Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoe geef je bloemen een zo lang mogelijk leven?

Die mooie bos bloemen zo lang mogelijk mooi houden is elke keer weer een uitdaging. Dat de vaas schoon moet zijn (liefst met chloor gepoetst, en daarna goed uitgespoeld) weten we vaak nog wel. Maar wat zijn nou de echte toptips van experts? Mirjan Strijker, winnaar van ‘Hollands Beste Bloemstylist’ en eigenaar van Stijlstrijker kan het weten.

Goed snijden, het juiste water, de juiste plek… een bos bloemen mooi houden is geen sinecure.

Advertentie

De beste tactiek
“Er zijn wel duizenden tactieken en theorieën”, vertelt zij. “Van stuivers tot Seven Up. Maar wat mij betreft hoeft dat allemaal echt niet. Wat wél echt helpt bij de levensduur:

  1. Kies de juiste kwaliteit bloemen. “Die al iets opengaan, zodat ze zeker weten tot bloei komen.”
  2. Snijd de bloemen schuin af. “En dus niet knippen! Dit drukt de stengel in. Zo schuin mogelijk snijden met een schoon mes is het allerbeste.”
  3. Gebruik dat zakje voeding dat bij de bloemen zit. “Die is speciaal ontwikkeld om de bloei te bevorderen. Houd wel de verhoudingen aan die op de verpakking staan.”
  4. Ververs het water niet. “Aanvullen is voldoende.”
  5. Kies de juiste plek in huis. “Zet bloemen niet op de tocht, in de felle zon of vlak bij een warmtebron. Ook de fruitschaal is geen vriend.”

Langbloeiers
Dan is er natuurlijk ook nog de keuze voor een type bloem die ontzettend mee kan werken met een lange levensduur. Mirjan: “Om de chrysant kunnen we echt niet omheen. Met de juiste verzorging kan die wel tot 21 dagen blijven staan. En er komen steeds meer varianten van deze bloem, dus dat oubollige imago schudt hij echt wel van zich af.” De chrysant is niet alleen: ook de alstroemeria is lang houdbaar. En dan is er de zuiderwindlelie nog. “Die wordt ook wel bloemistenverdriet genoemd, omdat de klant dan een poos wegblijft.”

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Zo passen je bloemen tóch in een te grote vaas.

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 

Tekst: Claudia Witteveen. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien