Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

De psychologische reden dat we allemaal met name toiletpapier inslaan

De beelden van hamsterende supermarktgangers vliegen ons de laatste dagen om de oren. Vooral houdbare producten zijn in veel winkels schaars, maar ook de schappen met toiletpapier zijn angstvallig leeg. Hoe komt het dat we juist massaal toiletpapier inslaan?

Daar blijkt – naast het feit dat toiletpapier natuurlijk uiteindelijk altijd wel op komt – nog een psychologische reden achter te zitten.

Advertentie

Toiletpapier hamsteren

Na de persconferentie over de coronamaatregelen van donderdagmiddag trokken veel mensen linea recta naar de winkel om boodschappen te doen. Supermarkten laten weten dat er vooral veel houdbare producten zijn ingeslagen zoals rijst, pasta, sauzen, soepen, houdbare melk en spullen uit de vriezer. Én we lijken maar wát bang te zijn om straks zonder toiletpapier thuis te zitten.

Op social media verschenen donderdag en vrijdag al gauw talloze foto’s van lege schappen. En in video’s uit het buitenland zien we dames vechten om het laatste pak toiletpapier. Dat we bang zijn om straks zonder eten te zitten is misschien nog logisch. Maar waarom slaan we dan ook zo massaal wc-papier in?

Psychologisch ‘spelletje’

Nu.nl legt in een video uit wat de psychologie daarachter is. Want ook al ben je zelf niet bang dat het wc-papier binnenkort opraakt, je buurman is dat wellicht wel. En de buurvrouw aan de andere kant van de straat zie je even later ook een auto vol toiletrollen uitladen.

Als al je buren uiteindelijk toiletpapier gaan inslaan, ga jij het voor de zekerheid toch ook maar doen. Om niet achter te blijven, maar ook omdat je tegelijkertijd op Facebook beelden tegenkomt van lege schappen. Langzaam bekruipt je dus toch het gevoel dat je ook wc-papier moet hebben, voordat je te laat bent. En dus spring je uiteindelijk toch op de fiets om ook maar wat extra rollen in te slaan. Iets met ‘als iedereen in de sloot springt’…

En er is nog een reden dat hamsteren sneller bij toiletpapier gebeurt dan bij andere verzorgingsproducten. Pakken wc-papier zijn natuurlijk vrij fors van formaat. Als die langzaam opraken in de supermarkt, dan merk je dat als klant al heel gauw. En ook dan denk je al gauw: ‘als anderen zo massaal toiletpapier inslaan, dan zal daar wel een reden voor zijn’.

Dokter Rutger legt uit wat je moet doen als je het vermoeden hebt dat je het coronavirus hebt:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien