Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dit kan er gebeuren als je je beddengoed te lang niet wast

Je ligt er dagelijks zo’n 8 uur in te ronken, woelen en doezelen: je beddengoed. Ondanks dat we er zo veel tijd in doorbrengen, is het bed bij veel mensen niet bepaald de schoonste plek in huis. En dat terwijl slapen in vies beddengoed vervelende gevolgen voor je gezondheid kan hebben.

Het wordt aangeraden om je beddengoed 1 keer per week te wassen. Je kunt dit maximaal rekken tot 2 weken, maar het is echt niet verstandig om nog langer te wachten. Je lakens liggen namelijk in mum van tijd vol met bacteriën, speeksel, huidschilfers en zweet. En daardoor kun je last krijgen van deze 3 gezondheidsproblemen:

Advertentie

1. Puistjesuitbraak
Ben jij weleens wakker geworden met een uitbraak van puistjes, pukkeltjes, of mee-eters? Het kan heel goed zijn dat je ongewassen beddengoed de oorzaak is. De bacteriën die zich opstapelen in de vezels van je lakens en kussensloop, doen je huid geen goed. Ook restjes make-up en crèmetjes die je op je lijf hebt gesmeerd, komen in de lakens terecht. En hoewel die crèmes misschien goed zijn voor je huid als je het direct op je lichaam smeert, heeft het juist een averechts effect als die cosmeticarestjes een paar dagen in je lakens hebben liggen broeien.

2. Infecties
Slapen in vies beddengoed verhoogt de kans op bacteriële infecties en schimmelinfecties. Doordat we ’s nachts veel zweten in bed, is je beddengoed een plek waar schimmels zich heel goed thuis voelen. Zo leeft de Cladosporium-schimmel graag in vochtige plekken in je matras. Deze schimmel kan onder andere leiden tot luchtwegproblemen, ontstekingen aan de huid en schimmelnagels. Ook de schimmel die ringworm veroorzaakt gedijt goed in vies beddengoed.

3. Allergie
Als je je lakens niet regelmatig wast, wordt het een broeiplaats voor huisstofmijt. Huisstofmijten leven van jouw huidschilfers, dus een ongewassen bed is een waar paradijs voor hen. Hoe langer je wacht met wassen, hoe lastiger het wordt om de mijten uit je bed weg te krijgen. En het spreekt voor zich dat mensen met een allergie tegen huisstofmijt geen baat hebben bij een bed vol van deze beestjes…

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: My Domaine. Beeld: iStock

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien