Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Croissant of pistolet: hoe groot is het verschil in calorieën nu echt?

Een goed ontbijt is de perfecte start van je dag. Maar als je dan toch mag kiezen, kun je dan het beste gaan voor een croissant of een wit pistolet? Waar zitten de meeste calorieën in?

Frans ontbijtje
In een gemiddelde croissant van 40 gram zitten volgens de caloriechecker van het Voedingscentrum 161 kilocalorieën. Daarnaast zit in 1 croissant 8,4 gram vet, waarvan 4,4 verzadigd. Verder bevat dit Franse ontbijtje 16,9 gram koolhydraten (waarvan 1,8 suikers), 1 gram vezels, 3,8 gram eiwit en 0,47 gram zout. Dit is gemiddeld, want hoeveel verzadigd of onverzadigd vet er in een croissant zit, hangt af van de bereiding. Zo bevatten roombotercroissants een stuk meer verzadigde – en dus slechte – vetten.

Advertentie

Volkoren
Een witte pistolet van 50 gram bevat nét iets minder calorieën, namelijk 138. Ook het vetgehalte ligt een stuk lager: 0,8 gram. Het aantal koolhydraten schiet daarentegen juist omhoog naar 27,2 gram. Over het algemeen is de rest zo goed als gelijk: 1,4 vezels, 5 gram eiwit en 0,64 gram zout. Je kunt dus wel zeggen dat een pistoletje wat gezonder is dan een croissant. Het is een stuk minder vet en bevat meer koolhydraten.

Je kunt overigens natuurlijk het beste gaan voor een volkoren of bruine pistolet. Dit is altijd de gezondste keuze, legt de app Kies ik gezond? van het Voedingscentrum uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Voedingscentrum. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien