Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Champagne, cava of prosecco: wat is de beste keuze voor de lijn?

Probeer je af te vallen, maar wil je tijdens de jaarwisseling toch een glaasje bubbels drinken? Wij zochten voor je uit welke flessen het minste suiker bevatten.

Het aantal calorieën in champagne, cava of prosecco is nagenoeg gelijk: gemiddeld zo’n 77 kcal per glas. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel suiker er aan toegevoegd is. En daar zit nogal een verschil in.

Advertentie

Mengsel van rietsuiker
Tijdens het fermentatieproces van de wijn worden de natuurlijke suikers uit de druiven omgezet in alcohol. Later vindt er nog een 2e gisting plaats: daarvoor wordt liqueur de dosage toegevoegd, een mengsel van rietsuiker en gist. Ook nu worden de suikers omgezet in alcohol, maar er blijven restsuikers over. De hoeveelheid suiker in de liqueur de dosage bepaalt de zoetheid van de wijn.

Smaaktypes
Er zijn verschillende smaaktypes van champagne, cava en prosecco. Die worden aangeduid met verschillende benamingen op de fles, zoals brut, sec, of demi-sec. Aan deze benamingen kun je zien hoeveel suiker er in een fles zit. Een overzichtje:

Champagne
Extra brut: maximaal 6 gram suiker per liter
Brut: 6 tot 15 gram (dit is de meest gangbare champagne)
Sec: 17 tot 35 gram suiker
Demi-sec: 33 tot 50 gram suiker
Doux: meer dan 50 gram suiker

Cava
Extra brut : maximaal 6 gram suiker per liter
Brut: 6 tot 15 gram
Extra Seco: 12 tot 20 gram
Seco: 17 tot 35 gram
Semi-Seco: 33 tot 50 gram
Dulce: meer den 50 gram suiker per liter

Prosecco
Brut: maximaal 12 gram suiker per liter
Extra Dry: tussen 12 en 17 gram per liter
Dry: 17 tot 32 gram

Brut of sec?
Laat je dus niet in de maling nemen door de benaming extra seco of extra dry, want deze flessen zijn dus helemaal niet de meest droge wijnen. Wil je zo min mogelijk suikers binnenkrijgen tijdens oud en nieuw, ga dan dus voor een fles extra brut of brut. Er bestaat ook champagne en cava waaraan geen liqueur de dosage is toegevoegd en waarin minder dan 2 gram suiker per liter zit. Deze flessen hebben benamingen als brut nature of brute zéro. 

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Gall & Gall, Prosecco Name, Algemene Wijninfo.be 

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien