Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Is je cactus bruin en slap? Dít kan de oorzaak zijn

Cactussen zijn ontzettend makkelijk te onderhouden. Ze hebben af en toe water nodig en verder hoef je er eigenlijk niet naar om te kijken. Toch kunnen ze soms bruin en slap worden, maar komt dat eigenlijk door?

Vetplanten en cactussen zijn over het algemeen heel sterk en hebben niet zo verzorging nodig. Maar toch kan ‘ie na een tijdje ineens slap en bruin worden. In dat geval ligt de oorzaak meestal bij een schimmel.

Advertentie

Frisse lucht
Wat je dan het beste kunt doen is de plant enkele dagen in de frisse buitenlucht zetten. Doe dit alleen in de zomer, wanneer het warm genoeg is. Anders gaat ‘ie sowieso dood. Cactussen zijn namelijk vooral warme temperaturen gewend. Zorg er bovendien voor dat de plant niet nat wordt. Dus zet ‘m het liefst op een droge plaats. Helpt dit niet? Dan kun je het beste aan de slag met bestrijdingsmiddelen die je in diverse tuincentra kan kopen.

Waterstraal
Een cactus kan soms dus last krijgen van wolluis of schimmels. Meestal kan je dit probleem oplossen door de cactus onder een krachtige waterstraal te houden om hem weer schoon te maken. Let wel op dat je de cactus niet beschadigd en dat de grond niet te vochtig wordt.

Nieuwe grond
De kans is groot dat de schimmel is ontstaan doordat je de cactus te veel water hebt gegeven. Schimmels houden namelijk van een donkere, vochtige omgeving. Wanneer de schimmel voornamelijk in de potgrond zit, kun je cactus afschudden en nieuw potgrond bij de plant doen. Zo geef je de cactus een nieuwe kans. Succes!

Meesterbinder Martijn: zó vaak moet je een cactus water geven:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Plantiful.be. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien