Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Bang voor onweer? Hier wat geruststellende weetjes

Harde donders en oogverblindende flitsen: sommige mensen zijn er gek op, anderen vinden het verschrikkelijk. Behoor jij tot die laatste groep? Dan hebben wij goed nieuws voor je! De kans dat je écht iets overkomt is namelijk heel klein.

Volgens het KNMI komen in Nederland gemiddeld 1 of 2 mensen per jaar door een blikseminslag om het leven. Ter vergelijking: vorig jaar stierven er 629 Nederlanders in het verkeer. Oftewel: de kans op een auto-ongeluk is vele malen groter dan de kans op een blikseminslag.

Advertentie

Wat is bliksem?
Bliksem is ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde. De temperatuur rond een bliksemschicht is 30.000 graden Celsius en de spanning loopt op in de miljoenen volts. Bliksem is dus gevaarlijk omdat het enerzijds zo warm is en anderzijds omdat je in aanraking komt een enorm hoog voltage. Je zenuwstelsel kan hierdoor kortsluiting krijgen, wat kan leiden tot een hartstilstand. Dit betekent echter niet dat een blikseminslag altijd dodelijk is.

Kans op overleven
“Zelfs als de bliksem rechtstreeks inslaat, heb je een kans van twee op drie om te overleven. Dat komt omdat de stroom de weg van de kleinste weerstand kiest. Tijdens een onweer regent het meestal fel. De persoon is doorweekt. Langs het water op de huid zal de stroom het snelst worden afgevoerd naar de grond. Dat is voor veel mensen de redding,” schrijft weerman Frank Deboosere op zijn website. Gerdien is één van die mensen die een blikseminslag overleefde. In de video hierboven vertelt zij haar verhaal.

Weinig onweer
Daarnaast bliksemt het ook niet overal evenveel. in Europa bliksemt het bijvoorbeeld weinig. De plaats met de meeste inslagen is Midden-Afrika, en dan met name in Congo. Warmte speelt hierbij een grote rol: als het warm en onstabiel weer is, zijn er al snel onweersbuien.

Wat te doen?
Volgens het KNMI is het raadzaam om bij onweer bescherming te zoeken, zeker wanneer de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het is het beste om naar binnen te gaan en de ramen dicht te houden. Veilig is ook een afgesloten auto of metalen caravan, omdat bij blikseminslag de lading direct wordt afgevoerd.

Buiten schuilen
Begint het te onweren als je buiten loopt? In principe loop je dan alleen maar gevaar als je boven de omgeving uitsteekt. Vermijd daarom open velden, meren en stranden. Ook kun je beter uit de buurt van bossen en andere hoge dingen blijven, zoals lantaarnpalen, torens en hoogspanningsleiders. Loop je toch op een open veld en kun je niet zo snel ergens schuilen? Maak je dan zo klein mogelijk door op je hurken te gaan zitten. Je voeten moeten tegen elkaar aan staan zodat de stroom niet door het lichaam kan. Schuil nóóit onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.

Maatregelen thuis
In huis is het verstandig om niet te dicht bij het raam te staan. Ook kun je maar beter stekkers uit antenne- en telefoonaansluitingen halen, omdat de stroom van (nabije) blikseminslag zich een weg baant langs leidingen en dus apparatuur. Als je huis niet beveiligd is tegen bliksem, kun je beter geen bad of douche nemen, en kranen, radiatoren en wasmachines niet aanraken.

De mooiste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Gelderlander.nl. Beeld: iStock

 

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien