Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Bladeren in je tuin? Op deze plekken kun je ze beter laten liggen

Het is herfst en dat betekent dat veel bomen hun bladeren weer laten vallen. Nu zijn die bladeren tijdens een boswandeling best een mooi gezicht, maar in je tuin wil je ze liever niet hebben. Toch kun je de bladeren in je tuin op sommige plekken beter wél laten liggen.

En er zijn ook plekken waar je ze juist beter kunt weghalen.

Advertentie

Waarom laten bomen bladeren vallen?

Dat bomen in de herfst hun bladeren laten vallen, is niet zomaar. De vochthuishouding verandert namelijk. Het water dat een boom opneemt via zijn wortels, verdampt weer via de bladeren. Omdat een boom in de winter te veel water verdampt, is er een risico op uitdroging. Om dit te voorkomen laat een boom zijn bladeren los. Voor de boom is het dus wel degelijk beter om zijn bladeren te laten vallen.

Bladeren in je tuin? Hier laat je ze beter liggen

Wanneer je een tuin vol bladeren hebt, wil je die natuurlijk weghalen. Bij de meeste bladeren kun je dit gewoon doen, maar bladeren die in de borders liggen kun je juist beter daar laten. De bladeren vormen een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Daarnaast doe je dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren. Tot slot zorgen de bladeren ook nog eens voor extra voedingsstoffen. Het bodemleven zet de bladeren namelijk automatisch om tot voedingstoffen voor de grond. Let er wel op dat de laag bladeren niet te dik wordt, anders kan de grond geen zuurstof meer opnemen. Een laag van 10 centimeter is het uiterste maximum.

Waar wel weghalen?

Op sommige plekken is het juist wél beter om de bladeren weg te halen, bijvoorbeeld op je gazon. Als je de bladeren hier zou laten liggen, krijgt het gras niet genoeg licht en gaat het dood. Hierdoor kun je gele of zelfs kale plekken krijgen. Ook bij de vijver kun je beter geen bladeren laten liggen: wanneer de bladeren gaan rotten zorgt dit namelijk voor verzuring van het water waardoor planten en vissen doodgaan.

Met déze 5 vrolijke herfstbloeiers staat je tuin ook nu nog vol met kleur:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

 

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien