Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Vogels in de winter bijvoeren? Gebruik géén plastic netjes

Nu de temperatuur buiten daalt, wordt het voor de vogels lastiger om voedsel te vinden. Om de vogels een handje te helpen, hangen veel mensen vogelvoer op in de tuin of op het balkon. Hartstikke goed…

Maar pas op met de vetbollen.

Advertentie

Plastic
Vogels zijn in de winter heel blij met extra vogelvoer in je tuin, maar pas goed op met vetballen voor mezen met pinda’s. Deze vetballen zitten namelijk in plastic nestjes en dit levert een gevaar op voor vogels.

Dierenleed
Op Facebook deelt Zwerfinator een heftig filmpje. “Als je vogels bijvoert in de winter gebruik dan geen plastic netjes. We vinden ze overal als zwerfafval en ze veroorzaken plastic vervuiling en dierenleed. En het kan nog erger. Zoals dit.” In het filmpje is te zien hoe een meeuw een vetbol pakt en ‘m in één keer met netje en al naar binnen schrokt.

Zielig
De meeuw is niet het enige dier voor wie zo’n vetbol met plastic netje gevaarlijk kan zijn. Vogels kunnen met hun kopje of pootjes vast komen te zitten en muizen kunnen zichzelf er per ongeluk aan ophangen. En daar komt nog bij dat al die netjes als zwerfafval in de natuur terechtkomen. Haal het netje dus van het voer af, vóórdat dat je het aan de vogels geeft.

Afvalvrij
Er bestaan genoeg afvalvrije manieren om vogels bij te voeren in de winter. Zo kun je pinda’s prima los in de tuin leggen of aanbieden in een hangende voersilo. Voor vetbollen zijn er metalen houders te koop en je kunt natuurlijk ook alles los in een voederhuisje leggen.

Op zoek naar afvalvrije manieren om vogels te voeren? Deze voedersilo kan een mooie oplossing zijn:

Zó help je de vogels in je tuin de winter door:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Zwerfinator. Beeld: iStock

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien