertoond in het interview, maar CBS vond het toch de moeite waard om ze te delen.

Verraad van haar vader

“Voelde het als verraad toen je ontdekte dat je vader met de roddelbladen werkte?”, vraagt Oprah. Er valt een kleine stilte. Meghan is zichtbaar geraakt door de vraag en geeft eerlijk toe dat ze niet weet of ze zich wel op haar gemak voelt bij dit onderwerp.

Toch wil ze hier wel iets over zeggen. Ze legt uit dat ze haar vader de kans heeft gegeven de waarheid te vertellen, maar hij bleef ontkennen dat hij met de roddelbladen samenwerkte. “Toen ik het hem vroeg, zei hij: ‘Nee, absoluut niet'”, vertelt Meghan. Maar ze kwam er al snel achter dat hij loog. “Ik zei: ‘Ik wil dat je het me gewoon vertelt, want als je me de waarheid vertelt, kunnen we je helpen. Maar dat lukte hem niet.”

Opzettelijk

Dit heeft Meghan heel veel pijn gedaan. Ze kan dan ook niet geloven dat ze haar kinderen ooit dezelfde pijn zou bezorgen. “Ik kijk naar Archie, ik denk aan dit kind, en ik kan me echt niet voorstellen dat ik mijn kind opzettelijk pijn zou doen.” dus het is moeilijk voor mij om hem dat te vergeven.”

Zó willen prins Harry en Meghan hun kind gaan opvoeden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail, CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zware windstoten en veel regen: het lijkt de komende week wel herfst

Door alle regen en windstoten tot 110 kilometer per uur lijkt het de komende week wel herfst. Dan is binnenblijven niet zo moeilijk meer.

De week begint rustig, maar vanaf woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht toe. De lente staat voor de deur, maar komende week lijkt het wel herfst.

Advertentie

Veel regen

De zuidwestenwind zorgt in de kustgebieden voor vrij krachtige windstoten. De bewolking overheerst en in de middag volgt vanuit het noordwesten een heleboel regen. Lokaal kan deze week opgeteld 40 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal gesproken in een halve maand. De temperatuur stijgt naar zo’n 8 à 10 graden Celsius.

Bijna herfst

In de nacht naar donderdag wordt het onstuimig. De wind neemt in kracht toe en langs de kust komt een stormachtige wind te staan met kans op zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden.

Wisselvallig

Gelukkig neemt de wind in de loop van de donderdag wel weer wat af, maar het blijft de rest van de week en in het weekend herfstachtig. Vanaf vrijdag neemt de wind weer in kracht af, maar de wisselvalligheid houdt wel aan. Er zijn veel wolkenvelden met dagelijks kans op enkele buien. Af en toe kan het zonnetje doorbreken, maar de temperaturen blijven rond de 8 à 11 graden.

Voortaan loop je een stuk vrolijker met je paraplu door die plensbui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline, Buienradar. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Solliciteren maar: dít bedrijf zoekt iemand die smaken van paaseitjes test

Opzoek naar je droombaan? Zoek niet verder! Budgetsupermarkt Aldi heeft namelijk een geweldige vacature. Het bedrijf zoekt iemand die de smaken van paaseitjes test.

Je leest het goed: je kunt nu een carrière in paaseitjes eten beginnen én je wordt ervoor beloond.

Advertentie

Vacature: paaseitjes testen

Aldi Ierland zoekt een hoofdofficier op het gebied van paaseitjes. Een mooie titel voor een belangrijke functie, want je wordt dan verantwoordelijk voor alle paaseitjes die verkocht worden bij de supermarktketen.

Solliciteren maar!

Je mag de smaken van de eitjes op professionele wijze beoordelen en krijgt daar een beloning voor: een hele grote berg paaseitjes. Klinkt goed, toch?

Eisen

Er zijn wel een paar eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk gek zijn op chocolade. En je moet een kenner zijn: jij moet immers beoordelen welke smaken wel en niet goed genoeg zijn voor in de schappen. Ook mag je natuurlijk niet te snel misselijk worden, je moet namelijk flink wat eitjes achter elkaar kunnen eten.

Wil je solliciteren? Dat kan tussen 8 en 12 maart. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Om je vingers bij af te likken: deze heerlijke chocoladetaart voor Pasen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Vriendin. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien