Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Burgemeester roept op zijn dorp niet te bezoeken: "Blijf alsjeblieft weg"

Je zou denken dat een burgemeester er niets op tegen heeft dat zijn dorp razend populair is onder toeristen. Toch is dat voor het plaatsje Hallstatt in Oostenrijk niet het geval. Burgemeester Alexander Scheutz vraagt met klem om alsjeblieft niet te komen.

Hij heeft zelfs wegen laten afsluiten om de toeristen tegen te houden.

Advertentie

Niet te stoppen
Het dorpje Hallstatt is werelderfgoed en staat bekend om haar pastelkleurige huizen die aan een prachtig meer liggen. Het dorpje in de Alpen telt slechts 900 inwoners. Toch is het er dag in dag uit enorm druk. Bussen vol vakantiegangers rijden af en aan. Fijn voor de hotels en restaurants, maar volgens de burgemeester kan het dorp de vele mensen niet meer aan. “Maar we kunnen ze niet echt stoppen”, vertelt hij aan The Times.

Hallstatt is vooral geliefd onder Chinezen. In de provincie Guangdong heeft een projectontwikkelaar 7 jaar geleden het dorpje namelijk praktisch nagebouwd. Inclusief kunstmatig meer en dezelfde naam en uitstraling als Hallstatt. Miljoenen Aziaten reizen sindsdien naar Oostenrijk af om het échte Hallstatt te bezoeken. Op Instagram staat het vól met foto’s van het dorp. Ook wordt Hallstatt als belangrijkste inspiratiebron voor de bekende Disneyfilm Frozen gezien.

Waanzin
Toeristen doen de gekste dingen in het dorp. Ze laten drones opstijgen of bellen bij bewoners aan met de vraag om het toilet te gebruiken. Een café-eigenaar vertelt dat zijn moeder zelfs op een ochtend wakker werd en slapende toeristen in haar woonkamer aantrof. “Waanzin”, noemt een winkeleigenaar het. “En ze kopen niets. De dagjesmensen wurmen zich door de nauwe straatjes en nemen foto’s, maar iets kopen doen ze niet. Alleen de hotels en restaurants profiteren van het massatoerisme.”

Toegegeven: Hallstatt is dan ook wel echt een pláátje:

Zin om op vakantie te gaan naar een plek waar je niet waar het niet wemelt van de toeristen?

5-daagse trip IJsland
5-daagse trip IJsland
- vanaf € 750,- p.p.
Bekijk deze reis

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Times. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien