Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Waar je op moet letten als je online met iDEAL betaalt

Even snel je aankoop via iDEAL afrekenen, ontzettend makkelijk en snel gedaan. Toch kun je dit beter niet altijd doen.

NOS deed onlangs een onderzoek naar een groep van 1.700 gedupeerde mensen. Vrijwel al deze mensen hadden via iDEAL of een overboeking hun geld overgemaakt voor een product. Dit product hebben zij nooit gekregen. Zo waren de meeste mensen gemiddeld 100 euro kwijt en dit geld kregen zij mooi niet terug.

Advertentie

Vaak gaat het om een product dat gekocht wordt via Marktplaats. Maar hoe voorkom je dat je wordt opgelicht met je aankoop?

Marktplaats
Als je iets koopt via Marktplaats, probeer dan langs te gaan. Zo kun je zelf het product meenemen en vaak ook contant betalen. Eventueel kun je ook ter plekke het geld overmaken naar diegene.
Wil je toch echt overmaken vanuit huis als je iets via Marktplaats koopt? Regel dan dat je bijvoorbeeld eerst de helft overmaakt en de andere helft als je het product hebt binnengekregen.

PayPal
Neem een PayPal-account. Deze kun je makkelijk online aanmaken. Vervolgens voeg je je rekeningnummer of creditcard toe aan het account en dan kun je gemakkelijk je online aankopen doen. Je kunt er zelf voor kiezen om het direct van je rekening af te schrijven, of om een saldo op je PayPal te zetten. PayPal dekt de kosten als het product niet aankomt óf heel sterk afwijkt van wat je dacht dat je zou krijgen. Ideaal!

Kijk het na
Check degene wie jij betaalt. Dit kan heel gemakkelijk via deze website. Je voert het rekeningnummer in waar je het naar overmaakt en de website bekijkt of daar meldingen over zijn binnengekomen. Geen meldingen? Dan kun je er voorzichtig van uitgaan dat het veilig is.

Creditcard
Gebruik je creditcard. Natuurlijk kan dit niet bij elke webshop, maar als het wél kan, is het verstandig om deze kaart te gebruiken. Mocht je product namelijk niet aankomen, kun je je geld terugkrijgen als het via een creditcard betaald is. Bij iDEAL-betalingen is dit vrijwel nooit het geval. Alle creditcards bieden daarnaast een aankoopverzekering van minimaal 180 dagen. Je aankopen zijn dan zo veel dagen verzekerd tegen schade, diefstal en verlies.

Wil je online kleding shoppen? Doe dit goedkoop met de tips uit bovenstaande video. 

Het gebruiken van een creditcard of PayPal is dus erg verstandig als je online een aankoop gaat doen. Het beschermt je vooral tegen de diefstal op het internet én geeft je net wat meer zekerheid. Let wel op dat een creditcard altijd netjes betaald moet worden aan het einde van de maand om schuld te voorkomen.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Lees meer

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien